Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal

|versiune pentru tipar||
PNL / 19 decembrie 2009
Partidul Naţional Liberal

Pe data de 19 decembrie, in baza deciziei Biroului Permanent Central al PNL, a fost convocata sedinta Delegatiei Politice Nationale. La sedinta au fost invitati si candidatii pentru Parlament pe lista PNL in alegerile parlamentare de la 5 aprilie si 29 iulie 2009. La sedinta DPN a participat cu un mesaj de salut Igor Klipii, vicepresedinte al PD, lider al Miscarii Europene, care a exprimat speranta ca PNL va contribui, prin eforturile formatiunii, la democratizarea societatii. Conducerea PNL a invitat la sedinta reprezentanti ai tuturor celor patru partide componente ale AIE.

Membrii DPN au audiat si dezbatut raportul prezentat de presedintele partidului, Vitalia Pavlicenco, despre activitatea desfasurata de formatiune si despre perspectiva PNL. Sedinta DPN a examinat chestiuni organizatorice, luind act de retragerile unor persoane din DPN si votind includerea altor persoane in componenta DPN si a BPC.

In cadrul dezbaterilor au luat cuvintul: Nina Tampiza (Cahul), Revenco Anatol (Chisinau), Cojocaru Alexandru (Ungheni), Vinitinschi Valeriu (Edinet), Mahu Dumitru (Hincesti), Igor Nazarenco (Riscani), Andrei Iuri-Apostol (Chisinau), Ion Dragutanu (Straseni), Vlad Postolache (Balti), Filip Druta (Chisinau), Mircea Rusu (Chisinau), Mihai Severovan (Chisinau), Pancrati Gojan (Chisinau), George Avornic (Chisinau).

Vorbitorii au mentionat importanta de a se activa in teritoriu, a se contribui la extinderea si consolidarea electoratului Dreptei politice, despre riscurile aflarii liberalilor la putere in conditiile unei crize profunde, despre mentinerea PNL, pentru a participa la procesele electorale si de gestionare a societatii.

De asemenea, membrii fondatori ai curentului liberal in Republica Moldova, in persoana lui Andrei Iuri-Apostol, primul presedinte al PNL, si Mircea Rusu, ex-presedinte al PNL, fosti deputati si votanti ai Declaratiei de Independenta, au salutat extinderea gindirii liberale, care si-a facut drum timp de 17–18 ani spre virfurile Puterii politice. A fost mentionat pericolul revenirii comunistilor, fapt pentru care — asa cum au mentionat membrii DPN — trebuie apropiat definitiv idealul de libertate intr-o societate in care sectorul asociativ are un rol important.

Mircea Rusu a propus membrilor DPN sa se gindeasca la o ideologie noua, precizata, pornind si de la Programul partidului, in care se opteaza pentru apropierea dintre cele doua state romanesti — unirea R.Moldova cu Romania, aderarea la structurile NATO, pentru a aduce R.Moldova intr-un sistem sigur de securitate, in conditiile cind perspectivele consolidarii statului nostru nu devin mai vizibile. Dl Mircea Rusu a amintit ca, potrivit sondajului Gallup, efectuat la comanda IRI, in baza unor intrebari sugerate si de PNL, 29 la suta din cei intervievati din R.Moldova pledeaza pentru unirea cu Romania, iar alte 10 la suta nu au un raspuns clar “da” sau “ba”. Aceea si pozitie privind mesajul a fost formulata de consilierul municipal PNL Mihai Severovan, care a sustinut o asemenea optiune si in cadrul alegerilor din 5 aprilie 2009.

Membrii DPN au aprobat textele a doua declaratii — privind asigurarea ireversibilitatii orientarii proeuropene a R.Moldova si prin care cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului.

Prin vot secret membrii DPN l-au ales pe George Avornic in functia de Secretar General al PNL, a cooptat 12 membri in DPN si 7 membri in BPC.

Serviciul de presa al PNL

Partidul Naţional Liberal îi felicită pe toţi românii Partidul Naţional Liberal cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare şi condamnarea crimelor comunismului