Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaratie a Partidului National Liberal privind conflictul militar ruso-georgian: o lectie pentru Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 11 august 2008
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal din Republica Moldova constata cu mare ingrijorare usurinta cu care conflictul din enclavele Osetia de Sud si Abhazia de pe teritoriul Georgiei, in care Rusia joaca rolul de mediator si forta de pacificare, a trecut din faza inghetata in starea de confruntare armata. Ostilitatile militare au dus la utilizarea disproportionata a potentialului militar impotriva populatiei civile, fapt pe care PNL il condamna cu toata taria posibila.

Acest conflict de natura interna a degenerat rapid intr-un conflict militar interstatal, in cadrul caruia Rusia a declansat o agresiune armata in toata legea, cu atacuri aeriene, maritime si terestre impotriva Georgiei care, in lipsa unei aliante politico-militare formalizate, a ramas de una singura in fata unui potential militar ce o depaseste categoric. Rusia urmareste strivirea militara a Georgiei pentru intentia acestui stat de a deveni membru al blocului euratlantic NATO si, in consecinta, de a deveni intangibil in fata presiunilor Kremlinului. PNL se aliniaza vocii internationale care pledeaza univoc pentru integritatea teritoriala a Georgiei si neamestecul in treburile sale interne. PNL sprijina pozitia Georgiei de iesire din Comunitatea Statelor Independente si considera ca R.Moldova si Ucraina trebuie sa fie alaturi de Georgia in acest demers crucial pentru viitorul democratic al statelor noastre, care au vocatie euratlantica.

Evenimentele din Georgia trezesc o ingrijorare deosebita in Republica Moldova, pe al carei teritoriu exista un conflict inghetat asemanator. Federatia Rusa joaca — si in cazul conflictului transnistrean din Republica Moldova — rolul de principal mediator international si principala forta de pace militara. Agresiunea militara declansata de Rusia contra Georgiei ii compromite, insa, ireversibil statutul de mediator international in conflictele inghetate din spatiul CSI. In egala masura, Rusia nu mai poate pretinde nici calitatea de forta de pace in zonele respective de conflict.

In aceste conditii, PNL cere Guvernului Republicii Moldova sa revizuiasca, in regim de urgenta, Conceptia securitatii nationale, in sensul integrarii, cit mai rapide, a statului nostru in sistemul de aparare NATO — unicul de natura sa garanteze securitatea statului Republica Moldova. De asemenea, PNL cere Guvernului sa initieze convocarea unei conferinte internationale cu participarea SUA si a UE, in scopul modificarii mecanismului international de mediere si a componentii fortelor de pace in zona de conflict, ceea ce ar exclude abuzurile Rusiei si ar garanta impartialitatea mediatorilor si a fortelor de pace.

PNL cere Procuraturii Generale sa intenteze dosare penale persoanelor din conducerea separatista a Transnistriei care au incurajat si au organizat trimiterea de voluntari in zona de ostilitati din Georgia. PNL avertizeaza opinia publica din Republica Moldova ca neangajarea conducerii de la Chisinau in asemenea masuri, care se impun in mod imperios, condamna statul nostru sa devina, intr-un timp previzibil, victima a santajului militar sau chiar a agresiunii militare ruse.

Declaraţia Delegaţiei Politice Naţionale a PNL cu privire la perspectivele reglementării diferendului transnistrean Declaratia participantilor la Conferinta teritoriala Ungheni a PNL privind prioritatile politice