Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Declaraţia PLR despre BEM şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău

|versiune pentru tipar||
PLR / 5 mai 2014
Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situaţia creată în domeniul economico-financiar şi declară următoarele:

  1. Implicarea frauduloasă a băncilor rezidente ale Republicii Moldova şi a mai multor instanţe judecătoreşti în spălarea a peste 18 miliarde dolari, proveniţi din Federaţia Rusă, conform informaţiei făcută publică de către preşedintele Curţii Supreme de Justiţie este foarte gravă! Aceste tranzacţii dubioase s-au făcut cu aprobarea tacită a instituţiilor de control ale statului, în special a Băncii Naţionale, ceea ce afectează grav credibilitatea sistemului bancar şi a statului Republica Moldova.
  2. Un act inadmisibil a fost acceptul Băncii Naţionale a Moldovei pentru vânzarea către banca de stat a Federaţiei Ruse Vneşekonombank a unui pachet important de acţiuni al Băncii de Economii a Moldovei. Cedarea controlului asupra unicei bănci cu capital de stat către Guvernul Federaţiei Ruse contravine interesului naţional şi parcursului european a Republicii Moldova. Prin această acţiune, BNM a pus la dispoziţia Moscovei şi a oligarhilor afiliaţi securitatea financiară a Republicii Moldova. Apreciem că BNM a aprobat iresponsabil tranzacţia în condiţiile când Vneşekonombank, constituie una dintre ţintele extinderii sancţiunilor SUA şi UE şi este sub investigaţie în Ucraina pentru bănuieli de implicare în finanţarea separatismului şi grupărilor teroriste.
  3. La subiectul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, informăm că Judecătoria Buiucani a respins solicitarea deputaţilor PLR să examineze cazul, iar Curtea de Apel Chişinău, a menţinut decizia primei instanţe. Considerăm că atitudinea instanţelor judecătoreşti denotă implicarea acestora în sabotarea securităţii naţionale. Criza geopolitică din regiune demonstrează riscul la care suntem supuşi, cedând Federaţiei Ruse controlul asupra unor domenii şi obiective economice strategice.

Toate aceste evenimente şi tendinţe pot afecta dezastruos parcursul european al Republicii Moldova. Fără să asigurăm securizarea economico-financiară a statului putem să fim expuşi unor presiuni externe de nerezistat pentru abandonarea opţiunii europene. Punerea la dispoziţia agenţilor Federaţiei Ruse a sistemului bancar moldovenesc pentru spălarea banilor furaţi de la cetăţenii de rând din această ţară, bani care pot fi ulterior folosiţi pentru finanţarea separatismului, inclusiv în Republica Moldova — este un act de înaltă trădare.

Partidul Liberal Reformator a cerut deja demiterea guvernatorului Băncii Naţionale pentru facilitarea tranzacţiilor ilegale în sistemul bancar, dar şi pentru politica antinaţională care a dus la deprecierea exagerată a valutei naţionale şi creşterea preţurilor.

Partidul Liberal Reformator solicită tuturor organelor responsabile, inclusiv Consiliul Superior de Securtiate şi Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, să acţioneze pentru stabilizarea situaţiei, pedepsirea responsabililor, stoparea urgentă a procesului de transformare a băncilor moldoveneşti în staţii de epurare pentru banii murdari din Rusia, returnarea controlului statului asupra Aeroportului Internaţional Chişinău şi Băncii de Economii.

Partidul Liberal Reformator cheamă Consiliul Superior al Magistraturii să examineze activitatea judecătorilor care, contrar legislaţiei, au respins cererea de examinare a legalităţii concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale din Floreşti a Tineretului Liberal Reformator Deputaţii liberal reformatori au avut o întrevedere oficială cu Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României