Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL în legătură cu vizita Patriarhului Rus în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 6 octombrie 2011 | 
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal urmareste cu ingrijorare extinderea nestigherita a influentei ruse, lucru care se intimpla, de obicei, cind la guvernare vin forte neafiliate, la prima vedere, cu cele comuniste proruse. In fata fricii ca sa nu apara, in societatea moldoveneasca, o stare de spirit favorabila reintregirii poporului roman si integrarii acestei palme de pamint romanesc in familia euratlantica, autoritatile ruse actioneaza ori pe cai directe, cum ar fi santajul economic, ori pe cai indirecte, cum ar fi si dominarea prin ortodoxie. Vizita IPS Kirill, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, se inscrie in acest obiectiv rus antiromanesc si antioccidental.

Pozitia PNL este ca autoritatile Republicii Moldova, daca se pretind neprorusesti, ar trebui sa depuna toate eforturile pentru a obtine acceptul Mitropoliei moldovenesti, acum proruse, de a incepe desprinderea sa canonica de Patriarhia Rusa si de a deveni, in prima etapa, autocefala, prin dialog si solicitare de sprijin de la factorii bisericesti ortodocsi.

De asemenea, PNL considera ca este necesar ca actuala Putere sa isi exprime ingrijorarea in legatura cu vizita Patriarhului rus in planul comportamentului sau ca putere dominanta in plan religios asupra credinciosilor din statul nostru. Autoritatile noastre, prin televiziuni si prin acceptul fetelor bisericesti, trebuie sa ii obisnuiasca pe cetateni, macar acum, sa inceapa a vedea altfel lucrurile si in privinta necesitatii supunerii canonice a Bisericii R.Moldova Patriarhiei Romane. Poate, cu o perioada tranzitorie de autocefalie, care intirzie si din cauza ca Biserica moldoveneasca prorusa s-a implicat condamnabil politic in favoarea fortelor politice proruse, comitind pina si sacrilegiul de a chema la vot populatia pentru comunistiii ce au facut in regimul sovietic grajduri pentru vite din lacasele sfinte.

Partidul National Liberal ii indeamna pe liderii politici din arcul guvernamental sa nu se intilneasca in calitate de supusi cu Patriarhul rus, iar daca nu au taria si verticalitatea aceasta, sa explice Patriarhului sa nu se vada aici stapin si sa analizeze initierea procesului de desprindere a Bisericii moldovenesti de Patriarhia rusa.

Fara demnitate nu poate exista nici o Independenta a statului, cu care se lauda politicienii pragmatici. Republica Moldova ramine inca dependenta in toate planurile de Rusia si speranta intelectualilor, a oamenilor cu verticalitate si demnitate nationala ca va incepe desprinderea de orbita rusa a fost inselata. Dar oricind lucrurile pot sa inceapa a se schimba.

Sursa: www.pnl.md

PNL rămîne un partid al oamenilor care au convingeri ferme Declaraţia PNL în legătură cu pericolul readucerii comuniştilor la putere de către PLDM