Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL în legatură cu situaţia creată după decizia Curţii Constituţionale

|versiune pentru tipar||
PNL / 20 septembrie 2011 | 
Partidul Naţional Liberal

Lipsa majoritatii suficiente pentru alegerea unui sef de stat in Parlament fara sprijinul comunistilor creeaza deziluzii. O vina revine alegatorilor neinformati cu buna stiinta si care au votat PCRM, dar si partidelor parlamentare, care nu au coagulat fortele anticomuniste pe o platforma unica. Dezamagirea pronuntata a populatiei este generata si de faptul ca partidele democratice nu au oferit stabilitate economica si perspectiva dezvoltarii libere a fiecarui cetatean. Alegatorii sint tot mai nemultumiti de fluctuatiile AIE-2 in rezolvarea problemelor societatii si de disensiunile nejustificate, ce ii pot readuce pe comunisti la guvernare. In loc sa caute solutii de alegere a sefului statului, AIE compromite fortele necomuniste prin trecerea unor procese democratice in sfera reglarii de conturi dintre doua structuri oligarhice.

In legatura cu cele expuse si in contextul deciziei Curtii Constitutionale, care nu admite modificarea Constitutiei prin lege organica, Partidul National Liberal expune urmatoarea pozitie:

1. AIE trebuie sa constientizeze responsabilitatea asumata pentru identificarea solutiei de alegere a Presedintelui in Parlament si sa elaboreze o pozitie unica in aceasta problema.

2. Dialogul cu Opozitia comunista, care ramine o entitate monolita, trebuie sa aiba loc numai intre AIE, pe de o parte, si PCRM, pe de alta parte, excluzindu-se cirdasii si intelegeri separate intre vreo componenta a AIE-2 si PCRM, ceea ce ar crea premize sau chiar pericolul readucerii, intr-o forma sau alta, pentru inca vreo opt ani, a comunistilor la putere, impotriva carora am luptat cu totii.

3. PNL ii cheama pe comunistii mai luminati sa inteleaga situatia, ca si respingerea ideii de alegeri anticipate de catre populatie, si sa acorde, neconditionat, voturile necesare alegerii sefului statului.

4. In numele populatiei cu viziuni democratice si al tinerilor, care au protestat pe 7 si 8 aprilie si care au fost maltratati ulterior de regimul comunist, PNL cheama la unitate AIE-2 si considera ca alegerile parlamentare anticipate trebuie evitate. PNL se declara contra alegerilor anticipate, ce ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, de aceea trebuie folosite toate mijloacele de a se negocia, in bloc, si cu opozitia comunista, asupra careia ar trebui sa cada vina pentru eventuala desfasurare a unui scrutin parlamentar anticipat. Aceasta opozitie vorbeste de “statalitate” , dar, in realitate, impiedica formarea structurilor statului. Nealegerea Presedintelui conserveaza dezmatul in toate sferele, unde decidenti actioneaza dupa principiul “furam azi cit putem”.

5. AIE-2 trebuie sa gaseasca vointa politica de a pregati o noua Redactie a Constitutiei, care ar stabili forma de guvernare a statului si modalitatea clara de alegere a Presedintelui, pentru a se evita pe viitor scrutine anticipate in fiece an.

6. In general, avind in vedere destabilizarea economica si politica tot mai evidenta din societate, PNL vede pregatirea Redactiei noii Constitutii drept oportunitate pentru discutii publice largi asupra viitorului statului Republica Moldova si asupra cailor optime de accedere in familia europeana, Unirea cu Romania raminind, in opinia PNL, solutia cea mai reala si mai sigura.

Consecvent in cei patru ani de activitate, PNL isi asuma monitorizarea comportamentului Puterii si al Opozitiei, in numele redobindirii unei stabilitati civilizate, intr-un stat ce isi propune sa fie unul de drept, precum si in numele sperantei moldovenilor, de toate nationalitatile, ce au votat democratia. Pornind de la experienta legislativa, national-liberalii declara ca nu exista in prezent un alt partid ce ar oferi un control corect asupra Puterii. PNL este dintre putinele formatiuni ce pot efectua acest control competent asupra actului de guvernare.

Sursa: www.pnl.md

Declaraţia PNL: “Aniversăm Independenţa unui stat care nu-şi respectă propria Declaraţie de Independenţă” Comunicat de presă al PNL şi al pătimiţilor în cazul SRL “Avinion Com”