Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaratia PNL in legatura cu actele de persecutare a presei libere

|versiune pentru tipar||
PNL / 13 februarie 2008
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal a sesizat in repetate rinduri societatea asupra pericolului ce planeaza asupra Republicii Moldova prin aflarea, in continuare, la guvernare a unui partid antidemocratic, antipopular, antinational, antiromanesc si antieuropean. PCRM si liderul sau antiroman Vladimir Voronin — un Presedinte invechit, perimat si obosit al statului nostru —, in loc sa paraseasca scena politica, pentru a evita tensiunile anului 2009, si-a indreptat toate eforturile spre a dezbina si mai mult societatea pe criteriu etnic. El instiga, prin declaratii si afirmatii total iresponsabile, agentii guvernamentali contra Romaniei, contra romanilor, contra culturii si a limbii romane, contra Istoriei Romanilor. Scopul urmarit este de a reintra sigur in gratiile Moscovei, de a-si readuna electoratul dezorientat prin aliantele sale monstruoase cu zisii democrati si a se mentine, cu orice pret, la putere, ca sa nu nimereasca pe mina justitiei.

Din exact aceasta cauza in Republica Moldova este suprimata libertatea de exprimare, lipseste spatiul public de discutii, nu exista o Televiziune cu adevarat publica, oamenii nu beneficiaza de principiul pluralismului de opinii si politic — art.5 din Constitutie — in ajunul alegerilor generale. Pentru aceasta presa asociata, Uniunea Jurnalistilor a organizat un Spatiu de dezbateri libere in Scuarul Operei Nationale, unde fiecare isi poate spune opinia despre situatia din societate si comportamentul politicienilor, al presei, al institutiilor statului. Obisnuiti sa controleze totul ce misca in stat in ultimii sapte ani, bolsevicii capitalisti au intrat in panica si isterizeaza prin manipulare populatia in legatura cu niste firesti judecati de valoare expuse de lideri de opinie, de reputati ziaristi, de patriotii pe care ii intereseaza viitorul acestei palme de pamint romanesc, de care nu mai contenesc sa-si bata joc succesorii regimului stalinist. “Succesori”, pentru ca au ajuns pina sa declare pentru Rusia, via inima Europei, ca nu se dezic de trecutul lor criminal comunist.

Astfel, scandalul provocat de Procuratura Generala, in mod evident la indicatia Presedintiei, impotriva publicistului, redactorului-sef al ziarului “Timpul”, Constantin Tanase, are menirea sa instige spiritele antiromanesti, antiNATO, distragind atentia cetatenilor de la esecurile guvernarii de aproape zece ani, de cind comunistii au o majoritate antireformatoare in Parlament. In loc sa se ocupe de sumedenia de probleme ce ii coplesesc pe sarmanii oameni, comunistii, incapabili de bine, se ocupa de purtarea acestora pe la politie, prin instante de judecata, deschide, in serie, dosare penale Opozitiei si presei neaflate in serviciul guvernarii antieuropene.

Dosarul penal intentat lui Constantin Tanase este un exemplu de dementa comunista, care face uz metodic de toate pirghiile de stat, pentru a castiga alegerile prin impartirea — cel putin in doua — a societatii moldovenesti. Constantin Tanase lupta, impreuna cu partidele democratice, pentru scoaterea statului nostru din sfera de influenta rusa, pentru retragerea neconditionata a trupelor rusesti, pentru aderarea la NATO, adica pentru legalitate, stat de drept, libertate de gindire si de exprimare.

Partidul National Liberal este profund ingrijorat de manifestarile criminale ale structurilor de stat si ii cheama pe angajatii acestora sa manifeste demnitate profesionala, intelectuala si nationala, de a nu urma comenzile politice ale celor care sint pe duca. Dimpotriva, sa ajute, prin respectarea legii, la apropierea acestei clipe multasteptate de majoritatea populatiei si de partenerii nostri occidentali. Numai prin lupta comuna — directa si indirecta — vom reusi sa iesim din sfera de influenta ruseasca, vom putea intra in NATO si in UE, ne vom recapata drumul spre civilizatie, prin atasamentul la valorile nationale si ale democratiei liberale.

Daca Voronin si clica sa nu se vor opri si vor continua sa persecute Opozitia si presa libera, amintim cetatenilor nostri preambulul Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii, preambul a carui paternitate apartine lui Thomas Jefferson, al treilea Presedinte american, coautor al Declaratiei de Independenta, unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite, unul dintre principalii artizani ai limitarii puterii statului in sistemul constitutional american, promotor al liberalismului clasic. Este un preambul edificator pentru ceea ce se intimpla astazi in Republica Moldova: “(…) Consideram ca adevaruri graitoare faptul ca toti oamenii s-au nascut egali, ca sint inzestrati de catre Creator cu anumite Drepturi inalienabile, ca, printre acestea, se numara dreptul la Viata, la Libertate si la cautarea Fericirii. Ca, pentru a asigura aceste drepturi, oamenii instituie Guverne, care isi deriva dreptele lor puteri din consimtamintul celor guvernati. Ca, ori de cite ori o Forma de Guvernare devine o primejdie pentru aceste teluri, este Dreptul Poporului sa o schimbe sau sa o aboleasca si sa instituie un nou Guvern bazat pe acele principii si organizat in acele forme de exercitare a prerogativelor sale, care i se vor parea cele mai nimerite sa-i garanteze acestui Popor Siguranta si Fericirea (…)”

Partidul National Liberal regreta enorm ca fiece zi ne convinge de justetea afirmatiei expuse de mai multi politicieni si analisti, conform careia comunistii se lauda ca au venit la putere in Republica Moldova pe cale democratica, dar, din cite se vede tot mai clar, nu vor accepta sa si plece pe cale democratica. Cred ca revolutia orange, evitata de comunisti cu ajutorul unor zisi democrati in 2005, s-ar putea sa aiba loc in anul 2009 si imi pare foarte rau sa ajungem sa traim asemenea vremuri.

Serviciul de presa al PNL
Interpelare a Partidului Naţional Liberal Interpelare a Partidului Naţional Liberal