Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Parlamentul tinerilor — copie a celui adevarat, in partea proasta

|versiune pentru tipar||
PNL / 7 aprilie 2011
Partidul Naţional Liberal

A avut loc prima sedinta a Parlamentului tinerilor, de legislatura a treia. PNL are acolo trei tineri national-liberali — Ion Calmac, Denis Toma si Dumitru Nicioara. S-a mai scris despre acest proiect, despre care se vorbeste foarte frumos, in culori roz, dar despre care nu se scrie adevarul.

Toate declaratiile ca “tinerii vor invata sa fie deputati”, ca “experienţă le vor ajuta tinerilor sa nu repete practicile proaste ale deputatilor”, ca “tinerii pot contribui la imbunatatirea activitatii Parlamentului adevarat” sint apa de ploaie.

Acest proiect pare sa devina in ultimul timp o posibilitate tot mai evidenta de capatuiala si de spalare a banilor pentru un grupulet care acapareaza puterea in grupul de 101 tineri, ce opereaza, la tot pasul, cu argumentul ca au capatat banii si tot ei trebuie sa ii toace prin detinerea unor functii importante in legislativul mimat, restul tinerilor servind drept fundal si argumentare pentru obtinerea de bani de catre primii.

Astazi, la prima sedinta, un grup de “tineri deputati”, care au fost si in alte legislaturi, s-au cocotat in fruntea structurilor de conducere si a Comisiilor/fractiunilor, printr-un vot manipulat/fortat, plus votul supleantilor, nevalabil, de fapt.

Din pacate, marea majoritate a tinerilor selectati pentru acest “Parlament” preiau cele mai proaste si cele mai murdare apucaturi si practici de la adulti. Folos mare din aceasta “adunare” nu e. Nimeni nu ii ia in serios, decit pentru a se da cineva mare si important in fata camerelor de luat vederi. Maturii au jocurile lor, prea murdare si captivante, ca sa ii mai preocupe si jocurile tinerilor.

Asta nu inseamna ca printre tineri nu sint unii buni si foarte buni. Insa cei buni si foarte buni, daca sint asa, vor pricepe ce se intimpla si se vor dezamagi. Ceilalti, poate, se vor simti in apele lor si asta le va arata necalitatea. De schimbat ceva in bine nu are cine si lipseste interesul.

Sugestia cea mai importanta, care nu va deveni niciodata realitate, este sa se activeze pe principii democratice — votul majoritar, fara manipulare, principiul transparentei, principiul adevaratei concurente si al competitivitatii -, si nu prin aranjamentele, menajamentele, presiune, manipulare si argumentul ca “eu am mai fost si le stiu bine pe toate, nu mai e nevoie sa le stie si altii”. Adica, tinerii, sa invete macar democratia.

Si mai e ceva — functia de deputat deja devine una de familie, care se transmite din tata in fiu/fiica. Se vede ca unii politicieni, deputati, ministri, s-au straduit sa isi bage odraslele in Parlamentul tinerilor, Interpretarea fenomenului Pavel Turcu, cel care a vrut sa arate revolta oamenilor simpli, ce nu pot razbate in unele sfere unde au acces, din tata in fiu, ci doar “alesii”, manifestindu-se si transparind, din plin, si in cazul Parlamentului tinerilor. Pacat.

Vitalia Pavlicenco,
Preşedinte PNL
PNL din Drochia înţelege jocurile partidelor parlamentare PNL participă la alegerile locale din 5 iunie 2011