Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Poziţia PLR faţa de declaraţiile lui Anatol Şalaru

|versiune pentru tipar||
PLR / 20 ianuarie 2017
Partidul Liberal Reformator

Luni, 16 ianuarie 2017, în cadrul unor emisiuni televizate la care a fost invitat în calitate de unic protagonist, Anatol Şalaru, fost militant al Partidului Liberal şi fost Ministru al Apărării a lansat o serie de afirmaţii false în adresa Partidului Liberal Reformator.

Neadevărurile proferate ar fi rămas fără replica, dacă ele nu ar contrasta fundamental cu noile veleităţi reformatoare ale fostului conservator liberal şi cu pretenţia erijată de unificator al dreptei politice, ba chiar înlocuitor al acesteia.

Astfel, Şalaru susţine că necesitatea reformării PL a apărut abia în 2016, când Ghimpu a obţinut în alegerile prezidenţiale un rezultat situat sub marja de vot, pe când fondatorii Partidului Liberal Reformator nu au avut acest motiv în 2013, scopul lor fiind să-l voteze pe Filat în fruntea unui nou guvern.

În calitatea lui de membru cu înalte funcţii în PL, Şalaru trebuie să ştie că necesitatea reformării PL a apărut chiar în 2010, când în alegerile parlamentare anticipate Mihai Ghimpu a tras partidul înapoi fiind în înalta funcţie de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova, lucru care putea să i se întâmple numai lui.

În criza politică din 2013 susnumitul a pierdut toate coordonatele şi milita vehement pentru ieşirea din Alianţă şi pentru alegeri anticipate, fiind de acord să vină comuniştii la putere pe încă 10–13 ani. Integrarea europeană dispăruse de pe agenda celor trei partide ale Alianţei, ele angajându-se într-o vendetă internă necruţătoare, spre bucuria comuniştilor şi a Kremlinului.

Grupul de reformatori s-a constituit din rândurile Partidului Liberal în rezultatul “conştientizării pericolului întreruperii vectorului european de dezvoltare a Republicii Moldova”. Dezideratul se conţine în primul punct al Declaraţiei Consiliului de Reformare a Partidului Liberal din 12 aprilie 2013.

În punctul 2 se spune: “Pledăm pentru menţinerea PL în actul guvernării, fapt care nu înseamnă o complicitate cu fenomenele de corupţionale, justiţie selectivă, trafic de influenţă, subjugarea politică a instituţiilor statului, şi alte derapaje…”

Declaraţia a fost semnată de 7 deputaţi (majoritatea), 2 miniştri din 4 (nu şi Şalaru Anatol), 5 viceminiştri, şefi de agenţii, precum şi de 17 şefi de organizaţii teritoriale PL (majoritatea).

Conţinutul Declaraţiei este actual şi astăzi, prevederile ei rămân în picioare în totalitate, poate cu excepţia referinţelor făcute în adresa lui Dorin Chirtoacă, în calitate de posibil lider al partidului reformat, încredere care în scurt timp s-a năruit.

Afirmaţii aberante, de rea-credinţă, date deja peste cap de istoria întipărită în realitate a acestor ani: PLR a votat pentru interesul naţional al Republicii Moldova, pentru a atinge obiectivele Summitului de la Vilnius din noiembrie 2013, pentru accesul la piaţa europeană a mărfurilor noastre, pentru libera circulaţie a cetăţenilor noştri în spaţiul Shenghen, pentru apropierea de NATO şi pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE în iunie-iulie 2014. PLR a luptat pentru a eradica corupţia din interiorul Coaliţiei de guvernare, pentru a impune responsabilitatea demnitarului faţă de cetăţean şi faţă de actul guvernării.

Apropo de NATO, Şalaru îşi arogă toate meritele ce ţin de colaborarea Armatei Naţionale cu Alianţa Nord-Atlantică, cu România. O face nemeritat, pentru a acumula capital politic, evident, ocolind rigorile la care obligă onoarea de ofiţer, cel care nu este. Îi amintim dlui Şalaru că cel dintâi ministru al Apărării care a participat din partea Republicii Moldova la un Summit NATO, cel din septembrie 2014 de la Edinburgh (Scoţia), a fost Ministrul Apărării cu mandat PLR, generalul Valeriu Troenco, cavaler al ordinului Ştefan cel Mare. Tot Valeriu Troenco a fost primul Ministru al Apărării care a trimis un corp de militari să defileze la sărbătoarea Marii Uniri de la Alba Iulia.

Partidul Liberal Reformator nu a trişat în faţa opiniei publice atunci când a cerut reformarea Partidului Liberal. Nu a fost posibil din cauza opunerii proprietarului ştampilei, susţinut de acoliţi.

PLR regretă că dl Şalaru continuă să macine aceiaşi făină mucedă şi în condiţia în care a recunoscut că moara la care a trudit este cu desăvârşire stricată.

PLR speră că instituţiile de presă la care dl Şalaru a proferat neadevărurile — Unimedia, emisiunea “Alb şi Negru” şi Pro TV, emisiunea “În profunzime” — vor da dovadă de corectitudine şi vor invita un reprezentant al partidului pentru a exprima replica de rigoare.

Sursa: www.plr.md

Dodon, falsul preşedinte care sfidează prevederile actelor fondatoare ale Republicii Moldova şi batjocoreşte jertfa luptătorilor pentru libertatea ei Atitudinea PLR faţă de iniţiativa de schimbare a sistemul electoral în Republica Moldova