Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia Delegaţiei Politice Naţionale a PNL cu privire la perspectivele reglementării diferendului transnistrean

|versiune pentru tipar||
PNL / 12 iulie 2008
Partidul Naţional Liberal

În ultimele zile oficialităţile comuniste de la Chişinău vehiculează teze din pretinsul proiect de acord, elaborat de Moldova pentru reglementarea diferendului transnistrean. Acest document prevede acordarea statutului de republică zonei separatiste, ce ar urma să dispună de propria Constituţie, de dreptul la iniţiativă legislativă al organului său legislativ, la ieşire din componenţa R.Moldova, în cazul în care aceasta îşi pierde calitatea de subiect al dreptului internaţional. Proiectul mai prevede aprobarea, pentru Moldova, a statutului de neutralitate, demilitarizarea şi garantarea dreptului la proprietate al persoanelor fizice şi juridice de peste Nistru. În planul reprezentativităţii în structurile de conducere ale R.Moldova, zona ar urma să dispună de o cotă egală cu o cincime din numărul deputaţilor Parlamentului de la Chişinău. Analiza acestor elemente denotă o situaţie evidentă în detrimentul suveranităţii R.Moldova, fapt recunoscut de chiar autorii proiectului de document.

Din această cauză, PNL îşi declară, o dată în plus, ataşamentul ferm pentru reglementarea politică a diferendului transnistrean în condiţiile păstrării suveranităţii statale a R.Moldova, neafectării actualului regim politic democratic, menţinerii neabătute a orientării spre integrarea europeană. Pornind de la aceste imperative, proiectul comunist de reglementare transnistreană nu rezistă exigenţelor interesului naţional, părînd o reeditare a faimosului “Memorandum Kozak”, ce ne periclitează ireparabil perspectiva europeană.

Ca şi în cazul “Memorandumului Kozak” vechiul-nou plan comunist de reglementare nu a fost adus la cunoştinţa opiniei publice, iar la elaborarea lui nu s-a luat în consideraţie expertiza efectuată de Opoziţie şi de societatea civilă. Guvernarea comunistă se dedă unor noi aventuri politice, demonstrîndu-şi — a cîta oară — totala incapacitate de a mobiliza şi canaliza efortul societăţii, în ansamblu, spre soluţionarea problemelor de importanţă naţională.

Cu acest prilej, PNL îşi reiterează ataşamentul faţă de principiile de reglementare transnistreană, expuse încă în anul 2000 şi cunoscute drept “Planul Ţăranu”.

PNL avertizează clasa politică şi opinia publică despre pericolul unei noi destabilizări de proporţii în ajunul alegerilor parlamentare, prin aplicarea în practică a planului comunist Kozak-2. Guvernarea comunistă e gata să ne rearunce în confruntări de stradă, pentru a distrage, de fapt, atenţia cetăţenilor de la politicile economice şi sociale falimentare, promovate în ultimii zece ani. PNL cheamă toate forţele democratice la solidarizare, pentru contracararea provocărilor comuniştilor în agonie, pentru a-i înlătura de la guvernare printr-un vot exprimat democratic în alegerile parlamentare din 2009.

Serviciul de Presă al PNL
Comunicat de presă despre şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale a PNL Declaratie a Partidului National Liberal privind conflictul militar ruso-georgian: o lectie pentru Republica Moldova