Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

100 zile de guvernare liberal-democrată, sugestii, riscuri

|versiune pentru tipar||
PNL / 19 ianuarie 2010
Partidul Naţional Liberal

In ziua de 19 ianuarie 2010, PNL a tinut o conferinta de presa in care Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte, George Avornic, Secretarul General al PNL, si Mihai Creanga, membru al BPC, presedintele Filialei Cantermir a PNL, au expus pozitia PNL fata de cele 100 de zile de guvernare AIE si unele prioritati legislative.

In continuare sint postate Pozitia PNL fata de realizarile si asteptarile din partea AIE si Declaratia privind necesitatea adoptarii Legii Lustratiei.

PNL salută pozitia premierului Vladimir Filat că “Opoziţia trebuie să-şi facă meseria şi să caute lacunele guvernării”. Sperăm să gîndeasca la fel toţi liderii AIE. PNL a sprijinit trei componente ale actualei AIE în alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, PNL nu e la guvernare şi s-a declarat în Opoziţie constructivă faţă de actuala Putere.

Premierul a declarat şi că “mesajele din partea societăţii sunt îmbucurătoare — schimbarea se simte deja, deşi încă destul de slab”. Guvernul, ca emanatie a majoritatii democratice din Parlament, a fost învestit pe 25 septembrie 2009, cînd s-a aprobat şi Programul de Guvernare pentru anii 2009–2013 “Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”.

PNL consideră că după prima sută de zile ale activităţii Executivului, au fost infirmate vehiculările comuniştilor privind incapacitatea noii puteri de a guverna. Populaţia depăşeşte frica legată de efectele schimbării Puterii, însă persistă temerea revenirii comuniştilor în forţă. Cauzele sînt fragilitatea majorităţii parlamentare, contextul politic şi economic. Politic, pentru că nu e clar: va fi modificată Constituţia şi evitate alegerile anticipate, vor fi alegeri prezidenţiale cu participarea populaţiei sau vor fi alegeri anticipate şi o instabilitate inevitabilă, ce va comporta o pauză dăunătoare în relaţiile cu instituţiile internaţionale.

PNL salută priorităţile Guvernului privind o creştere economică durabilă, locuri de muncă bine plătite, schimbarea modelului economic, crearea condiţiilor pentru investiţii străine şi pentru competitivitatea mărfurilor autohtone pe piaţa externă.

Poziţia PNL este motivată de imperativul asigurării, pe toate căile, a ireversibilităţii orientării europene a Republicii Moldova.

Iată atitudinea PNL faţă de deciziile şi acţiunile Alianţei pentru Integrarea Europeană:

Salutăm Decretul de formare a Comisiei care va condamna crimele comunismului în R. Moldova, emis de Preşedintele-interimar al R.Moldova. În Parlament există o iniţiativa legislativă depusă şi de preşedintele PNL privind condamnarea crimelor comunismului, iar pe 19 decembrie 2009, Delegatia Politica Nationala a PNL a cerut Puterii eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului.

Apreciem deblocarea relaţiilor cu UE, FMI, BM, BERD si Banca Europeană pentru Investiţii. Încep negocieri dificile pentru Acordul de Asociere cu UE, care nu înseamnă garanţii pentru integrare, ci liberalizarea regimului de vize (fără drept de muncă în UE) şi negocieri privind o zonă de comerţ liber şi aprofundat cu UE. Asta necesită voinţă politică şi menţinerea la putere, în pofida unor reforme impopulare. Este importantă adoptarea, în decembrie 2009, la Bruxelles, în cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE, a Declaraţiei Comune, ce prevede obiective specifice de colaborare.

Salutăm vizitele conducerii statului în UE şi în SUA, preconizata semnare a Acordului de finanţare deplină din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului (Compact) pentru proiectele “Tranziţia la o agricultură performantă” şi “Reabilitarea reţelei de drumuri”.

Deblocarea relaţiilor cu România trebuie să conducă la crearea bazei pentru un parteneriat cît mai strîns. Anularea vizelor pentru români, Acordul micului trafic la frontieră nu trebuie urmate de semnarea Tratatului de Frontieră dintre R.Moldova şi România, dorit de Kremlin şi de comunişti, ci de un Acord de Parteneriat Strategic moldo-român “Pro Europa”, pornind de la o viziune comună a AIE, a Preşedintelui Traian Băsescu şi a întregii clase politice de la Bucureşti.

Găzduirea summit-ului CSI la Chişinău a fost un act de corectitudine şi de perspicacitate politică, însă însoţit de declaraţii ale unor politicieni din AIE neconforme prevederilor programatice ale partidelor reprezentate — atît despre relaţiile cu CSI, cît şi referitor la problema transnistreană.

Menţionăm demararea reformării sistemului de educaţie, reconsiderarea programelor curricullare, care trebuie efectuate cu oameni noi, nu cu funcţionarii ce au promovat programe şcolare în regim comunist. Un nou Cod al Educaţiei va favoriza integrarea în sistemul european de educaţie.

Notificăm tergiversarea reformării Consiliului Coordonator al Audiovozualului şi a IPNA “Teleradio-Moldova”, sursa părincipala de informare pentru majoritatea populaţiei noastre.

Constatăm acţiuni salutare în contextul crizei economice mondiale. Privim cu prudenţă angajamentul de depăşire a recesiunii economice prin creşterea economică de la 1,5%, în 2010, la 5%, în 2012, de descreştere graduală a deficitului bugetar оn PIB de la 9%, în 2009, la 3%, în 2012, cu stabilizarea deficitului contului curent în jurul cotei de 10% din PIB.

Salutăm îmbunatatirea mediului de afaceri, demonopolizarea importului şi exportului, reducerea, de la 250 la 41, în Nomenclator a produselor supuse certificării obligatorii pentru conformitate, prelungirea de la 1 la 5 ani a certificatelor de conformitate pentru companii cu management adecvat standardelor internaţionale. Aşteptăm reducerea genurilor de activitate supuse licenţierii şi simplificarea procedurilor de licenţiere.

Sprijinim completarea Fondul de subvenţionare a agriculturii cu 250 mln lei (pe lîngă cele 313 mln), prin modificarea Bugetului-2009, ca şi angajarea in restituirea TVA-ului la livrarea producţiei pe teritoriul ţării

Apreciem deblocarea exportului vinului în vrac şi eliminarea barierelor la exportul de struguri, ca şi o serie întreagă de măsuri legislative şi executive, menite să elimine barierele din calea exportului produselor agricole.

Salutăm promisiunea legată de noul sistem social, prevăzînd o majorare a alocaţiilor pentru asistenţa în 2010, inclusiv prestaţiile de şomaj, cu 40% în raport cu anul 2009, sporirea finanţării prin majorarea transferurilor оn fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală cu 5,4% faţă de nivelul aprobat pentru 2009, cota transferurilor urmînd să reprezinte 58% din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Salutăm liberalizarea sistemului de executare a hotărîrilor judecătoreşti, fenomen ce a erodat total încrederea cetăţenilor în actul de justiţie şi în stat.

Sprijinim Parteneriatul public-privat pentru descentralizarea puterii şi asigurării autonomiei locale, utilizarea eficientă a resurselor publice pentru prestarea unor servicii publice de calitate, în beneficiul cetăţeanului.

Sugestiile PNL:

Este necesară o coordonare a poziţiilor în AIE faţă de diferite chestiuni, o claritate privind obiectivele politice imediate ale Alianţei. Este imperativ un centru de analiză, care să cumuleze, la maximum, opiniile exprimate în presă, emisiuni, în conferinţele de presă, în declaraţiile politice privind fărădelegile ce aşteaptă implicarea structurilor competente şi sugestiile pentru guvernarea liberal-democrată.

Să se formeze AIE-uri în cît mai multe raioane.

Sa continue dialogul început cu societatea civila, stopat în ultimul timp, ca şi dialogul constant cu alegatorii, grupurile profesionale în cadrul unor întilniri directe in raioane, prin media electronica — aceasta ar angaja solidar societatea în efortul de schimbare, care e unul dificil, dar imperativ.

Să fie demolate simbolurile comuniste şi monumentele Lenin in raioane.

Să fie traşi la răspundere cei vinovaţi din clanul comunist pentru deturnările de bani publici în zece ani de guvernare comunistă curuptă, inclusiv obţinerea ilegală a lotului de teren şi a creditului de 2 milioane de dolari de la Banca de Economii pentru sediul luxos al PCRM — cazuri făcute public de PNL încă în Parlamentul de pînă la 5 aprilie.

Să fie făcute publice cu maximă claritate şi prudenţă politicile sociale adoptate, pentru a se evita neliniştea categoriilor defavorizate ale populatiei.

Să nu fie tergiversată anchetarea evenimentelor de la 7 aprilie.

Să nu se admită traseismul comuniştilor spre partidele de la guvernare de dragul ocupării funcţiilor în structurile administraţiei publice centrale, rationale, în serviciile desconcentrate.

Să fie făcute publice rezultatele verificării averilor noilor guvernanţi. Trebuie actualizată Comisia ce controlează veridicitatea declaraţiilor de avere. Populaţia trebuie convinsă că noii guvernanţi nu au venit să fure ca şi comuniştii. Regretăm tăcerea sectorului asociativ, a ONG-urilor specializate.

Să fie intentate urgent dosare în baza Rapoartelor Curţii de Conturi, care a verificat cheltuierea banului public de către demnitarii comunişti.

Să se ia măsuri urgente împotriva corupţiei, pentru că, neeliminîndu-se cauzele în regimul comunist, se riscă perpetuarea acesteia sub noua guvernare. Trebuie cercetaţi capii clanului mafiot, reacţionat la investigaţiile de presă, traşi la răspundere şi cei cu imunitate parlamentară, care trebuie ridicată, conform legii. UE aşteaptă procese împotriva “marilor rechini”, ce lipsesc sau întîrzie. Nu trebuie să existe piedici sau indicaţii de sus pentru CCCEC în cercetarea legalităţii activităţii firmelor aparţinînd direct sau indirect capilor clanului mafiot comunist sau capilor oricăror altor clanuri.

Să se ia decizii bine cоntărite privind banii publici, pentru evitarea acordării unor sume gen 165 mii lei pentru un deputat comunist, cînd atоta lume se află sub pragul sărăciei.

Agentul guvernamental să sesizeze Procuratura pentru intentarea de dosare celor vinovati de cauzele pierdute de R.Moldova la CEDO. În caz contrar, ca element indispensabil al statului de drept, justiţia va deveni independentă foarte greu, rămînînd sub comandamentele Puterii.

Să se găsească urgent mijloace compensatorii pentru creşterea preţutilor cauzate de livrarea gazelor la preţ majorat (233 dolari pe mia de metri cubi) de către Gazprom (preţul la gaze pentru consumatori a fost majorat cu 14%, pentru energia electrică — cu circa 20%, iar pentru agentul termic — cu 29%.

Îngheţarea salariilor bugetarilor ar putea genera corupţie şi înrăutăţi calitatea servicilor de stat, iar inclaritatea măsurilor compensatorii în condiţiile stopării compesaţiilor nominative generează deja o nemulţumire şi imposibilitatea achitării serviciilor comunale. De panica generată pot profita comunistii.

Priorităţi semnalate de societatea civila, partidele extraparlamentare, de presă, care, nerealizate, pot deveni riscuri în 2010.

  1. Demolarea sistemului comunist printr-o revoluţie de mentalitate, prin deschiderea totală a spaţiului public pentru confruntări de idei.
  2. Traseismul comuniştilor spre partidele de guvernămînt deprimă partea democratică a societăţii şi anihilează efortul schimbării. Neadmiterea în funcţii a reprezentanţilor nomenclaturii regimului comunist de factură sovietică şi ai regimului comunist răsturnat pe 29 iulie e posibila prin adoptarea Legii Lustraţiei şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de regresul grav al societăţii în ultimii zece ani.
  3. Stimularea libertăţii presei, prin crearea unor condiţii favorabile dezvoltării instituţiilor media, prin diminuarea poverii fiscale şi identificarea altor posibilităţi de promovare a libertăţii de exprimare va ajuta la nesubstituirea actualilor guvernanţi comuniştilor, care nu agreau şi chiar persecutau pentru atitudinile critice la adresa Puterii. Presa, partidele neaflate la putere, intelectualitatea şi societatea civilă trebuie să rămînă vigilente şi intr-o opoziţie activă, constructivă faţă de actuala Putere.

Serviciul de presă al PNL

Partidul Naţional Liberal solicită guvernanţilor voinţa politică pentru adoptarea Legii lustraţiei Partidul Naţional Liberal a împlinit trei ani