Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Atitudinea PLR faţă de iniţiativa de schimbare a sistemul electoral în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLR / 10 martie 2017
Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator a luat act de anunţul liderului Partidului Democrat (PD) de iniţiere a trecerii la sistemul electoral uninominal în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Este de remarcat faptul că autorii motivează iniţiativa prin necesitatea reformării clasei politice din Republica Moldova.

Partidul Liberal Reformator nu respinge nicio propunere de reformare a realităţilor din Republica Moldova, inclusiv pe cele care vizează sistemul electoral sau clasa politică. Condiţia este ca, înainte de a iniţia asemenea proiecte cu impact major în societate, acestea să fie discutate pe larg.

Acest exerciţiu democratic este necesar pentru a ne asigura că beneficiarul final al iniţiativelor lansate este în favoarea societăţii, a poporului Republicii Moldova şi nu în interesul unui lider de partid, al unui partid sau al unor interese de grup.

Partidul Liberal Reformator consideră că orice iniţiativă de reformare, inclusiv cea a sistemului electoral, trebuie raportată la priorităţile statului şi ale societăţii, în spiritul valorilor democratice europene ale statului de drept. Or, reformarea în pripă a sistemului, cu atât mai mult în anul imediat anterior celui electoral, aşa cum se propune, nu se află nici pe departe printre priorităţile reale ale Republicii Moldova.

Partidul Liberal Reformator reiterează că problema principală a Republicii Moldova este corupţia şi deficitul de integritate a demnitarilor. PLR insistă că orice altă reformă iniţiată în condiţiile în care metastaza corupţiei a pătruns adânc în fibrele puterii nu este doar sortită eşecului, dar chiar dăunătoare, cu urmări imprevizibile şi efecte dezastruoase pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova.

Efectele cele mai probabile ale propunerii ar putea fi: transformarea Parlamentului într-un club al baronilor locali şi federalizarea Republicii Moldova pe după un scenariu, puţin modificat, al planului Kozac.

Partidul Liberal Reformator a constatat în zilele care au trecut de la lansarea iniţiativei o reacţie matură şi responsabilă a societăţii. Societatea este îndreptăţită să ridice în privinţa protagoniştilor problema de notorietate, de credibilitate şi de bună-credinţă.

Pornind de la cele menţionate, Partidul Liberal Reformator cheamă partidele, care consimt că Republica Moldova trebuie să urmeze neabătut calea de dezvoltare democratică şi pro-europeană, să dea nota cuvenită acestei iniţiative, să nu permită pervertirea actului democratic al alegerilor libere în maşinărie de absolutizare la putere a oligarhiei corupte.

Sursa: www.plr.md

Poziţia PLR faţa de declaraţiile lui Anatol Şalaru Întrevederea conducerii PLR cu Ministrul Afacerilor Externe al României