Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL crede că Ziua Independenţei va fi, cîndva, urmată de Ziua Mare a Reunirii

|versiune pentru tipar||
PNL / 27 august 2010
Partidul Naţional Liberal

Anul 2010 este primul an cind vom sarbatori Independenta Republicii Moldova nemaifiind sub un regim comunist. Am rabdat zece ani de guvernare abuziva sub PCRM, care ne-a deturnat parcursul national european.

PNL regreta ca ingerintele externe din Rasarit au condus la o stagnare de 14 ani, din cei 20 de dupa proclamarea Suveranitatii, si din cei 19 de dupa proclamarea Independentei, stagnare ce a indepartat perspectiva euratlantica pentru al doilea stat romanesc.

Dupa rasturnarea comunistilor, prin efortul general al democratilor, societatea a asteptat o consolidare politica si certitudinea ireversibilitatii orientarii europene. Constatam ca noua guvernare liberala si democrata, sprijinita electoral si de PNL, s-a cufundat in competitia ambitiilor personale ale presedintilor componentelor AIE, care induce disperarea intr-o societate istovita de asteptarea tranzitionala dezolanta a unor orizonturi europene. Atitudinile fata de valorile sacre, fata de adevarul istoric dezbina, in continuare, clasa politica, in loc sa constatam unirea fortelor necomuniste pe o platforma nationala — singura care, orientata spre redobindirea identitatii si constiintei romanesti, — ne-ar putea desprinde din sfera de influenta rusa, ne-ar putea reda Libertatea, ne-ar putea ajuta sa scapam de armata rusa de ocupatie si sa ii transformam pe partenerii occidentali in sprijinul principal pe drumul nostru spre spatiul euratlantic, prin reintregirea Natiunii Romane.

Optiunea PNL pentru unirea cu Romania, drept cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, este si rezultatul dezamagirii in care se afla populatia, dar este si expresia curajului unui partid de a deschide spatiul public pentru discutii pluraliste in cautarea unei solutii optime pentru depasirea conditiei statului sarac, a unei societati din membri avind unicul scop de a se salva prin a parasi propria tara.

Este curajul de a-i face pe cetateni sa depaseasca stereotipurile create prin presiunea comunista antiromaneasca, este obiectivul major de Libertate, dar si al statului de drept european al romanilor si alogenilor prooccidentali, care se doresc mai repede in spatiul civilizat al UE, unde fiecare om e respectat, indiferent de conditia sociala si de nationalitate.

PNL este sigur ca discutiile, initiate astazi de membrii sai, privind Unirea cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare a celui de-al doilea stat romanesc in NATO si UE, vor fi tot mai frecvente in societate, spre binele oamenilor, si vor fi agreate de un numar tot mai mare de romani si alogeni, cu dreptul de a-si decide soarta asa cum vor, doar ca pe cale legala, constitutionala, fara orice fel de constringeri sau restrictii.

Proclamarea — in anul 1991 — a Independentei Republicii Moldova a fost un act de mare curaj al membrilor societatii. Actul de echitate istorica va fi decizia — luata legal de romani si de prietenii lor — de a se regasi impreuna in Europa prin calea germana — de reunificare a doua state romanesti. Sa fim tari si curajosi si Dumnezeu ne va fi alaturi!

PNL e mereu alaturi de oameni!

Vitalia Pavlicenco,
preşedintele Partidului Naţional Liberal
PNL cere ca si 23 august — a doua ocupare sovietica a Basarabiei — sa fie declarata drept zi de doliu Propunerile PNL privind reintregirea Republicii Moldova