Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Poziţia PNL: cerem AIE-2 identificarea şi lichidarea cauzelor speculative în explozia preţurilor şi lichidarea clanurilor mafiote

|versiune pentru tipar||
PNL / 21 ianuarie 2011
Partidul Naţional Liberal

Influenta gruparilor de presiune din business in Republica Moldova s-a resimtit in toti anii de dupa proclamarea Independentei si a condus, de fiece data, cind se instaleaza guvernari necomuniste, la cresterea neasteptata a preturilor, menita sa submineze Puterea.

Partidul National Liberal, partid extraparlamentar proromanesc/proeuropean, a sprijinit AIE-1, fata de care a fost si in opozitie constructiva, a cerut apoi refacerea Aliantei pentru Integrarea Europeana, numita acum, conventional, AIE-2, in speranta ca se va consolida demersul majoritatii societatii spre standardele europene si apropierea de spatiul comunitar vestic, din care face parte si Romania — principalul sprijinitor al R.Moldova in acest demers.

Experienta politica si economica a ADR din anii 1998–2000, ca si cea a AIE-1, de dupa 2009, au aratat marea rezistenta pe care o opun reformelor clanurile economice mafiote, consolidate, in R.Moldova, prin privatizari ilegale, incurajate de guvernarile agrariana si comuniste antieuropene, ce nu au implementat parametrii adevaratei economii de piata, asa cum a statuat Declaratia de Independenta si legile, hotaririle primului Parlament ales democratic in Republica Moldova.

Si societatea, si partenerii occidentali spera ca actuala Putere este constienta de sechelele grave, ramase dupa 14 ani de guvernare retrograda, din cei 19 ani ai perioadei postsovietice in statul nostru.

Dupa alegerile din 28 noiembrie 2010 s-a pierdut un anume timp cu negocierile de creare a institutiilor noii Puteri, ce urmeaza a se finaliza in acest an, lucru, desi cu greu, dar inteles de cetatenii Republicii Moldova. Acum nu mai e timp de pierdut. Trebuie sa se actioneze ferm, desi refacerea AIE-2 a deranjat, desigur, cercurile imperiale de la Kremlin, dar si gruparile oligarhice din Republica Moldova.

Aceste grupari, care au sprijinit sau au fost aliatii PCRM, acum se conformeaza cu greu noilor imperative, legate de reformele institutionale si conceptuale, in abordarea problemelor politice, economice si sociale. Doar modernizarea, democratizarea si europenizarea Republicii Moldova, insa, ar putea conduce la asigurarea ireversibilitatii integrarii europene a statului nostru.

Partidul National Liberal, care considera, in continuare, ca cea mai scurta cale de aderare la UE este aderarea la NATO si Unirea cu Romania, se declara alaturi de vointa cetatenilor, ce au votat pentru actualele componente ale AIE-2. PNL regreta, insa, ca Programul de guvernare al AIE-2 nu include parasirea CSI si aderarea la NATO, dar spera ca, la adoptarea noii Constitutii, se va demonstra vointa politica si pentru aceasta.

O conditie, insa, primordiala, ca PNL sa sprijine, in continuare, AIE-2 este adoptarea unui Program concret, si nu abstract, incluzind masuri credibile si decizii ferme, pentru eradicarea coruptiei, pentru inceperea lichidarii conditiilor economice ce favorizeaza existenta clanurilor mafiote, oligarhice. Daca acest lucru nu se va intimpla in scurt timp, obiectivul incepind sa se aplice in mod vizibil pentru intreaga societate si palpabil pentru fiecare cetatean, precum si pentru partenerii vestici, PNL se va declara in opozitie dura si va sensibiliza societatea asupra perpetuarii gruparilor mafiote la guvernare. Exista prea multe pozitii exprimate de cetateni si de presa, pentru a spune ca in Republica Moldova domina legea, si nu coruptia si interesele de clan, in care cei mai importanti actori aflati la putere nu ar fi si cei mai importanti exponenti ai acestor clanuri, care au preluat controlul Sistemului creat “cu migala” de comunisti.

Guvernul de coalitie nu poate sa nu constate existenta unei conjuratii a celor ce se opun reformelor, menite sa degajeze molozul raminerii noastre in urma la capitolul “schimbari radicale”.

Societatea intelege perfect motivele subiective ale exploziei preturilor in Republica Moldova — dincolo de preturile mondiale, aici, repetat, clanurile de presiune, gruparile mafiote si oligarhice mai intii “sponsorizeaza” partidele “cu sansa”, dupa care, acestora, ajunse in Parlament, nu le ajunge vointa politica sa le taie gruparilor oligarhice “vina de aur”, de care pot profita si ele, nu doar in campaniile electorale.

Guvernul trebuie sa discute cu expertii autentici si cu societatea civila asupra a ce se poate si a ce nu se poate face in conditiile de azi, tot mai ingrozitoare pentru majoritatea oamenilor, adusi la limita supravietuirii. Si ceea ce se poate face — sa se faca. Chiar daca “vizeaza” interese de clan ale gruparilor oligarhice cocotate la putere. Valul de scumpiri ar putea alimenta din nou nostalgia societatii dupa trecutul comunist — scrie presa din Vest.

Societatea e la capatul rabdarii. Oamenii au votat cu speranta. De aceea guvernantii, conducerea politica a AIE-2, care nu au dreptul sa insele aceasta speranta postcomunista a cetatenilor. Ei trebuie sa iasa la confruntari directe si sa le spuna cetatenilor cum au de gind sa ramina si in rigorile economiei de piata, ale abordarilor liberale in sectorul economic, dar si sa procedeze la lichidarea clanurilor mafiote, care inteleg limpede ca, odata cu democratizarea si modernizarea societatii, nu vor mai putea profita de portitele prin care fac bani negri, prin care finanteaza si partidele politice. Ca acestea sa ajunga la guvernare si sa le faca, apoi, favoruri.

Sunt gata guvernantii “sa isi taie craca de sub pe care stau?” — este intrebarea la care o clasa politica responsabila trebuie, o data si o data, sa raspunda.

Serviciul de presă al PNL

Partidul Naţional Liberal sprijină reconstituirea AIE Poziţia PNL faţă de momentul politic şi de alegerea şefului statului