Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL cere demisia miniştrilor PLDM, care nu-şi respectă obligaţiile şi angajamentele publice

|versiune pentru tipar||
PNL / 26 octombrie 2012 | 
Partidul Naţional Liberal

Pe 24 octombrie 2012 s-a produs un eveniment istoric — pentru prima dată, urmare a examinării unei cauze, instanţele naţionale au pronunţat o decizie definitivă şi irevocabilă privind dreptul unei formaţiuni politice de a include în documentele de bază obiectivul, formulat concret şi expres, de unificare a Republicii Moldova cu România.

PNL aduce felicitări justiţiei naţionale care — tot mai ferm — abordează litigiile prin prisma Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Amintim — PNL a cîştigat şi în anul 2010 procesul vs Comisia Electorală Centrală, care a interzis spotul unionist al PNL în campania pentru referendumul constituţional.

Urmare a şedinţei completului de judecată la Curtea Supremă de Justiţie, PNL cere demisia de onoare sau demiterea de urgenţă a dlui Oleg Efrim, care a dosit — în mod grav, ilegal, neonorabil şi abuziv — răspunsul Curţii Constituţionale din 23 iulie 2012 la Sesizarea depusă de ministrul justiţiei la 23 februarie 2012. Presupunem că acest răspuns a fost ascuns, neremis PNL şi nefăcut public — deşi ministrul Efrim s-a angajat să îl informeze pe preşedintele formaţiunii asupra deciziei CC şi a deciziilor ulterioare ale Ministerului -, din cauza că nu a convenit viziunilor antiromâneşti ale conducerii Ministerului Justiţiei.

Iar Curtea Constituţională tratează prin prisma legislaţiei europene articolele din Constituţie, neînţelese ministrului Efrim, care a neglijat practica judiciară naţională, confirmată şi prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 24 octombrie 2012.

Astfel, PNL consideră că acest gest urît, ce denotă lipsa elementarului bun-simţ, nerespectarea legii şi subordonarea interesului naţional unor interese politice străine aduce grave prejudicii imaginii Ministerului Justiţiei într-un stat condus de partide declarate proeuropene. Comportamentul ministrului justiţiei adînceşte neîncrederea societăţii în toţi miniştrii AIE, care una promit şi alta fac.

PNL aminteşte de promisiunea vicepremierului Iurie Leancă de a demisiona dacă R.Moldova nu va obţine, în scurt timp, regimul liberalizat de vize, ceea ce nu s-a produs.

Societatea este nemulţumită şi de starea lucrurilor în medicină, în sfera finanţelor, în administrarea fiscală şi vamală, de gradul înalt de corupţie — domenii aflate în gestiunea PLDM, interesat, în schimb, să promoveze “iniţiative legislative pentru împiedicarea acţiunilor şi a organizaţiilor unioniste”.

Este o ruşine când un Guvern pretins necomunist votează o iniţiativă antiromânească şi antiunionistă depusă de socialistul Dodon.

Hotărîrea Curţii Supreme de Justiţie din 24 octombrie 2012, care obligă Ministerul Justiţiei să înregistreze Noua Redacţie a Statutului PNL ce prevede obiectivul politic de Unire cu România, pune capăt antiromânismului primitiv şi antiunionismului agresiv promovat de forţe politice proruseşti şi de patronii lor de la Putere, care urmăresc menţinerea, în continuare, a celui de-al doilea stat românesc în zona de influenţă rusă, neretragerea trupelor ruseşti de ocupaţie de pe teritoriul românesc, neaderarea noastră la NATO şi UE — pentru a face din noi orfanul Europei, după ce — prin înţelegeri criminale — am devenit orfanul războiului rece.

Ministrul justiţiei nu putea acţiona contra PNL fără acordul liderului de partid, deaceea constatăm că Republica Moldova este condusă de forţe şantajabile, corupte, ataşate intereselor strategice ruseşti, cu o retorică europeană, dar, de fapt, urmărind interese pur meschine şi cu ticuri comuniste antiromâneşti. Aceste forţe s-au deconspirat inclusiv pe 24 octombrie 2012, când s-au poziţionat de partea antiromânismului.

Şi iată obiectivul politic din Noua Redacţie a Statutului PNL: “Partidul promovează imperativul reîntregirii neamului românesc, prin lichidarea consecinţelor juridice ale Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, ca să se restabilească adevărul istoric pentru partea poporului român ce locuieşte în frontierele legale ale Republicii Moldova, recunoscute de ONU, după proclamarea Independenţei faţă de URSS. PNL pledează pentru unificarea — pe cale paşnică, democratică — a celor două state româneşti, adică pentru Unirea Republicii Moldova cu România, drept cea mai scurtă cale de desprindere de sfera de influenţă rusească şi de accedere rapidă în NATO şi UE. Partidul militează pentru acest obiectiv prin mijloace legale, nonviolente, conforme cu principiile fundamentale ale democraţiei.”

PNL mulţumeşte tuturor membrilor şi simpatizanţilor formaţiunii care au fost — şi în acest an — alături şi datorită cărora am obţinut o victorie majoră de legitimitate, deschizînd calea pentru discuţii fireşti privind calea optimă de dezvoltare a acestui stat — cu Estul străin, haotic şi imprevizibil, independenţi, fără nicio şansă de supravieţuire sau cu patria noastră România, care ne cheamă acasă.

Noi avem o ţară frumoasă şi deosebită — România, în a cărei componenţă trebuie să aducem teritoriul din stînga Prutului, împreună cu românii şi alogenii ce îl populează.

Sursa: www.pnl.md

PNL a cîştigat în CSJ dreptul la obiectivul statutar unionist şi cere demisia ministrului Oleg Efrim MAI îşi cere scuze de la PNL