Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL a depus la CEC cerere de participare la referendum

|versiune pentru tipar||
PNL / 19 iulie 2010
Partidul Naţional Liberal

Astazi, 19 iulie, Partidul National Liberal a depus la Comisia Electorala Centrala o cerere prin care solicita inregistrarea formatiunii ca participanta la referendumul constitutional din 5 septembrie 2010 privind modalitatea de alegere a Presedintelui Republicii Moldova. CEC urmeaza sa decida asupra cererii PNL in sedinta sa de marti, 20 iulie, ora 14.00.

Decizia PNL a fost luata in cadrul sedinţei Biroului Permanent Central, care si-a desemnat si reprezentantul pe linga CEC in legatura cu desfasurarea referendumului constituţional.

Partidul Naţional Liberal se pronunta pentru desfasurarea referendumului si se implica in a le explica cetatenilor necesitatea participarii la acesta.

BPC a aprobat pozitia PNL fata de referendum, modul de participare urmind sa fie examinat in cadrul sedintei din 25 iulie a Delegatiei Politice Nationale.

Prezentam Poziţia PNL cu privire la referendumul constituţional din 5 septembrie 2010

Partidul National Liberal va participa la referendumul constitutional fixat pentru 5 septembrie, deoarece considera ca, in actualul context, acesta reprezinta unica solutie de iesire din criza politica. PNL ii va indemna pe cetatenii Republicii Moldova sa participe masiv la referendum, pentru a da legitimitate rezultatelor acestuia.

Programul PNL prevede, in mod expres, alegerea sefului statului prin votul direct al cetatenilor. PNL este constient ca alegerea sefului statului de catre Parlament ar fi un pas inainte, in contextul consolidarii si dezvoltarii sistemului parlamentar, care sa se integreze maxim in peisajul european, insa specificul mentalului colectiv si influentele nefaste permanente din exterior au impiedicat o asemenea alegere a Presedintelui, generind crize politice nocive pentru parcursul nostru european.

PNL va opta, la viitorul sau congres, pentru echilibrarea puterilor in stat, fara a exclude desfiintarea functiei de sef al statului. Astazi, insa, suntem alaturi de fortele politice ce opteaza pentru o iesire din impasul politic si constitutional pe calea alegerii sefului statului prin vot direct.

Un Presedinte al Republicii Moldova, ales intr-un al doilea tur de scrutin cu o adeziune de circa 80 la suta, ar insemna o putere care, in numele poporului, ar putea media disputele dintre fortele politice asupra problemelor fundamentale ale societatii.

Totodata, PNL pledeaza ca, dupa iesirea din criza politica si constitutionala prin alegerea Presedintelui de catre popor, sa se elaboreze un proiect lege de revizuire a Constitutiei, prin participarea masiva a tuturor actorilor politici, care sa regindeasca susbstantial sistemul politic din Republica Moldova, prin clarificarea pozitiei si rolului pe care urmeaza sa il aiba puterea legislativa si executiva in noua arhitectura constitutionala. Astfel, optam pentru un executiv monocefal, cu atributii simbolice pentru presedinte, care ar exclude din start confruntarile directe dintre Presedinte si Prim-ministru. Totodata, optam ferm si principial ca Presedintele R.Moldova sa desemneze obligatoriu in functia de prim-ministru candidatura propusa, prin semnatura, de catre liderii componentelor majoritatii parlamentare.

PNL va indemna societatea sa voteze pentru un sef de stat care nu are intentii ascunse de exacerbare a atributiilor. Acesta trebuie fie un adevarat mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, sa consulte in permanenta societatea si sa nu fie lider sau membru de partid. Seful statului nu trebuie sa aiba dreptul la initiativa legislativa si prerogative de decidere a politicii externe a statului. Totodata, propunem extinderea atributiilor prezidentiale doar in situatii exceptionale, care urmeaza sa fie reglementate de catre o noua Constitutie.

PNL sugereaza examinarea eventualitatii introducerii functiei de vicepresedinte.

PNL regreta ca partidele componente ale AIE nu au acceptat varianta adoptarii unei noi Constitutii. In acest context, PNL le reaminteste acestora ideea de a supune aprobarii prin referendum declararea limbii romane ca limba oficiala a celui de-al doilea stat romanesc.

PNL sugereaza aminarea alegerilor parlamentare si comasarea lor cu alegerile locale, avind in vedere situatia economica dificila din societate si necesitatea unui vot consolidat pentru fortele capabile de a depasi criza de sistem.

Totodata, PNL considera ca neconstitutionala si sfidatoare tentativa liderului comunist, Vladimir Voronin, de a candida din nou la functia de sef de stat. Prin acest gest, liderul PCRM ar demonstra, inca o data, lipsa de respect fata de Legea Fundamentala si valorile democratiei europene.

Vitalia Pavlicenco,
preşedintele Partidului Naţional Liberal
Decizia Curţii Constituţionale este o ruşine naţională! PNL se pregateste de noul ciclu electoral