Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL privind fraudarea alegerilor de către PCRM şi situaţia postelectorală din Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 10 mai 2009
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal a implinit doi ani de activitate in conditiile nedemocratice din Republica Moldova, care impiedica pluralismul politic si de opinii.

PNL a participat direct sau indirect, in acesti doi ani, la trei campanii electorale — la alegerile locale din 2007, la alegerile pentru Parlamentul Romaniei de la 30 noiembrie 2008 si la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 din R.Moldova.

In aceste campanii, PNL a promovat un mesaj clar de unificare a fortelor democratice pentru demolarea regimului comunist din R.Moldova. In recentele alegeri parlamentare PNL a sprijinit Miscarea “Actiunea Europeana”, care a inclus pe listele sale candidati independenti. Mesajul electoral al MAE a fost “Moldova fara coruptie” insemnind ca saracia extrema e cauzata de marea coruptie, ce a cuprins societatea moldoveneasca urmare a unei guvernari antinationale si antieuropene, autoinstalate la putere, in doua scrutine electorale, prin frauda.

Speranta sutelor de mii de cetateni moldoveni, care au asteptat alegerile parlamentare pentru a schimba regimul politic, a fost inselata in mod criminal pe 5, 7 si 8 aprilie 2009. Hunta comunista a aplicat scenariul pregatit din timp, pentru a acoperi fraudarea masiva a alegerilor, infiltrind trupe de comando in masa de demonstranti pentru a-i instiga la actiuni ilegale, concepute ca o capcana pentru declansarea ulterioara a represiunilor contra unor oameni nevinovati. Miza gruparii criminale de la putere au constituit-o, in special, tinerii, si Romania — care ii sta ca un os in git lui Voronin si clicii lui pentru ca acest stat se dezvolta ca unul liber si de drept, fiind membru al NATO si UE, fiind atractiv pentru populatia din R.Moldova. PNL condamna vehement reinstalarea la putere, prin frauda, a Partidului Comunistilor, teroarea si faradelegea la care acesta se deda, in continuare. PNL este nedumerit de toleranta exagerata a partenerilor occidentali fata de regimul criminal de la Chisinau. PNL considera ca numarul mare de dosare depuse la CEDO de catre cetatenii Republicii Moldova contra Guvernului si pierdute de acesta, care inseamna sume imense de bani, platiti de la Bugetul statului, denota influenta nefasta a Puterii asupra justitiei, ceea ce conduce la o totala injustitie, ce desfiinteaza Republica Moldova ca stat.

PNL consideră, totodată, că numai unirea eforturilor întregii Opoziţii poate crea un curent politic favorabil declanşării alegerilor anticipate, prin nealegerea a încă unui Preşedinte comunist, şi controlului, monitorizării, observării alegerilor în fiece secţie de votare, pentru a se exclude repetarea fraudei şi pentru obţinerea victoriei Opoziţiei democratice — unica şansă de eliberare a R.Moldova, de ieşire din zona de influenţă rusă şi de înscriere pe calea spre NATO şi UE.

PNL îşi anunţă disponibilitatea pentru cooperare cu forţele democratice în vederea înlăturării comuniştilor de la Putere în eventualitatea alegerilor anticipate.

PNL vede ca sarcină principală şi pregătirea pentru alegerile locale, prin promovarea unor echipe competente şi cu voinţa efectuării schimbărilor democratice şi a implementării reformelor economice în R.Moldova, a apropierii libertăţii.

PNL apreciază Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie drept o notă negativă din partea Uniunii Europene pentru guvernarea comunistă ce suprimă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Membrii PNL aderă la Declaraţia de la Praga, lansată de personalităţi remarcabile din Europa, care au fost în primele rînduri ale luptei contra comunismului şi care astăzi îndeamnă Guvernele ţărilor să pună semnul de egalitate între comunism şi nazism, să condamne crimele săvîrşite de regimurile totalitare. Numai astfel clasele politice din statele cu democraţii avansate pot ajuta Guvernele şi populaţiile noilor state independente, care aspiră, unele încă fără rezultat, spre libertate si prosperitate, în cadrul familiei europene unite.

Sursa: www.pnl.md
Au avut loc lucrările Congresului al II-lea al PNL PNL din Republica Moldova îi sprijină pe candidaţii PNL din România pentru Parlamentul European