Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

9 Mai — zi de comemorare a tuturor victimelor celui de-al doilea război mondial

|versiune pentru tipar||
PLR / 8 mai 2014
Partidul Liberal Reformator

Mâine, 9 mai, o parte a societăţii vor sărbători “Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru eliberarea Patriei”. Partidul Liberal Reformator cheamă cetăţenii Republicii Moldova să comemoreze în această zi toate victimele celui de-al doilea război mondial.

Partidul Liberal Reformator reaminteşte că, 9 mai este o zi a reconcilierii naţionale prin comemorarea victimelor căzute în cel de-al doilea război mondial între două mari regimuri totalitare: regimul nazist-fascist şi regimul sovietic-comunist.

În acest sens, deputaţii Partidului Liberal Reformator au semnat o iniţiativă legislativă de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă, care presupune înlocuirea sărbătorii “Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru eliberarea Patriei” cu “Ziua de comemorare a victimelor căzute în cel de-al doilea război mondial”. Nicidecum nu putem sărbători o zi în care au murit milioane de oameni, implicaţi într-un război fără voia lor. Din nefericire, pentru noi cetăţenii Republicii Moldova, această zi simbolizează nu doar sfârşitul unei conflagraţii mondiale prin eliminarea fascismului, pentru că am rămas decenii sub teroarea celuilalt aţâţător al războiului — regimului totalitar comunist care a adus mult mai multe atrocităţi asupra poporului nostru decât războiul propriu-zis.

Ţinând cont de cele menţionate, Partidul Liberal Reformator cheamă membrii şi simpatizanţii săi să comemoreze în această zi în linişte şi cumpătare victimele celui de-al doilea război mondial, pe taţii, fraţii, rudele care au murit în conflagraţie, inclusiv pe cei care au fost încorporaţi cu de-a sila în armata invadatoare şi au murit pe câmpurile de luptă al celui mai cumplit măcel împotriva omenirii.

Dumnezeu să-i odihnească în pace.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Conferinţa “Reforme şi guvernare eficientă în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova” organizată de PLR şi ISL Copreşedinta PLR Ana Guţu a avut o întrevedere cu secretarul adjunct al NATO Alexander Vershbow