Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Comunicat de presă despre şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale a PNL

|versiune pentru tipar||
PNL / 12 iulie 2008
Partidul Naţional Liberal

Pe data de 12 iulie a avut loc şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale a PNL, care a examinat activitatea BPC în lunile aprilie-iunie, prezentată de preşedintele Vitalia Pavlicenco, şi informarea despre procesul de extindere şi consolidare a structurilor PNL, prezentată de Secretarul General Alexandru Gorgan. Urmare a dezbaterilor desfăşurate pe marginea acestor două chestiuni a fost adoptată o hotărîre.

În raportul prezentat Vitalia Pavlicenco a făcut o analiză a contextului politic, economic şi social dezastruos, în care îşi desfăşoară activitatea partidele democratice, ai căror membri sînt supuşi unor persecuţii continue.

“Acum — a spus preşedintele PNL — devine tot mai greu să spunem care formaţiuni au rămas necomuniste, în special urmărind situaţia din Consiliul municipal Chişinău şi din Consiliile raionale. Lucru îngrijorător, pentru că nimeni nu poate garanta că aşa ceva nu se va repeta la nivel naţional în Parlamentul din 2009. Nici comuniştii, nici aliaţii lor nu dorm, acum răstoarnă coaliţiile democratice din raioane, după ce PPCD a lansat un apel atît de impresionant, în anul 2007, de a se face coaliţii democratice, necomuniste, apel urmat de îndemnul liderului AMN Urechean să uităm de 4 aprilie. Aliaţii comuniştilor devin cel mai mare impediment pentru o alternativă democratică în 2009 la guvernare în Moldova. Recent, la examinarea modificărilor la Bugetul pe 2008, proiectele de finanţare cu bani publici s-au concentrat pe satele, ai căror alegători au votat pentru elementele coaliţiei monstruoase PCRM-PPCD.”

Vitalia Pavlicenco a menţionat că, timp de 17 ani, oamenii au tot votat partide cu bani şi cu şansă şi au rămas cei mai săraci din Europa. PNL a fost printre cei mai activi în ale fuzionării şi rămîne deschis dialogului. Dar oare de ce alte partide liberale, mai vechi sau mai noi nu doresc acest dialog - pentru că se cred puternice şi nu văd raţionalitatea unirii eforturilor democraţilor ori pentru ca au patroni ce nu le permit să facă acest lucru? — s-a întrebat preşedintele PNL.

În dezbateri, membrii DPN au menţionat necesitatea depolitizării, decomunizării învăţămîntului şi a sferei de ocrotire a sănătăţii, situaţia extrem de dificilă din Transnistria, neexistînd nici o diferenţă între regimurile politice din stînga şi din dreapta Nistrului, precumşi propritatea intensificării eforturilor fiecăruia pentru a crea structuri de sprijin tot mai puternice ale partidului.

Prin hotărîrea votată, DPN a decis participarea PNL la alegeri în 2009, cu un mesaj naţional, proeuratlantic, proreforme şi anticorupţie clar. De asemenea, Partidul Naţional Liberal va iniţia şi accepta aranjamente politice între partidele democratice, anticomuniste, în scopul participării consolidate la alegerile parlamentare din 2009, cu condiţia respectării principiilor de bază ale Programului politic al PNL.

PNL va convoca congresul al II-lea al PNL şi nu sprijină crearea de noi majorităţi, formate din comunişti şi aliaţii lor în Consiliile municipale, raionale şi orăşeneşti.

Membrii DPN au examinat şi aprobat alte două documente — un Apel către partidele democratice şi o Declaraţie privind perspectivele reglementării diferendului transnistrean. PNL propune instituirea unei mese rotunde între partidele necomuniste, pentru a diminua impactul deciziilor şi al acţiunilor Puterii comuniste în anul preelectoral 2008. Prin Declaraţie, PNL avertizează societatea moldoveneasca despre pericolul unei noi destabilizări de proporţii în ajunul alegerilor parlamentare, prin eventuala punere în practică a planului comunist Kozak-2 şi reglementarea problemei transnistrene în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

Serviciul de Presă al PNL
Preşedintele Voronin ar trebui oprit de Parlament Declaraţia Delegaţiei Politice Naţionale a PNL cu privire la perspectivele reglementării diferendului transnistrean