Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal

|versiune pentru tipar||
PNL / 23 decembrie 2007
Partidul Naţional Liberal

Pe data de 22 decembrie a avut loc şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale a PNL, avînd pe ordinea de zi Raportul Biroului Permanent Central al PNL despre activitatea desfăşurată în anul 2007, cooptarea unor membri în DPN, alegerea unor membri ai BPC şi alegerea unor vicepreşedinţi ai PNL. La şedinţa DPN au participat 40 de aleşi locali şi invitaţi din rîndul membrilor şi simpatizanţilor PNL. Au fost aleşi în calitate de membri ai DPN Victor Guga, Sergiu Gheţiu şi Sergiu Cojocaru, preşedintele şi, respectiv, vicepreşedinţii Organizaţiei teritoriale Bălţi a PNL Bălţi, precum şi Mihai Creangă, membru al conducerii Organizaţiei teritoriale Cantemir a PNL. Dl Nicolae Crudu, primarul PNL de Durleşti, şi Victor Guga, preşedintele Organizaţiei teritoriale Bălţi a PNL, au fost aleşi membri ai Biroului Permanent Central al PNL. Au fost aleşi în calitate de vicepreşedinţi ai PNL dna Alexandra Can şi dl Mircea Rusu, care au acceptat să deţină aceste funcţii pînă la identificarea, în urma activităţii desfăşurate, a doi tineri membri ai PNL, care să devină eligibili pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

La şedinţă s-a luat act de retragerea, din diferite motive, a unor membri din componenţa DPN a PNL.

Membrii DPN au împuternicit Biroul Permanent Central să adopte textul unei declaraţii, în care să se condamne afirmaţiile şi intenţiile Preşedintelui comunist Vladimir Voronin de a pune la îndoială legalitatea simbolurilor statale ale Republicii Moldova — stema şi drapelul tricolor; să se exprime atitudinea clară a românilor că nu-l consideră pe Voronin drept preşedinte al lor; să se afirme sprijinul faţă de declaraţiile profesorilor universitari de la Bălţi şi de la Chişinău privind neacceptarea predării în şcoli a “limbii moldoveneşti”; să se adreseze un apel clasei politice din România să nu identifice atacurile verbale antiromâneşti, proferate de Voronin, cu poziţia populaţiei româneşti majoritare din R.Moldova.

În raportul de bază, prezentat de Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, s-a menţionat că “ziua de 22 decembrie este ziua Revoluţiei Române, prin care România, acum 19 ani, a început desprinderea de trecutul totalitar, de sfera de influenţă rusă, de unde a şi fost adus pe pămîntul românesc odiosul regim comunist odios. Acea Revoluţie a dat speranţe şi românilor din Basarabia că poate veni libertatea. Şi, într-adevăr, în 1991, parcă s-a prăbuşit colosul sovietic, parcă s-a destrămat URSS, fapt ce a dat noi speranţe de eliberare naţională basarabenilor români, aflaţi atîtea decenii sub ocupaţie rusească. Din păcate, drumul nostru spre libertate şi spre familia românească, europeană, s-a dovedit mai greu decît ne-am imaginat. Sînt prea mari şi multe interesele, din interior şi din exterior, care nu permit încă şi desprinderea noastră de spaţiul de haos şi instabilitate din Est, care nu ne permit să fim noi, cei care sîntem, care mai uzează de toate mijloacele pentru a ne menţine în starea de sărăcie şi de nelibertate, pentru a-şi rezolva, în numele nostru, problemele şi interesele lor, ce nu coincid cu ale noastre.”

Preşedintele PNL a mai menţionat că “membrii Partidului Naţional Liberal au promovat constant, după proclamarea Independenţei, principiile democratice şi au apărat valorile naţionale, au participat activ la procesele politice, menite să salveze populaţia R.Moldova de totalitarism, să readucă în societate starea de normalitate, avînd în faţă exemplul pozitiv al statelor baltice şi al unor ţări ex-comuniste din Europa Centrală şi de Est.” Vitalia Pavlicenco a subliniat că toate eforturile Biroului Permanent Central au fost şi vor fi îndreptate spre a nu-i lăsa — direct sau indirect — pe comunişti la putere după 2009: “Rezultatele participării PNL la alegerile locale au fost apreciate diferit. Însă conducerea PNL a avut cele mai sincere intenţii de a le oferi membrilor PNL cadrul legal pentru a candida la funcţii în administraţia locală. Nu am dăruit voturi comuniştilor nici chiar în alegerile noi, de la 11 noiembrie, din Rezina, unde PNL a intrat în cele cinci partide ce au obţinut consilieri raionali.”

Preşedintele PNL a menţionat, în legătură cu plecarea, cu zgomot, a unor membri PNL la noul partid format PLD: “Ne bucurăm că avem lume bună în structurile teritoriale, care au constituit obiectul rîvnei pentru liberalii începători, puşi pe atragerea membrilor din alte partide. A rămas ca PNL să îndeplinească sarcina anunţată de aceştia — «să atragem oameni noi şi indecişi»”. Vitalia Pavlicenco şi-a exprimat încrederea în “intenţia sinceră a partidelor liberale — mai vechi şi mai noi — de a asigura alternativa democratică la putere, posibilă urmare a unui dialog, a unei cooperări şi implicări adevărate şi curajoase contra regimului comunist antinaţional.”

“Conform deciziilor adoptate, BPC activează în prezent pe patru direcţii — întîlniri în teritoriu cu activiştii şi cu oameni noi, pregătirea Conferinţei municipale Chişinău, constituirea Organizaţiei de tineret a PNL şi negocieri pentru formule de participare în 2009 la alegeri, menite să asigure victoria democraţilor” — a mai spus Vitalia Pavlicenco.

Preşedintele PNL şi-a exprimat, în finalul raportului, convingerea că “Bunul Dumnezeu ne va ajuta să contribuim cît vom reuşi — dar vom încerca să reuşim cît mai mult -, la acţiunea de importanţă crucială pentru destinul şi viitorul nostru — răsturnarea comuniştilor în alegeri şi instaurarea unei coaliţii democratice la Putere în 2009. Anul care vine va fi un an al demnităţii. Comuniştii vor face uz de toate metodele pentru a rămîne la Putere. Ultimele declaraţii ale comunistului Voronin i-a făcut pe unii să creadă că ori are grave probleme de sănătate şi necesită un examen psihiatric, ori ne încurajează să ne răsculăm împotriva dictaturii comuniste. PNL a propus de trei ori demararea procedurii de impeachment şefului comunist al statului şi ne bucurăm că această propunere capătă contur prin sprijinul unor partide. Pentru Opoziţie, anul 2008 va fi un test de rezistenţă. Trebuie să fim întotdeauna gata să-l susţinem la centru şi în teritoriu”.

Membrii DPN şi invitaţii au fost felicitaţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă la masa de Crăciun european.

Serviciul de presă al PNL
Declaratia Partidului National Liberal privind necesitatea prezentarii demisiei de catre comunistul Voronin din functia de sef de stat Interpelare a Partidului Naţional Liberal