Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

In alegerile anticipate de la 29 iulie liberalii ii vor invinge pe comunisti

|versiune pentru tipar||
PNL / 21 iunie 2009
Partidul Naţional Liberal

In legatura cu alegerile anticipate, fixate pentru 29 iulie 2009, Delegatia Politica Nationala a PNL s-a convocat intr-o sedinta extraordinara dupa prima, desfasurata imediat in incheierea Congresului al II-lea al formatiunii, care a avut loc la 9 mai. Principalele chestiuni de pe ordinea de zi au fost:

  1. Cu privire la participarea PNL la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.
  2. Cu privire la aprobarea listei de candidaţi pentru funcţia de deputat in Parlament din partea PNL.
  3. Cu privire la delegarea BPC a unor competente in legatura cu alegerile parlamentare anticipate.
  4. Cu privire la aprobarea Platformei electorale.

La prima chestiune a vorbit Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, care a fost completata in raportul de baza de catre cei doi vicepresedinti ai formatiunii — Anatol Revenco si Alexandra Can.

Vitalia Pavlicenco a vorbit despre situatia in care se afla PNL din cauza Legii privind partidele politice, ce prevede riscul dizolvarii daca un partid nu participa la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament. De asemenea, a informat despre efortul depus de responsabilii din staful partidului, care au pregatit si prezentat la Ministerul Justitiei intreg pachetul de acte conform legii pentru introducerea modificarilor privind PNL in Registrul partidelor dupa Congresul al II-lea al PNL. Al treilea compartiment al raportului prezentat de presedintele partidului a fost dedicat situatiei politice din societate si actualului context electoral, posibilelor evolutii postelectorale din R.Moldova. Dna Pavlicenco i-a informat pe membrii DPN ca BPC se convoaca permanent in sedinte pentru a identifica deciziile optime privind participarea PNL in scrutin. Recent, conducerea PNL a adresat o scrisoare liderilor a patru partide — PL, PLDM, AMN si PD, solicitind intilniri pentru a discuta despre cooperarea in campania electorala si dupa. Deocamdata, a avut loc un dialog eficient numai cu PL.

Anatol Revenco si Alexandra Can au vorbit despre negocierile purtate de conducerea PNL cu unele partide liberale si despre necesitatea unificarii eforturilor segmentului necomunist al societatii, pentru a convinge populatia sa nu mai dea nici un vor comunistilor.

In cadrul sedintei au fost solicitati sa-si expuna punctul de vedere asupra prestatiei formatiunii in actuala situatie toti presedintii filialelor teritoriale ale PNL, care au pledat pentru unirea eforturilor liberalilor in aceasta campanie electorala.

Delegatia Politica Nationala, luind cunostinta de argumentele expuse de membrii acesteia privind participarea la alegerile parlamentare anticipate, tinind cont de prevederile legislatiei privind partidele si privind participarea la campaniile electorale, a decis:

  1. PNL se inscrie in alegerile parlamentare anticipate cu lista proprie.
  2. Se aproba Lista de candidati pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 propusa de BPC.
  3. Se delegheaza Biroului Permanent Central competenta de a efectua modificari in lista candidatilor pentru functia de deputat si de a lua deciziile ce se vor impune urmare a dialogului PNL cu PL, PLDM, AMN şi PD.
  4. Se aproba Platforma electorala in baza Programului PNL, axat pe “aderarea la UE prin Parteneriat strategic european cu Romania”, respectindu-se conceptul Platformei electorale a PNL din alegerile locale 2007.
SP al PNL
Declaraţia PNL în legătură cu alegerile anticipate din Republica Moldova Declaraţia PNL cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009