Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia Partidului Naţional Liberal

|versiune pentru tipar||
PNL / 12 august 2011
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal a primit cu stupoare noutatea anuntata de Ministerul Educatiei despre intentia de a schimba conceptul de predare a obiectului “Istoria” in Republica Moldova — scopul fiind, de fapt, inlaturarea condamnabila a cuvintului “Romanilor” din disciplina multchinuita sub regimul comunist “Istoria Romanilor”.

Stirea e cu atit mai socanta cu cit conceptul este promovat sub paravan european de pretinsi liberali si democrati, asa cum au procedat comunistii, care i-au impartit pe romanii din Republica Moldova in “moldoveni” si “romani”, pentru a-i dezbina si fura. Aceasta problema capata o acuitate speciala in ajunul implinirii a 20 de ani de la proclamarea Independentei celui de-al doilea stat romanesc, demonstrindu-se clar ca nu avem inca o clasa politica nationala, care ne-ar reda demnitatea de neam.

PNL a aparat “Istoria Romanilor” prin national-liberalii din Parlament, in legislatura dominata de comunisti, 2005–2009. PNL a difuzat si a sensibilizat societatea asupra planurilor PCRM, prin ideologii sai moldovenisti-stalinisti, de a elimina “Istoria Romanilor” din disciplinele de studiu si de a obtine acest lucru prin santajarea istoricilor.

Constatam ca o buna parte din profesorii de istorie, din avangarda intelectualitatii romanesti de la noi, au rezistat, prin demnitate profesionala si nationala, in fata presiunilor functionarilor comunisti si le-au predat copiilor adevarata istorie a natiunii noastre, care este natiunea romana.

Scopul urmarit de sforarii contra “Istoriei Romanilor” este de a calici, in continuare, tinerele generatii, cu falsuri ale istoriografiei staliniste, sovietice. Aceasta serveste ambitiile Moscovei de a pastra al doilea stat romanesc in spatiul estic, slav, pe orbita ruseasca, vesnic nociva pentru romanii din stinga Prutului, care nu au finalizat procesul de redobindire a constiintei nationale, intrerupt, de doua ori, dupa proclamarea Independentei, in 1991, prin guvernarile retrograde antiromanesti — agrariana si comunista.

Eliminarea cuvintului “Romanilor” din denumirea Istoriei nationale a basarabenilor ar constitui un pas inapoi fata de asteptarile societatii de la o guvernare care se pretinde necomunista, precum si continuarea conceptului PCRM asupra Istoriei, ca instrument de deznationalizare a romanilor din Basarabia, de moldovenizare, sub acoperire europeana.

PNL solicita Ministerului sa antameze un dialog intens cu asociatiile istoricilor din Republica Moldova, pentru a discuta modul de pastrare intacta a imperativului promovarii constante a valorilor nationale romanesti si prin istorie, pentru a identifica o solutie ce arata strinsa legatura dintre Istoria Romanilor si Istoria Universala, cu locul si contributia Romanilor la faurirea Istoriei Europei. Societatea asteapta de la toate componentele AIE sa se includa in sustinerea acestui dialog, prin care se va ajunge la concluzia inevitabila ca majoritatea populatiei, care a creat acest al doilea stat romanesc, asteapta cit mai repede ca grupurile entice sa se integreze in circuitul romanesc si in Europa, prin Romania.

Prin presiunea societatii civile, prin contributia partidelor politice cu pozitie demna, a intregii societati, trebuie sa renuntam definitiv la concesionarea continua a valorilor nationale si a istoriei autentice in favoarea unor forte ostile identitatii romanesti. Numai astfel ne vom afirma ireversibil drepturile nationale, ca populatie romaneasca majoritara, intr-un stat jefuit si insaracit cu buna stiinta prin influentele externe antinationale.

Aceasta populatie a demonstrat, in momentele cruciale, ca are puterea sa-si apere fiinta nationala si adevarul despre trecutul dureros. Aceasta populatie, cu generatii tinere nealterate de propaganda comunista, va gasi puterea sa isi apere si viitorul romanesc.

Poziţia PNL faţă de Mesajul lui Vlad Filat din 12 iulie 2011: Actualul premier este incapabil să conducă un Guvern de coaliţie Declaraţia PNL: “Aniversăm Independenţa unui stat care nu-şi respectă propria Declaraţie de Independenţă”