Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL cu privire la decizia Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud si la impactul acesteia asupra R.Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 26 august 2008
Partidul Naţional Liberal

PNL din Moldova califica deciziile Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei enclavelor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia drept o incalcare grosolana de catre acesta a principiilor de baza ale dreptului international si drept un act de agresiune impotriva unui stat independent membru al ONU. Prin aceste actiuni, Rusia a creat un precedent — deosebit de periculos — de amestec in treburile interne ale statelor CSI, fapt ce ii confirma definitiv rolul de parte in conflictele inghetate din acest spatiu, compromitindu-i iremediabil calitatea de pacificator si de mediator in solutionarea acestora. Implicarea Rusiei in conflictul transnistrean este identica implicarii acesteia in Georgia si nu poate avea alte consecinte decit transnistrizarea R.Moldova, compromiterea grava a integritatii teritoriale si a suveranitatii statului nostru.

Ultimele actiuni ale Rusiei, prin care a incalcat dreptul international, utilizind disproportionat forta militara, pentru a-si promova interesele in spatiul CSI, desfiinteaza aceasta structura interstatala si, concomitent, denota ca Moscova renunta la edificarea unor relatii de parteneriat cu UE, SUA si cu NATO. Pe acest fundal, toti cei care isi mai pastreaza fidelitatea fata de CSI fac un compromis de obedienta in fata Rusiei, ramin, deci, aliatii Moscovei, devenind, in mod automat, adversari a tot ce se numeste civilizatie occidentala, valoare europeana, securitate euratlantica.

In aceste conditii extraordinare pentru securitatea nationala, PNL cere denuntarea urgenta, de catre R.Moldova, a Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana din 1992 si renuntarea la rolul Rusiei de mediator international privilegiat si de forta de pace in conflictul transnistrean — ca o prima masura de protejare impotriva amestecului Moscovei in treburile interne ale R.Moldova.

PNL cere Parlamentului de la Chisinau sa interzica Presedintelui Voronin si Guvernului orice intelegeri cu Rusia in problema transnistreana fara anuntarea prealabila a forului legislativ suprem. PNL cere Guvernului initierea imediata a negocierilor interstatale cu Rusia privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor militare ruse de pe teritoriul R.Moldova. PNL cere negocierea unui acord moldo-ucrainenan de cooperare si de asistenta militara in cadrul GUAM.

In preajma alegerilor parlamentare din RM si avind in vedere actiunile agresive ale Rusiei, indreptate impotriva suveranitatii statelor CSI, Partidul Natiobnal Liberal isi reitereaza atasamentul ferm fata de proiectul politic Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, de natura sa garanteze parcursul european, rapid si eficient, precum si suveranitatea celui de-al doilea stat romanesc — Republica Moldova.

Serviciul de presă al PNL
Declaratia participantilor la Conferinta teritoriala Ungheni a PNL privind prioritatile politice Declaratia PNL privind protestele cadrelor didactice din R.Moldova