Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaratia participantilor la Conferinta teritoriala Ungheni a PNL privind prioritatile politice

|versiune pentru tipar||
PNL / 12 august 2008
Partidul Naţional Liberal

Noi, participantii la Conferinta teritoriala Ungheni a Partidului National Liberal, suntem ingrijorati de situatia social-economica si politica. Dupa opt ani de guvernare comunista, R.Moldova a ajuns cel mai sarac stat din Europa, cu sute de mii de cetateni plecati peste hotare pentru a asigura supravietuirea familiilor.

Batrinii ramasi acasa au o viata extrem de grea, copiii cresc fara grija parintilor, oamenii de afaceri nu-ti pot consolida si extinde activitatea, fiind discriminati, iar profesorii si medicii, alte categorii social-profesionale duc o existenta de mizerie.

Este ingrijoratoare si situatia externa. Evenimentele din zonele conflictelor separatiste din spatiul ex-sovietic ameninta integritatea teritoriala si securitatea nationala ale R.Moldova urmare a implicarii posibile a Rusiei, devenite parte intr-un conflict militar intern din Georgia. Pozitia oscilanta a Chisinaului poate conduce la o reglementare a conflictului transnistrean in detrimentul intereselor noastre nationale.

In fata acestor evidente — interne si externe — participantii la Conferinta teritoriala PNL din Ungheni cheama fortele democratice sa-si uneasca eforturile pentru a apara in comun interesul national si aspiratia populatiei noastre de a adera la UE, prin reforme rapide in economie si o administrare competenta la toate nivelurile in stat.

Conferinta teritoriala saluta aderarea la PNL a unor alesi locali si a mai multor cetateni din Ungheni, nemultumiti de evolutia starii de lucruri din raion, dar care considera gresite si unele abordari ale membrilor coalitiilor democratice create dupa alegerile locale din 2009. Membrii PNL din Ungheni doresc inlocuirea comunistilor cu democrati capabili de a adopta un alt stil de administrare a treburilor raionului, de a-si insusi arta dialogului, a compromisului si a respectarii intelegerilor convenite. Membrii PNL pledeaza pentru pastrarea coalitiilor democratice la nivel national, cu conditia respectarii intelegerilor si a drepturilor tuturor participantilor la aceste coalitii.

Noii membri au facut alegerea pentru PNL. deoarece este un partid cu oameni necorupti, national-liberalii pastrind neconditionat, de-a lungul anilor, atasamentul fata de valorile renasterii nationale, de necesitatea instaurarii tolerantei si a armoniei interetnice in R.Moldova, conform standardelor si practicilor europene.

Participantii la conferinta teritoriala spera ca anul 2008 si inceputul anului 2009 vor servi ca o buna perioada pentru coordonarea actiunilor fortelor democratice in vederea obtinerii victoriei politice in alegerile parlamentare din anul 2009.

Serviciul de presă al PNL
Declaratie a Partidului National Liberal privind conflictul militar ruso-georgian: o lectie pentru Republica Moldova Declaraţia PNL cu privire la decizia Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud si la impactul acesteia asupra R.Moldova