Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL cere MAI o reacţie la actul de ultraj de la Cahul

|versiune pentru tipar||
PNL / 23 iulie 2012
Partidul Naţional Liberal
Ministrului afacerilor interne

Demers

Domnule ministru al afacerilor interne,

In calitate de organizator al Marsului de la Cahul, Partidul National Liberal va adreseaza acest Demers pentru a va comunica si solicita urmatoarele:

Pe data de 22 iulie, in baza Dispozitiei nr.267, din 16.07.12, emisa de catre Primaria orasului Cahul, la solicitarea reprezentantilor PNL de la Cahul, anexata acestui Demers, Partidul National Liberal si-a propus sa desfasoare, in acea localitate, o actiune pasnica, legala, conform legislatiei in vigoare, sub protectia Constitutiei Republicii Moldova si a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, conform drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Din pacate, la Cahul, la locul desfasurarii actiunii componentelor Consiliului Unirii, PNL fiind unul dintre acestea, a venit o grupare autointitulata “Patriotii Moldovei”, care au atacat politia, comitind un act de ultraj — DEX: ULTRÁJ, ultraje, s.n. Ofensa, insulta, ameninţare, act de violenţa impotriva unui reprezentant al autoritaţii publice aflat in exerciţiul funcţiunii (şi care constituie o infracţiune); p. gener. jignire, ofensa (grava), ameninţare, act de violenţa impotriva cuiva — impotriva institutiilor statului, deoarece Politia reprezinta Statul.

Gruparea de infractori a avut un comportament violent, agresiv si — pe tot parcursul traseului Marsului autorizat pentru PNL — i-au agresat verbal si prin gesturi obscene pe participantii pasnici, aruncau in ei cu oua, rosii si pietre, lovindu-i pe mai multi manifestanti, inclusiv nimerind intr-un angajat cu o functie importanta la MAI, in timpul discutiei mele personale in finalul actiunii cu domnia sa.

Gruparea violenta si agresiva nu a avut autorizatie, fapt ce ne-a fost comunicat la inceputul actiunii de catre responsabilul de la Politia din Cahul. Pe parcursul desfasurarii Marsului, manifestantii pasnici au fost protejati de politisti de agresari si maltratari fizice din partea persoanelor violente din gruparea mentionata, insa, politia nu i-a putut proteja pe membrii Platformei Unioniste “Consiliul Unirii” si pe membrii Platformei civice “Actiunea-2012” de pietrele, ouale si rosiile aruncate in ei. Aceasta pentru ca nu au fost izolati. Practic, noi, organizatorii, nu ne-am putut desfasura actiunea legala, autorizata, pentru ca mitingul a fost impiedicat de aparatele de bruiaj, care nu au fost confiscate de la cei peste 50 de participanti la o actiune neautorizata, acestia incalcind Legea privind intrunirile.

Aceasta lege spune:

Articolul 3. Notiuni principale

In sensul prezentei legi, urmatoarele notiuni principale semnifica:

  • intrunire — prezenta temporara si intentionata a unui grup de persoane, aflate impreuna cu scopul exprimarii unor idei sau atitudini;
  • intrunire cu un numar redus de participanti — intrunire la care iau parte cel mult 50 de persoane;
  • intrunire spontana — intrunire ale carei initiere si desfasurare reprezinta un raspuns direct si imediat la evenimentele din societate si care, din punctul de vedere al participantilor la aceasta, nu poate fi aminata, motiv pentru care procedura ordinara de notificare nu este posibila;
  • intruniri simultane — intruniri care se desfasoara in acelasi loc si in acelasi timp, care pot avea sau nu aceleasi motive sau scopuri, ai caror organizatori pot avea opinii similare, diferite sau contradictorii.

Articolul 8. Intrunirile interzise

Sint interzise intrunirile prin care se urmareste:

  1. indemnarea la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, etnica sau religioasa;
  2. incitarea la discriminare sau violenta publica;
  3. subminarea securitatii nationale sau a integritatii teritoriale a tarii, savirsirea infractiunilor, incalcarea ordinii publice sau organizarea tulburarilor in masa, incalcarea moralitatii publice, a drepturilor si a libertatilor altor persoane ori punerea in pericol a vietii sau a sanatatii acestora

Articolul 21. Asigurarea ordinii publice. Sistarea intrunirii

(1) Daca in timpul desfasurarii intrunirii unii participanti incalca ordinea publica sau prevederile art.8, organizatorul, in caz de necesitate impreuna cu politia, ii va indeparta pe acestia.

(2) Daca in timpul desfasurarii intrunirii au loc actiuni prin care se incalca grav prevederile art.8, reprezentantul autoritatii administratiei publice locale va cere organizatorului sistarea imediata a intrunirii. Aceasta este o masura exceptionala, ce poate fi folosita doar daca alte masuri nu sint suficiente pentru asigurarea desfasurarii intrunirii in mod legal.

(3) Lipsa declaratiei prealabile nu constituie temei pentru sistarea intrunirii.”

Pornind de la fragmentele evidentiate in articolele din lege, rezulta clar ca actiunile gruparii autointiulate “Patriotii Moldovei”, prin declaratiile publice anterioare ale cetateanului Mihail Garbuz, anuntau violenta, asa cum gruparea respectiva a actionat pe 25 martie 2012, impiedicind Marsul autorizat la solicitarea componentelor Platformei civice “Actiunea2012”.

Nu am auzit ca cineva sa fi fost pedepsit dupa 25 martie 2012, pentru ca, daca erau pedepsiti, nu se repetau actiunile violente d ela Cahul, din 22 iulie. Noi nu cunoastem nici daca acum, dupa manifestarile cu violenta si ultraj, agresorii vor fi nepedepsiti, desi noi, ca organizatori, am cerut mereu politiei sa izoleze persoanele violente si sa ne asigure securitatea participarii la actiunea pasnica.

Va solicitam domnule ministru, ca organele afacerilor interne sa constate faptele delictuale si, in caz de necesitate, sa transmita actele de constatare organelor abilitate, pentru a stabili vinovatia si a-i sanction ape raufacatori.

De asemenea, va solicitam un raspuns in legatura cu actiunile politistilor care nu au contracarat actiunile violente ale celor ce au incalcat legea la Cahul, pentru a fi siguri ca, la viitoarele actiuni, asemenea acte de violenta din partea persoanelor ce isi aroga ilegal dreptul sa decida cine are dreptul sa manifesteze pasnic si cine nu, sa nu mai incalce drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului in Republica Moldova.

Nu vrem sa credem ca, in Republica Moldova, nici dupa caderea comunistilor, nu pot fi create conditii democratice pentru libera exprimare, pentru pluralismul politic si pluralismul de opinii.

Asteptam raspuns si garantarea drepturilor si a libertatilor noastre in acest stat, in caz contrar, vom sesiza organismele internationale importante in legatura cu grava incalcare in Republica Moldova a drepturilor noastre la libertate, la libera exprimare, la intruniri si la apararea securitatii persoanelor care participa la o actiune pasnica, legala, constitutionala, autorizata in baza legislatiei in vigoare.

Rugam sa ne informati ce masuri au fost luate contra infractorilor si ce garantii ofera Ministerul afacerilor interne ca asemenea barbarii si acte de salbaticie, intr-un regim, pretins democratic, nu se pot repeta.

Vitalia Pavlicenco,
presedintele Partidului National Liberal

Sursa: www.pnl.md

Poziţia PNL din Republica Moldova faţă de referendumul de la 29 iulie din România PNL cere retractarea declaraţiilor MAI de la Bălţi