Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Partidul Naţional Liberal sprijină reconstituirea AIE

|versiune pentru tipar||
PNL / 31 decembrie 2010
Partidul Naţional Liberal

PNL a sprijinit prima formula a Aliantei pentru Integrarea Europeana, care a condus peste un an Republica Moldova. PNL a avut o pozitie transanta fata de guvernarea democrata, pornind de la principiul ca nimeni de la Putere nu poate fi mai presus de lege, ca Puterea nu trebuie uzurpata si nu trebuie admise abuzuri, asa cum s-a intimplat sub regim comunist.

PNL a monitorizat si a venit cu sugestii pentru guvernarea liberal-democrata, care a fost de dreapta, privind reformele economice, dar, de stinga, din pacate, in problemele politice.

Recenta campanie electorala nu a fost una inca democratica, ci marcata de utilizarea pirghiilor administrative, de aceea, rezultatul nu oglindeste intru totul vointa oamenilor. Totusi, acceptind principiul “raului celui mai mic” si avind in vedere marea dorinta a populatiei de a scapa definitiv si ireversibil de regimul Voronin, societatea a pledat pentru o guvernare liberal-democrata, adica — in nici un caz — comunista. Tocmai de aceea, raspunderea democratilor pentru promovarea reformelor cu adevarat liberale, pentru eradicarea coruptiei si anihilarea interselor gruparilor oligarhice este majora si PNL spera ca acest lucru va fi constientizat pe deplin de AIE.

PNL saluta alegerea unui reprezentant al AIE in functia de presedinte al Parlamentului. Marian Lupu, care a preluat si interimatul de sef al statului, nu a fost sprijinit si de comunisti in alegerea sa, ceea ce desparte raspunderea pentru guvernarea celui de-al doilea stat romanesc. PNL, insa, isi exprima puternic preocuparea pentru linia strategica a politicii externe a Republicii Moldova, care trebuie sa fie una orientata spre Romania, NATO si UE. PNL va critica dur coalitia de guvernamint daca, sub lozinca europeana, aceasta va cantona statul pe orbita Rusiei.

PNL ii doreste in mod expres lui Marian Lupu sa aiba curajul de a spune — pentru ca formatiunea noastra este convinsa ca domnia sa il stie — adevarul despre valorile nationale romanesti ale populatiei majoritare a Republicii Moldova, despre Limba Romana si Istoria Romanilor, despre razboiul de la Nistru si despre ocupatiile sovietice. PNL spera ca PLDM, in frunte cu Vladimir Filat, PD, in frunte cu Marian Lupu, si impreuna cu PL, condus de Mihai Ghimpu, vor condamna crimele comunismului si se vor alinea, astfel, statelor ce au inceput si derulat cu succes decomunizarea societatii, ca vor adopta Legea Lustratiei, pentru ca Republica Moldova sa nu mai fie condusa pe viitor de persoane santajabile de catre fortele imperiale, antiromanesti, de la Kremlin.

Este o prima sansa, poate, cind, avind Puterea, coalitia de guvernamint va putea, treptat, sa ii convinga pe cetateni, indiferent de nationalitatea fiecaruia, de alte adevaruri istorice decit cele propagate de regimurile bolsevic, sovietic si comunist.

PNL doreste tuturor un an nou ca un nou inceput, romanesc si european, pentru populatia Republicii Moldova. La Multi Ani!

Sursa: www.pnl.md

PNL va ureaza un Craciun fericit si La Multi Ani! Poziţia PNL: cerem AIE-2 identificarea şi lichidarea cauzelor speculative în explozia preţurilor şi lichidarea clanurilor mafiote