Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

97 de ani de la Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România

|versiune pentru tipar||
PLR / 27 martie 2015
Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator felicită cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 97 de ani de la Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România. În semn de înaltă consideraţie pentru tot ceea ce este românesc, reprezentanţii Partidului Liberal Reformator au depus astăzi flori la monumentul domnitorului Ştefan cel mare şi Sfânt din Chişinău.

27 martie 2015 — Aniversarea a 97-a a Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România

Ziua istorică de 27 martie 1918 trebuie considerată de noi, urmaşii de peste aproape un secol de la împlinire, drept una a triumfului dreptăţii şi adevărului.

Revenirea la vatra naţională a unei părţi a naţiunii, smulse de la întregul ei în plină expansiune imperială rusească, este în sine un eveniment eminamente justiţiar şi de mare laudă pentru înaintaşii care s-au dovedit a fi vrednici să îl realizeze în condiţii geopolitice extrem de complicate.

În afară de faptul revenirii la matricea naţională, Unirea din 1918 a avut pentru partea dintre Prut şi Nistru a Moldovei, numită Basarabia, un puternic imbold în dezvoltarea acestui ţinut care timp de 106 ani a avut în cadrul imperiului rus statutul de colonie subdezvoltată ce urma să fie repopulată şi rusificată.

Reformele în agricultură şi în educaţie pornite de statul român imediat după Unire au deschis moldovenilor din Basarabia şi Bucovina posibilitatea unui trai mai avut şi accesul la carte şi instruire.

Unirea şi consolidarea statului naţional român a ferit populaţia din teritoriile de la est de Prut de ororile care s-au instalat imediat cu venirea la putere în Rusia a bolşevicilor.

Teroarea roşie, urmată de un îndelungat război civil, exproprierea, îndobitocirea prin înfometare, colectivizarea silită a pământurilor ţăranilor, genocidul şi deportările au luat vieţile multor milioane de oameni în Rusia Sovietică între anii 1917–1940.

Din păcate, acest dezastru nu a putut fi ocolit de basarabeni după 28 iunie 1940, momentul când în cârdăşie cu Germania fascistă, Uniunea Sovietică a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial, a atacat România şi a ocupat din nou Moldova dintre Prut şi Nistru laolaltă cu Bucovina şi Ţinutul Herţa.

La o distanţă de 97 de ani, actul Unirii de la 27 martie 1918 trebuie privit ca un important jalon de esenţă reformatoare în toate domeniile vieţii populaţiei dintre Prut şi Nistru. Trebuie să spunem că Unirea a avut o înrâurire benefică pentru toate etniile conlocuitoare, pentru dezvoltarea culturală, lingvistică şi spirituală a minorităţilor naţionale.

Cei 22 de ani de aflare în vatra firească a statului naţional român au constituit o importantă sursă de vitalitate pentru milioanele de români-moldoveni, găgăuzi şi bulgari care după 1944 au intrat într-o lungă perioadă de ocupaţie sovietică şi în 1991 au dat jos, formal, jugul imperialismului ruso-sovietic.

În realitate, acest jug pune astăzi din nou sub ameninţare dreptul la identitate şi la determinare a populaţiei dintre Prut şi Nistru.

Tendinţa de reunificare naţională a celor două maluri ale Prutului a devenit ţinta unui mişelesc război hibrid. Elemente distructive grupate într-o coloană a cincea pun în pericol obiectivele Declaraţiei de Independenţă, vectorul integrării europene şi cauza reunificării fireşti a naţiunii.

Partidul Liberal Reformator este profund convins că unitatea naţională a românilor, ca şi unitatea tuturor popoarelor şi naţiunilor supuse separării, sunt tendinţe fireşti şi benefice în toate privinţele şi aspectele.

Faptul că la a 97-a aniversare ideea reunificării naţiunii române e atât de prezentă şi de vie în rândurile populaţiei tinere şi conştiente este dovada că în contextul evenimentelor geopolitice care se derulează în jur, ea este şi de o mare actualitate.

O clasă politică responsabilă nu poate să treacă cu vederea peste aceste evidenţe.

Poetul Ion Hadârcă, Preşedintele Partidului Liberal Reformator decorat cu Marele Premiu pentru poezie “Nichita Stănescu” pe anul 2015

Preşedintele Partidului Liberal Reformator, dl Ion Hadârcă, se află zilele acestea în România cu prilejul unui eveniment care relevă o mare realizare a carierei lui profesionale.

Printr-o decizie a Ministerului Culturii din România, Academiei Române, Consuliului Judeţean Prahova şi a Primăriei municipiului Ploieşti, Poetului şi Omului de cultură Ion Hadârcă i-a fost conferit Marele Premiu pentru Poezie “Nichita Stănescu” pe anul 2015.

Este cea mai importantă distincţie în domeniul poeziei conferită în tot spaţiul românesc. Premiul constituie recunoaşterea talentului şi valorii incontestabile a lui Ion Hadârcă care se află pe o culme în continuă ascendenţă a creaţiei lui.

Partidul Liberal Reformator îi adresează calde felicitări colegului Ion Hadârcă şi îi urează noi împliniri atât pe tărâmul creaţiei, cât şi pe cel al reformării profunde a clasei politice şi a întregii societăţi a Republicii Moldova.

Sursa: www.plr.md

La mulţi ani femeie! Partidul Liberal Reformator în formatul Blocului Electoral “Platforma Populară Europenă din Moldova — Iurie Leancă”