Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL privind contextul alegerilor locale din 5 iunie 2011 şi reprimarea pluralismului politic şi de opinie

|versiune pentru tipar||
PNL / 9 aprilie 2011
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal va participa la alegerile locale generale din 5 iunie 2011. Este a doua oară cînd PNL îşi înaintează candidaţii pentru aleşilocali, prima dată aceasta avînd loc în anul 2007, cînd, la numai trei luni după înregistrarea la Ministerul Justiţiei, formaţiunea a luptat pentru Primăria Chişinău şi consiliile locale, orăşeneşti şi municipale.

Alegerile din 2007 s-au desfăşurat în plin regim comunist şi, de atunci, prin sprijinul, acordat de majoritatea chişinăuenilor unui candidat liberal, capitala a evitat instalarea la putere a unui comunist în inima celui de-al doilea stat românesc. Situaţia de peste patru ani pare să se fi schimbat, însă pericolul revenirii comuniştilor nu a dispărut.

În acest condiţii, PNL sprijină ideea liderilor de opinie care consideră extrem de periculos, pentru identitatea românească a Republicii Moldova şi demersul său european, să revină un reprezentant al PCRM la putere în Chişinău. Acest pericol, însă, nu a mobilizat AIE-2 să formeze o listă comună pentru Consiliul Municipal Chişinău, pentru alte Consilii, din partea unui bloc proeuropean. Mai mult — unele componente din Alianţă discută cu PCRM, fără acceptul liderilor coaliţiei, realizîndu-se, se pare, “trocuri” de împărţire a sferelor de influenţă — Primăria şi Preşedinţia —, prima fiind ameninţată de urcarea pe tronul Municipiului Chişinău a unui comunist moldovenist.

În aceste condiţii, PNL participă în alegerile locale din 5 iunie 2011 cu oameni oneşti, cumsecade, cu bun-simţ care, aleşi primari şi consilieri, vor gospodări corect şi legal, spre binele comunităţii. PNL constată, cu mare regret, că actuala coaliţie de guvernămînt preia întocmai sistemul demonic oligarhizat, creat de comunişti, spre a profita şi a se perpetua la putere, în loc să-l schimbe din rădăcină şi pînă la capăt. AIE-2 nici nu a început să dezrădăcineze demagogia, grupurile mafiote, corupţia, cumătrismul, ci le-a împrumutat, cu succes, de la comunişti.

PNL pledează, în această campanie electorală, pentru excluderea posterelor electorale, ce împînzesc oraşele, ce nu le ţin oamenilor de pîine şi căldură, dar sînt expresia banilor murdari ai grupărilor de presiune. PNL condamnă vehement cumpărarea voturilor, precum s-a întîmplat în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. PNL avertizează instituţiile internaţionale că recentele modificări la Codul electoral, votate de AIE-2, la iniţiativa PL şi PLDM, anulează accesul egal al concurenţilor electorali la spaţiul informaţional public, discriminîndu-i şi creînd, condiţii de accedere în structurile administrative locale, orăşeneşti şi municipale doar partidelor oligarhizate.

PNL va pleda — şi în această campanie electorală — pentru adoptarea de urgenţă a modificărilor la Legea privind finanţele publice locale, al căror proiect se murează de trei ani prin sertarele Puterii, dar care, devenind lege, ar institui principiul descentralizării şi al autonomiei locale, ce prevede şi autonomia financiară.

Prin aceste modificări, mijloacele financiare de la Bugetul public s-ar repartiza în baza competenţelor delimitate, în funcţie de servicii şi de atribuţiile delegate autorităţilor publice locale, nu în funcţie de umbrela pe care o are cineva în Parlament sau în Guvern. De asemenea, dacă actualii guvernanţi ar avea o abordare europeană, ar repartiza finanţele unităţilor administrative în funcţie de priorităţi şi necesităţi, nu de culoarea aleşilor locali.

Repartizarea mijloacelor financiare nu ar mai fi o pîrghie pentru încurajarea migraţiunii şi traseismului din partid în partid şi pentru anihilarea pluralismului politic. Constatăm că partidele din AIE-2 operează cu argumentele comuniştilor care, timp de zece ani, i-au tot ameninţat pe candidaţii la funcţia de primar şi consilier din Opoziţie că, dacă vor fi aleşi, nu vor avea acces la banii publici şi la fondurile europene. Astfel, şi comuniştii, şi falsii democraţi ameninţă cu discriminarea comunităţile care nu îi vor vota pe reprezentanţii partidelor parlamentare.

PNL optează ferm pentru depolitizarea structurilor executive centrale şi locale, pentru ca toţi funcţionarii să îşi suspende calitatea de membru în partid pe perioada angajării, ce se va face numai prin concurs, conform principiilor “în funcţii publice — cei mai buni şi oneşti” şi “funcţionarul este în serviciul contribuabilului”.

PNL va opta pentru abordări europene în administrarea publică locală, pentru promovarea proiectelor europene transfrontaliere bilaterale şi trilaterale cu România, Bulgaria, Ucraina şi Turcia, oferind un exemplu de prestaţie de bun-simţ, care să solidarizeze comunitatea şi să o apropie de standardele europene.

Sursa: www.pnl.md

PNL participă la alegerile locale din 5 iunie 2011 PNL-iştii din Chişinău şi-au reales structurile