Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaratia PNL privind protestele cadrelor didactice din R.Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 2 septembrie 2008
Partidul Naţional Liberal

PNL declara ca demararea, pe 1 septembrie curent, a protestelor cadrelor didactice care cer Guvernului majorarea salariilor, acestea reprezentind doar 60–70% din salariul mediu pe economie, este pe deplin justificata. Actuala guvernare comunista poarta toata responsabilitatea politica pentru incapacitatea de a implementa un model de eficientizare a cheltuielilor pentru educatie, ce ar rationaliza costurile operationale in domeniu si ar permite cresterea salariilor profesorilor. Saracia deprimanta a invatatorilor perimeaza standardele de calitate educationale, descurajeaza completarea personalului profesoral, ii condamna pe tineri la starea de semidocti si ii face necompetitivi pe plan international.

Recent, oficialii comunisti, intr-o maniera speculativa, i-au indemnat pe profesori sa constientizeze valoarea pagubelor provocate de inundatii si sa renunte la actiunile de protest. Concomitent, ei au dat asigurari evazive ca negocierile privind majorarea salariilor pentru pedagogi vor fi reluate dupa estimarea pagubelor totale ale calamitatii din aceasta vara. Cu acest prilej, PNL atrage atentia opiniei publice asupra faptului ca insasi guvernarea comunista este o calamitate politica pentru R.Moldova, care a adus si continua sa aduca prejudicii imense societatii noastre. Aceasta guvernare nu e in stare sa garanteze, prin politicile sale economice falimentare, un nivel de trai decent nici pedagogilor, nici majoritatii altor categorii sociale. In aceste conditii, PNL se solidarizeaza integral cu protestele cadrelor didactice, considera necesara continuarea lor, inclusiv cu declansarea grevei generale in invatamânt, si face apel catre toti membrii sai sa sprijine activ actiunile invatatorilor.

Deputatii PNL vor initia, in deschiderea sesiunii parlamentare, dezbateri in Parlament pe marginea problemei majorarii salariilor cadrelor didactice. Insa experienta anilor precedenti demonstreaza ca majoritatea comunista in Parlament ramine surda la apelurile Opozitiei. PNL avertizeaza despre necesitatea luptei pentru drepturile sociale prin toate metodele legale. PNL cheama la solidarizarea tuturor fortelor democratice pentru organizarea si declansarea grevei generale a tuturor salariatilor cu scopul aplicarii unui vot de blam masiv comunistilor in preajma alegerilor parlamentare.

Declaraţia PNL cu privire la decizia Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud si la impactul acesteia asupra R.Moldova In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania