Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL cere ca si 23 august — a doua ocupare sovietica a Basarabiei — sa fie declarata drept zi de doliu

|versiune pentru tipar||
PNL / 20 august 2010
Partidul Naţional Liberal

Dupa intrarea Armatei Rosii in Basarabia, pe 28 iunie 1940, urmare a parasirii fortate a autoritatilor si a unitatilor militare romanesti, a teritoriului dintre Nistru si Prut, Romania conformindu-se ultimatului sovietic ce i-a fost inaintat, populatia de pe aceasta palma de pamint a fost rupta de spatiul sau firesc romanesc de existenta si a fost anexata URSS, care a declansat aici un adevarat genocid antiromanesc.

Romania s-a alaturat Germaniei in anul 1941, in al doilea razboi mondial, contind pe recuperarea teritoriilor istorice romanesti, ocupate abuziv de Armata Sovietica. Razboiul, total nedrept pentru romanii din Basarabia, s-a dovedit un blestem pentru acestia care, dupa o turnura favorabila URSS in luptele militare, au fost trimisi cu forta sa lupte in rindurile Armatei Rosii, ce ocupase Basarabia pe 28 iunie 1940. In deceniile ce au urmat, romanii dintre Prut si Nistru au fost supusi tot felului de exterminari, iar, in locul lor, regimul comunist de factura sovietica a stramutat, metodic, grupuri etnice din spatiul URSS.

La 20 august 1944, trupele Frontului 2 Ucrainean, conduse de maresalul Rodion Malinovski, au declansat ofensiva pe directia Iasi-Chisinau, ce s-a soldat cu a doua ocupare sovietica a Basarabiei, prin ruperea, din nou, de la Statul Roman, a Basarabiei ce ii apartine de drept, ca si a Romaniei, unde Armata Sovietica a ocupat principalele institutii de stat si militare, instalind un regim comunist ce a durat pina in 1989, cind a avut loc Revolutia Romana.

PNL pledeaza pentru ridicarea, in Republica Moldova, a valului de pe adevarul istoric, pentru comemorarea acestui act care semnifica a doua ocupare sovietica a Basarabiei si care trebuie sa fie definit in Istoria Romanilor drept zi trista, de doliu, la fel ca si 28 iunie 1940, date triste, ce i-au rupt pe romani in doua, Basarabia raminind si astazi sub ocupatia Armatei a 14-a ruse din Transnistria.

Intelegerile dintre marile puteri, ce au precedat deciziile interstatale asupra celui de-al doilea razboi mondial, au afectat total negativ soarta romanilor din actuala Republica Moldova si ar fi un act de justitie istorica daca Germania ar convinge Rusia si ar actiona impreuna pentru a prezenta scuze populatiei dintre Prut si Nistru, trecute abuziv in componenta URSS si supuse, pe parcursul deceniilor, nimicirii fizice doar pentru ca este romaneasca si a tins mereu sa fie libera.

Germania, care a cunoscut miracolul unificarii, ar demonstra un act salutar fata de romanii de pe ambele maluri ale Prutului, care ramin victima a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Avem astazi o Germanie care cosntituie mindria germanilor, dar si a noastra, a celor ce urmarim cu incintare dezvoltarea acestui stat reunificat. Am dori sa putem urma acest exemplu extraordinar si asteptam, in acest sens, suportul politic si moral al Germaniei.

Sursa: www.pnl.md

PNL se pregateste de noul ciclu electoral PNL crede că Ziua Independenţei va fi, cîndva, urmată de Ziua Mare a Reunirii