Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaratia Partidului National Liberal privind necesitatea prezentarii demisiei de catre comunistul Voronin din functia de sef de stat

|versiune pentru tipar||
PNL / 22 decembrie 2007
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal urmareste cu consternare iesirile antiromanesti ale comunistului Voronin. Acestea capata un caracter tot mai periculos pentru imaginea statului, pentru viitorul european al romanilor majoritari si al alogenilor din Republica Moldova. Obstinatia, cu care regimul comunist promoveaza moldovenismul primitiv si practicile staliniste fata de partea de popor roman din stinga Prutului, demonstreaza marea greseala a cetatenilor nostri care si-au dat votul pentru un partid antinational si antipopular in anii 2001 si 2005. Tot mai multa lume intelege ca Republica Moldova are viitor numai ca stat romanesc si european, care va insemna un stat de drept, cu o viata bazata pe principii democratice si pe relatii capitaliste.

Cantonarea societatii in sfera de influenta rusa anuleaza modul de viata civilizat pentru generatia tinara, ca si o batrinete asigurata pensionarilor. Insa, in loc sa raporteze rezultate reale, pe care, de fapt, nu le are, deoarece a adus statul in prag de dezastru, guvernarea comunista se deda in permanenta unor atacuri grosolane la adresa Romaniei, a Mitropoliei Basarabiei, a romanilor din Republica Moldova, al carui presedinte nici nu a fost si nici nu poate fi. Antiromanismul, ca esenta a regimului comunist, este pus in serviciul geostrategic al cercurilor imperiale de la Moscova, avind menirea sa impiedice aderarea R.Moldova la UE si sa opreasca avansarea NATO spre Est. De asemenea, antiromanismul are menirea sa distraga atentia cetatenilor de la esecul guvernarii comuniste si de la deturnarile de fonduri publice, de la lipsa reformelor, de natura sa deschida republica pentru investitii straine.

Voronin si PCRM cred ca prin antiromanism si eliminarea romanilor din structurile de stat vor reusi sa opreasca regasirea R.Moldova in Europa cu Romania, care si-a exprimat, repetat, disponibilitatea de a ne ajuta sa avansam prin reforme europene. Comunistii cred ca, detinind toate pirghiile de control si reprimare, vor reusi sa impuna limba moldoveneasca a lui Stalin si Stati, sa schimbe stema si steagul, pe care niciodata nu le-au servit, dimpotriva, calificind tricolorul ca steag fascist. Declaratiile recente ale lui Voronin ca nu este Presedintele romanilor, care sint 80 la suta aici, adica sintem “o mare de romani”, cum a spus si Presedintele adevarat al romanilor, Traian Basescu, demonstreaza, fara tagada, ceea ce stia oricine — ca Voronin si clanul mafiot comunist sint coloana a cincea a Kremlinului, menita sa promoveze interesele economice in zona, sa scoata beneficii materiale de pe ambele maluri ale Nistrului, pe care le considera colonie ruseasca.

Speriat ca se va prabusi in 2009, Voronin, prin declaratiile impotriva simbolurilor de stat, a pingarit primul Parlament, ales democratic in Republica Moldova, ceea ce arata ca nu are nici un drept moral sa mai detina functia de sef al statului. Daca Republica Moldova era un stat european, acest individ nu ajungea Presedinte, iar facind asemenea declaratii, era linsat si dat jos din functie. Insa asa ceva e mai greu in Republica Moldova, unde regimul comunist a lichidat sau a pus in buzunar societatea civila, Opozitia, presa, justitia, libertatea cuvintului.

PNL sprijina declaratiile profesorilor de limba romana si ale tineretului studentesc impotriva falsului curs de “limba moldoveneasca” si cheama toate institutiile de invatamint din Republica Moldova sa se alinieze acestei pozitii.

PNL condamna declaratiile paranoidale ale comunistului Voronin, care a ultragiat simbolurile statale si este pasibil de a fi obiectul unui dosar intentat de Procuratura. De asemenea, national-liberalii considera ca numai o guvernare antipopulara si exprimind interesele imperiului sovietic se poate deda la declaratii brutale impotriva unui stat european avind aceeasi identitate cu majoritatea populatiei din stinga Prutului. Romania are tot dreptul istoric si obligatia morala sa apere interesele romanilor din Republica Moldova, asa cum au facut-o mereu — si chiar cu exces de zel — Rusia, in toti anii de existenta statala a basarabenilor.

In loc sa impace societatea, sa se puna in serviciul cetatenilor, Voronin a adus cel de-al doilea stat romanesc la saracie si dezbinare, incercind sa distruga tot ce inseamna identitate, valoare, limba, istorie si simbol romanesc.

PNL adreseaza clasei politice romanesti rugamintea sa nu identifice, in nici un caz, atacurile verbale antiromanesti, proferate de Voronin, cu pozitia populatiei romanesti majoritare din Republica Moldova, care isi doreste libertate nationala si europeana, care si-a demonstrat dispretul fata de regim, prin adoptarea cetateniei romane, prin exodul masiv din stat si prin votul in recentele alegeri locale.

PNL cere demisia lui Voronin si ii cheama pe toti cetatenii Republicii Moldova sa constientizeze pericolul aflarii la putere, in continuare, a unui sef de stat iresponsabil si violator de drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor.

Adoptata la Sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL

Declaraţia deputatului PNL din Parlamentul de la Chişinău Vitalia Pavlicenco despre comportamentul inadmisibil al comunistului Voronin Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal