Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Campania electorală din Suedia, model pentru Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLR / 17 septembrie 2014
Partidul Liberal Reformator

În perioada 10–15 septembrie, în Göteborg, Suedia, PLR a fot invitat să participe la Conferinţa alegerilor liberale “Bulding Bridges II”, organizată de către Partidul Liberal (Folkpartiet). La eveniment au participat delegaţi din Armenia, Georgia, Belarus, Ucraina, Kîrgîstan şi Moldova. Partidul Liberal Refrmator a fost reprezentat de Ludmila Lupu, ofiţer internaţional.

Scopul acestei conferinţe a fost de a oferi posibilitatea participanţior de a afla unii de la alţii mai multe despre campaniile electorale şi de a învăţa despre procesul electoral din Suedia.

Astfel, participanţii s-au putut informa reciproc despre situaţia politică din ţările din care provin, despre situţia partidelor lor cu doctrină liberală şi despre situaţia implicării femeilor în viaţa politică din propriile ţări. Suedia este un adevarat model de urmat în acest sens, având un ministru delegat pentru problemele egalităţii de gen.

În program au fost incluse vizite la ziarul cu politică editorială liberală din Göteborg, Consiliul Electoral din Göteborg şi vizite de studiu la secţii de vot în ziua alegerilor, 14 septembrie.

Prima conferinţă de acest gen a fost organizată în Suedia, în urmă cu patru ani, obiectivul fiind de a stabili o tradiţie în acest sens.

De menţionat este că, campania electorală în Suedia în mare parte nu este reglementată, nu se încadrează intr-un anumit interval de timp şi se desfăşoară până la închiderea secţiilor de vot.

Astfel raportul OSCE cu privire la desfăşurarea alegerilor din anul 2010 menţionează încrederea profundă a partidelor politice în integritatea procesului electoral. La fel, nu s-au semnalat probleme semnificative cu privire la funcţionarea instituţiilor democratice, respectul pentru libertatea fundamentală, transparenţă pentru procesul electoral, de înregistrare a candidaţilor, mediul de campanie, accesul la mass-media şi procedurile din ziua alegerilor.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Organizaţiile de Femei ale PLR din Şoldăneşti şi Drochia şi-au ales conducerea Josette Durrieu, senator francez: după victoria Coaliţiei Pro-Europene voi pleda la APCE pentru scoaterea RM de sub monitorizare