Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Discursul deputatului Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional-Liberal din Republica Moldova, la instalarea Guvernului nou-vechi comunist

|versiune pentru tipar||
PNL / 31 martie 2008
Partidul Naţional Liberal

Stimaţi colegi,

Eu nu am înţeles titlul unui Program, chiar şi de tranziţie, care ar fi trebuit să includă măcar eliminarea, în anul ce a rămas, deşi nu se mai îngraşă porcul în ajun, restanţele la Planul de Acţiuni UE-R.Moldova, eşuat, de fapt. Şi să realizeze Calendarul angajamentelor faţă de Consiliul Europei, că, iată, tot cu monitorizare vom ieşi din guvernarea comunistă, în ciuda festivismului agresiv de la televiziunile comuniste. Era bine să vă propuneţi şi condamnarea crimelor regimului comunist sovietic în ultimul an de guvernare comunistă.

Astfel, Programul se numeşte “Progres şi Integrare”. Însă nu europeană. De ce? Unde vă integraţi? Nu cumva în Transnistria sau în Rusia, în Bielarusi sau Kazahstan, adică în Uniunea Eurasiatică? Înţeleg — totul ce e european zgîrie rău oreionul rus, însă indefinirea e periculoasă.

Dar cum să vrem un titlu angajant, cînd conţinutul e de poveste. Sînt curioasă să văd cum va participa întreaga societate la guvernare. Au nu cumva comuniştii au eşuat pentru că au monopolizat puterea din 1999 şi vine acum dna Greceanîi să o recunoască? Pentru că aşa scrie la pag.36 — “Prezentul program este, prin esenţă, un angajament asumat de Guvern faţă de poporul ţării, iar realizarea cu succes a acestuia este posibilă DOAR în condiţiile participării întregii societăţi în exerciţiul de guvernare”. Nu am înţeles — şi cum rămîne cu asumarea responsabilităţii guvernării?

Despre salariu mediu de 300 dolari şi pensii crescute cu 40 la sută — mă întreb pe cîţi naivi mizează interpuşii lui Tkaciuk şi Reidman, cînd spun că vor face, într-un an electoral, ce nu au făcut în nouă? Ce au făcut comuniştii din 1999, de cînd conduc, decît să umble cu minciuna că democraţii au condus zece ani, cînd agrarienii tot comunişti au fost?

Angajamentele din Program sînt sub orice critică! Pentru că nu există decît estorcări de bani din buzunarul cetăţenilor — apeducte şi branşamente de gazoducte, alte obiective, gen memorial, Cale Ferată, prin care a spălat cu mare succes bani publici Guvernul Tarlev. Nici un angajament concret privind balanţa export-import, de proporţii îngrijorătoare. Care va fi scăderea presiunii fiscale sub formă de impozite şi taxe pentru cetăţeni, pe care o numiţi descreştere a eforturilor financiare? Ce înseamnă 80 de şcoli reparate şi construite, fără a se spune concret cîte — construite, cîte — reparate? Va fi media matematică a găinilor consumate — eu una, tu şapte, iar în medie — cîte patru? Oare numai două obiective importante din sistemul de asistenţă medicală sînt identificate ca majore? Este un program doar de dragul unui document pe hîrtie.

Asistăm astfel la o nouă farsă a Puterii care, în aceşti ani, şi-a demonstrat din plin capacitatea pentru trucuri şi tertipuri, pentru a se menţine, cu orice preţ, la vîrf. În 2005, comuniştii anunţau cu surle că — gata — s-au reorientat spre Europa. Am spus atunci şi repet — nu poate o guvernare comunistă să meargă spre Europa, pentru că Europa înseamnă voinţă politică, în propriul stat, pentru reforme, presă liberă şi justiţie, ceea ce în Moldova ar duce automat la dispariţia comuniştilor, de aceea ei nu se vor sinucide.

Voi, comuniştii, înţelegeţi libertatea doar în sensul că Vladimir Voronin poate murdări la televiziunile preferate pe cine vrea el. De exemplu — pe mine, care deja am depus un dosar la CEDO împotriva lui, însă deunezi a mai trîntit ce i-a trăznit lui prin cap. Tot libertate comunistă înseamnă că manifestanţii de Ziua Unirii Basarabiei cu România, pe care comuniştii o ponegresc neobosit, pot fi arestaţi cînd vrea poliţia şi securitatea, iar pe cetăţenii României îi judecă într-o oră şi îi expulzează din R.Moldova, înseamnă că se fură dechis bunurile participanţilor la o acţiune autorizată, se intră abuziv în maşina unei tinere pentru a o duce la poliţie pe motive inventate. Apoi, pe aceeaşi tînără, Diana Crudu, pentru că a îndrăznit să fie activistă într-un partid de opoziţie, PNL, o ţin două ore în vamă, pentru că şi vameşii intră deja în cîrdăşie cu poliţia politică. Doresc să o întreb pe dna Furculiţă — “Cum, deja şi vameşii au fost înjugaţi la carul comunist Tkaciuk-Morei-Resetnikov al represiunilor contra Opoziţiei? Cu ce se deosebeşte Moldova de Rusia, a cărei securitate naţională ar fi — ca să vezi — ameninţată de ziarista Natalia Moraru?”

Asta e libertatea voastră — a agenţilor guvernamentali împotriva cetăţenilor ce îşi exprimă liber opiniile sau nu leaşină de amor pentru guvernanţi dirijaţi din umbră de consilieri prezidenţiali ce ne urăsc Limba şi Istoria.

Am mai spus — îmi pare rău de doamnele care — după nouă ani de eşec al guvernării comuniste, de cînd a fost dat jos ADR, — pentru nişte rînduleţe ce par scumpe într-un CV, se înhamă la spălat imaginea celor ce au demis deja, pentru abuzuri, în aceşti ani, vreo două Guverne, care au făcut ce au vrut ei cu banii publici şi acum au nevoie să mai cîtige un vot, plasînd o femeie în fruntea Guvernului. Un Guvern electoral populist şi represiv, condus de o femeie pentru a se cîştiga cu orice preţ — dar cu orice preţ — alegerile în 2009 — nu e prea cinic? Eu vă compătimesc, dar sper şi la ceva bun — poate veţi fi mai corecte decît bărbaţii şi îmi veţi da răspunsuri serioase la interpelări, nu batjocoritoare sau, mai pe înţelesul unora, — otpiski. Că nu de mine vă bateţi joc, ci de oamenii ce nu mai cred nici în lege, nici în stat.

Vă anunţ că Partidul Naţional Liberal va face în curînd cunoscut opiniei publice Guvernul său din umbră, ce va monitoriza serios acest Guvern electoral, de la care naţional-liberalii, evident, nu aşteaptă nimic bun.

Vă mulţumesc.

Vitalia Pavlicenco, deputat în Parlamentul R. Moldova

Serviciul de presa al PNL
Interpelare adresata de Vitalia Pavlicenco pe 28 martie in Parlamentul RM Comunicat al serviciului de presa al Partidului National Liberal