Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia DPN a PNL privind ofensiva antidemocratica a coalitiei de guvernamint

|versiune pentru tipar||
PNL / 15 noiembrie 2008
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal si-a manifestat mereu ingrijorarea in legatura cu starea democratiei din Republica Moldova. Societatea se afla intr-o perioada de importanta cruciala pentru evolutia sa. Abuzurile de tot felul, persecutiile la care sunt supusi oponentii politici, atacurile la adresa administratiei locale necomuniste, lipsa de acces la mediile publice, modificarile la Codul Electoral, apreciate ca regres democratic de institutiile europene, inasprirea regimului represiv prin desemnari de ministri compromisi, atacurile constante la adresa presei independente, in special la adresa Pro TV Chisinau, demonstreaza frica neascunsa a comunistilor de votul alegatorilor, dupa ce societatea a fost adusa la saracie si dezastru in toate domeniile.

Procesul accelerat de privatizare a bunurilor publice, elaborarea unui buget electoral in favoarea PCRM si PPCD arata ca aceste formatiuni nu vor sa obtina voturi in cadrul unor alegeri libere si corecte, ci prin vicierea continua a procesului politic si electoral, prin cumpararea electoratului cu bani spalati din tranzactii dubioase gen vinzarea Companiei “Moldasig” unei societati din zona off-shore, ce a prejudiciat statul cu 15 milioane dolari, in conditiile cind PPCD-ul nu mai conteneste sa intrebe “cine sta in spatele Pro TV Chisinau”.

Noi suntem alaturi de Pro TV Chisinau, de publicatiile nationale din R.Moldova, ce oglindesc starea de lucruri prin obiectivism, nu prin manipulare, care vor sa ajute populatia sa aiba optiuni politice cit mai corecte.

PNL a invocat repetat imperativul unei Mese rotunde — ca partidele necomuniste sa elaboreze pozitii comune intr-un climat electoral compromis din start, ba chiar din 1999 sau 2001, de cind comunistii au preluat puterea si se tot dedau derapajelor antidemocratice. De vreme ce misiunile democratice pot adopta Pozitii comune fata de functionarea institutiilor democratice din R.Moldova, retinind atentia asupra abaterilor ingrijoratoare de la normalitate, de ce partidele necomuniste, proeuropene, nu pot proceda, la rindul lor, la pozitii coordonate?

In aceste conditii, Partidul National Liberal si Miscarea Actiunea Europeana au ajuns la intelegerea sa actioneze impreuna, in toate demersurile ulterioare. Urmeaza alegerile parlamentare din Romania, in care PNL si MAE il sprijina pe scriitorul Nicolae Dabija. Urmeaza pregatirea pentru participarea in comun la alegeri.

PNL si MAE sunt dispuse sa examineze ofertele politice ale posibililor parteneri politici, precum si sa adere la orice aranjament de monitorizare a climatului electoral, inclusiv sa examineze propunerile liderilor de opinie privind solutii neordinare in niste alegeri compromise grav de coalitia PCRM-PPCD.

PNL-MAE invita, in continuare, partidele proeuropene la un dialog menit sa conduca la rasturnarea comunismului prin alegeri si la negocieri pentru perspectiva electorala 2009. Numai o alternativa democratica serioasa i-ar putea reda speranta electoratului dezamagit si descurajat de tradarile in lant ale zisilor proeuropeni si nationali, ce au deturnat voturile romanilor si au creat o stare generala de depresie, cu implicatii grave pentru anul 2009, implicatii ce ar putea fi depasite prin constientizarea responsabilitatii momentului adevarului in R.Moldova.

In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania PNL ii invita pe detinatorii de cetatenie romana sa vina la vot pe 30 noiembrie, la Chisinau