Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Interpelare adresata de Vitalia Pavlicenco pe 28 martie in Parlamentul RM

|versiune pentru tipar||
PNL / 28 martie 2008
Partidul Naţional Liberal
Procurorului General al R.Moldova, Valeriu GURBULEA
Ministrului de interne al R.Moldova, Gheorghe PAPUC

Prin prezenta, stimati demnitari, Va solicit sa examinati legalitatea actiunilor angajatilor politiei (iar de catre Procuratura — si a actiunilor presupusilor de mine agenti ai SIS) in cazul retinerii sau incercarilor de retinere a unor participanti la actiunea desfasurata in centrul Chisinaului, in ziua de 27 martie 2008, de Grupul de initiativa SFATUL TARII, sprijinita de Partidul National Liberal.

Astfel, in dimineata zilei, la ora 10.00, trei tineri - Vasile Costiuc, Ghenadie Brega si Vlad Rusu/Parau (din informatiile noastre) -, au mers sa participe la depunerea de flori la Stefan cel Mare, deplasindu-se, ulterior, cu un grup spre Aleea Clasicilor. Acolo s-au apropiat de ei persoane necunoscute si au cerut sa se legitimeze, una dintre persoanele care au inconjurat tinerii prezentind o legitimatie de angajat al Biroului Migratiei. Vlad Rusu, un tinar roman, nu isi gasea pe moment legitimatia, actul de identitate, s-a pierdut in fata persoanelor necunoscute, dar fara a astepta, zisii agenti guvernamentali le-au cerut sa ii urmeze la Comisariatul de politie Buiucani, spunindu-le ca ii elibereaza in 5 minute, dupa ce le verifica identitatea. Insa i-au bagat imediat in izolator, au venit dupa asta politisti numerosi, care au operat numeroase perchezitii corporale, au incercat sa perchezitioneze gentile, lucru pe care retinutii nu l-au acceptat, apoi au fost invitati niste martori dintre trecatorii de pe strada, au fost intocmite si reintocmite o serie de procese-verbale, rupte si scrise din nou, neinvocind nimic drept cauza sau temei pentru aceste operatiuni efectuate asupra retinutilor.

Perchezitiile au fost filmate, desi tinerilor nu li s-a pus nici o intrebare. Au mai venit o data fara martori si au efectuat din nou perchezitii si au intocmit din nou procese-verbale. Cetateanul roman a fost dus apoi la un alt etaj, ceilalti au ramas inca ore in sir, apoi dusi la judecatoria Buiucani, tinuti inca o ora si jumatate acolo, paziti de 9 politisti.

La ora 17.00 s-a dovedit ca judecatoarea nu mai poate examina si cauza celor doi cetateni ai R.Moldova, dupa ce cetateanul roman a fost judecat si i s-a aplicat o amenda cu expulzare.

De asemenea, pe parcursul desfasurarii actiunilor propriu-zise, intre ora 13.30 si 20.00, coloanele ce au mers din fata Parlamentului spre Sala Unirii, unde a fost votat Actul Unirii pe 27 martie 1918, au fost insotite de filmari intense din partea — cred eu — a reprezentantilor SIS si a politiei, mai cred ca si pentru a fi luati in vizor si ulterior intimidati pe toate caile tinerii participanti la manifestarea stradala autorizata, dupa care a fost confiscata aparatura de amplificare cu energie autonoma in plin centrul Chisinaului, act pe care nu l-am putut stopa deoarece acordam un interviu. Am filmat, insa, cum fugea un agent guvernamental cu aparatura in mina furata, fara acte intocmite de confiscare, sub ochii sefilor de la SIS care se plimbau prin preajma manifestantilor sau se ascundeau in fata Guvernului, indaratul brazilor.

Intr-un anumit moment Diana Crudu, membru PNL, presedintele Organizatiei Femeilor National-Liberale, s-a pomenit cu un politist in masina, care i-a ordonat sa dea jos familia — mama, sora s.a., — si sa mearga inainte, urmind o masina de politie, ducind-o la Comisariatul central de politie de pe Tighina nr.6, de unde a fost eliberata dupa interventiile mele pe linga dl ministru Gheorghe Papuc si, presupun, datorita altor interventii. Bonul ce i s-a dat cu consemnarea pentru ce ar fi fost retinuta nu arata limpede temeiul retinerii, la intrarea abuziva in masina a politistului spunindu-se ca, nu stiu unde, ar fi parcat neregulamentar masina.

Aceeasi cauza s-a incercat a se invoca in cazul urmaririi soferului meu, care a luat drapelele PNL si Tricolor din piata in jumatate de secunda, el fiind urmarit la mare distanta de la locul unde a oprit initial.

Dupa ora 16.00 au mai fost retinute doua persoane — Oleg Brega si Valeriu Buzu, care au fost tinuti toata noaptea la comisariatul Buiucani, desi au fost acolo si au discutat deputati din Parlament, urmind ca a doua zi dimineata sa fie examinat dosarul administrativ.

Judecarea cazului Vasile Costiuc si Ghenadie Brega a fost de asemenea aminat pentru dimineata zilei de 28 martie.

Rog sa examinati legalitatea tuturor acestor actiuni si sa imi trimiteti raspunsuri conform legislatiei.

Vitalia Pavlicenco, deputat in Parlamentul R.Moldova

Serviciul de presa al PNL
Declaratia femeilor national-liberale in legatura cu incalcarea libertatii de exprimare in Republica Moldova Discursul deputatului Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional-Liberal din Republica Moldova, la instalarea Guvernului nou-vechi comunist