Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Românii-moldoveni din Ucraina au dreptul la educaţie în limba română

|versiune pentru tipar||
PLR / 10 septembrie 2017
Partidul Liberal Reformator

De rând cu întreaga comunitate educaţional-culturală din Republica Moldova şi România, Partidul Liberal Reformator a fost consternat de conţinutul Legii 3419-D, adoptată de Rada Ucrainei, care prevede ca sistemul de educaţie din această ţară să se desfăşoare doar în limba ucraineană. Aşa cum este ea elaborată, Legea va duce la desfiinţarea inevitabilă în câţiva ani a tuturor şcolilor cu predare în limba română.

Azi în Ucraina locuiesc aproximativ jumătate de milion de etnici români, care constituie a treia etnie ca număr. Dintre care cca 260 de mii sunt înscrişi moldoveni şi ceilalţi — români. Românii-moldoveni nu au migrat în Ucraina, ei au locuit de mii de ani pe vetrele lor şi doar vicisitudinile istoriei au făcut să se afle în prezent în afara spaţiului naţional firesc a limbii lor materne. Obligarea trecerii la învăţământul în limba ucraineană ar face ca această populaţie să-şi piardă identitatea, să dispară ca etnie distinctă a statului ucrainean multinaţional. Or, acest lucru contravine principiilor europene de respectare şi promovare a drepturilor minorităţilor naţionale la care aspiră oficial Ucraina.

Partidul Liberal Reformator cheamă clasa politică din Ucraina, membrii Radei Supreme ucrainene să revină asupra controversatei legi şi să înlăture prevederile antieuropene conţinute în materie de drepturi ale minorităţilor naţionale.

Partidul Liberal Reformator subscrie declaraţiei Noricăi Nicolai, membră a Parlamentului European şi vicepreşedinta Grupului ALDE, făcută ca reacţie la legea adoptată de Rada ucraineană: “Contextul politic internaţional extrem de dificil, dar şi angajamentele Ucrainei în relaţia sa cu Uniunea Europeană ar trebui să îl determine pe preşedintele Petro Poroşenko să reanalizeze oportunitatea unei astfel de legi, înainte de a o promulga. Normele europene, dar şi cele internaţionale obligă fiecare stat să aibă o conduită corectă faţă de minorităţile naţionale, să le ofere dreptul de a-şi conserva cultura şi tradiţiile, iar folosirea limbilor naţionale în şcoli face parte din aceste prevederi.”

În acelaşi timp Partidul Liberal Reformator vine în susţinerea demersurilor delegaţiei parlamentare române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în ceea ce priveşte supunerea legii ucrainene unei analize a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).

Partidul Liberal Reformator face apel către comunitatea academică şi educaţional-culturală a Republicii Moldova să ia atitudine faţă de această situaţie îngrijorătoare, iar instituţiile statului, primele între care — Parlamentul şi Guvernul — să întreprindă, de dorit, în strânsă colaborare şi sincronizare cu autorităţile României, acţiuni pe diverse planuri în vederea apărării drepturilor românilor-moldoveni din Ucraina, în aşa fel, ca să determine statul ucrainean să se conformeze standardelor europene în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţii româneşti în folosirea şi conservarea limbii şi culturii naţionale.

Sursa: www.plr.md

Declaraţia Partidului Liberal Reformator Atitudinea PLR faţă de Referendumul de demitere a Primarului General al Municipiului Chişinău