Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL discută şi propune

|versiune pentru tipar||
PNL / 4 februarie 2010
Partidul Naţional Liberal

Joi, Partidul National Liberal a oferit o conferinta de presa cu tema “Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”. La conferinta a participat Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, Nina Tampiza, presedintele Filialei PNL-Cahul, membru al BPC, Mihai Morteanu, presedintele Filialei PNL-Falesti, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni.

In debut, Vitalia Pavlicenco a spus ca motivul conferintei de presa il constituie intirzierea reformelor si a schimbarilor in raioane, in partea in care sint posibile, lipsa reactiilor adecvate ale institutiilor statului, cum ar fi institutia procuraturii, chiar daca au fost schimbati unii procurori, ca si ale directiilor de invatamint, actul justitiei.

In regimul comunist, democratii, neafiliati partidului-stat PCRM, nu puteau miza pe dreptate in justitie si pe functionarea institutiilor de stat. “Din pacate — a spus Vitalia Pavlicenco — se constata azi aceeasi stare de lucruri, fostii comunisti adaptindu-se noilor realitati si mentinind cirdasiile intre decidentii din raioane. Starea de lucruri ar putea avea doua motive: 1. Clanurile de baroni locali s-au impletit strins in comiterea abuzurilor si beneficierea de pe urma lor si se simt in afara legii. 2. Actiunile unor structuri si conducatori din teritoriu au obiectivul de a compromite noua guvernare.”

Nina Tampiza, profesoara de franceza din Cahul, a expus abuzul la care a fost si ramine supusa din partea conducerii Liceului “Ioan Voda”, in persoana unui director membru al PLDM, care nu a putut-o atrage si pe dna Nina Tampiza in acest partid. Concediata nejustificat, pentru ca absenta de la serviciu a fost motivate de participarea, cu un colectiv de elevi actori, la un Festival international de teatru francofon, Nina Tampiza a cunoscut labirintul si jena unor judecatori din justitia neindependenta a R.Moldova.

Nina Tampiza a declarat ca, prin asemenea practici, adeptii PLDM din teritoriu isi compromit partidul si obiectivele proeuropene, pe care si le-a propus formatiunea politica aflata la guvernare.

Cazul dlui Ion Ciobanu, de la Causeni, care nu poate obtine executarea deciziilor de judecata si nu poate sparge cirdasia dintre unii conducatori si justitie, dar care nu se lasa batut, s-a transformat in pericol pentru viata sa. Deposedat abuziv de proprietate, el nu poate conta pe un act echitabil in justitie, deoarece nu face parte din clanul local atotputernic.

A fost adus in vizorul presei si cazul lui Mihai Morteanu, de la Falesti, caruia i s-a confiscat abuziv, fara proces-verbal, marfa de la magazin, iar incercarile de a afla ce se intimpla si de a obtine respectarea legii nu se soldeaza decit cu pasarea cererilor depuse de Morteanu de catre o institutie alteia.

In finalul expunerilor participantilor la conferinta de presa, Vitalia Pavlicenco a spus ca “incertitudinea legata de eventualitatea sau evitarea alegerilor parlamentare anticipate induc o instabilitate in raioane, vointa politica este slab promovata prin noii reprezentanti ai Guvernului, care mai si intirzie sa fie desemnati, iar, intre timp, mafiotii din raioane, avind interese impletite cu ale celor de capatuiala ale unor angajati ai structurilor de drept si din justitie, duc la dezamagirea si disperarea oamenilor. Este nevoie de emisiuni publice, de discutii ample si de dialog deschis cu cetatenii, prin care noii guvernanti sa cunoasca ce se intimpla in raioane si sa incerce sa schimbe situatia”.

De asemenea, pe 4 februarie, a avut loc sedinta Biroului Permanent Central al PNL, care a audiat informarea prezentata de presedintele PNL privind activitatea partidului in ultimele saptamini, a dezbatut pozitia fata de modificarea Constitutiei si fata de obiectivele pe care si le propune Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului, a creat un grup de analiza economica, a reconfirmat grupul de negociatori cu alte formatiuni politice, a stabilit subiectele urmatoarelor conferinte de presa, a aprobat graficul conferintelor teritoriale.

Mai detaliat urmariti pe: www.pnl.md, www.pavlicenco.md

Serviciul de presă al PNL

Partidul Naţional Liberal a împlinit trei ani Declaraţia PNL privind obiectivele Comisiei pentru condamnarea comunismului şi privind modificarea Constituţiei