Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Filat-ul lui Lucinschi vrea o Moldova cu Voronin, cu satrapi comunişti

|versiune pentru tipar||
PNL / 13 februarie 2013
Partidul Naţional Liberal

Astazi se lauda multi ca au spus si au tot spus. Adevarul este ca sunt aproape unica persoana care, de la bun inceput, a criticat nu atit AIE, despre care am zis ca trebuie sa se formeze, ci pe Filat, pentru ca e produsul lui Lucinschi, acesta fiind doar distrugatorul R.Moldova, cu toata liota de credinciosi din presa bihlita si din alte institutii, unde s-au pripasit de decenii ori s-au repripasit prin “proiectul Filat”. Astazi se vede cu ochiul neinarmat ca Lucinschi isi face trebusoara. Filat paraseste Alianta — servilii si latratarii spun ca paraseste doar Acordul — iar catelusii platiti deja isi fac treaba de a lustrui acest gest. Este dezgustator.

Repet pentru cei ce nu stiu ce “am eu cu Filat”. Nu am nimic si ma bucur sa nu am, ma bucur ca PNL nu s-a murdarit cu aceasta guvernare. Insa, dupa alegerile locale din 2007, in care PNL, format de trei luni, a luat un procent pe republica si trei procente in Chisinau, Filat, care a candidat cu o echipa din partea PD la Primarie, stiind deja ca va parasi partidul condus de Diacov, a dorit sa antamam discutii pentru formarea unui partid liberal. Ne-a parut si noua suspect de ce si cum se face ca un social-democrat vrea un partid liberal si spunea, in birou la dna Alexandra Can, ca simpatizeaza PNL pentru ca e partid curat, vertical si curajos. Dnei Alexandra Can el nu i-a- impus prin nimic si mi-a spus-o direct. Dar am zis — sa incercam. Dorinta de a-i da jos pe comunisti era atit de mare, incit multe lucruri erau private altfel decit le privim acum.

Dupa ce am discutat cu Filat in toate formatele posibile si in multe locuri, inclusiv la spital, unde eram impreuna u dna Can, pina la urma a rupt o echipa de la PNL, a disparut si nu a mai raspuns la telefon. Atunci eram socata, azi spun ca totul ce se face e spre bine. De ce? La putin timp eu am gasit explicatia, fara ajutorul nimanui, mai ales cind am vazut ca feciorasul lui Lucisnchi (simpatic, de altfel, — inalt, suplu si galant), pe nume Kiril, se tot invirtea in jurul lui Filat. Am spus ca Filat-ul cel verde este opera lui Lucinschi, care i-o fi zis “nu te incurca si tu cu nationalistii astia din PNL”. Mai spun o fraza — Filat a tot dezbracat PNL pina au ramas oamenii absolut principiali si adepti ai unor convingeri nationale, romanesti si unioniste.

Cit despre negocierile dintre MAE si PLDM, care au succedat si altor incercari ale lui Filat de a lichida PNL, nu vorbesc. Noi, PNL, nu am avut mijloace financiare, deci, nici cuvint, de aceea nu duc nicio raspundere pentru ce au negociat conducatorii MAE cu PLDM, chiar daca sunt la curent. Personal, nu am cerut nimic si sunt si azi siderata sa aud ca Filat a motivat faptul neintelegerii cu MAE sau PNL in 2009 pentru ca eu, Pavlicenco, as fi pretins nu stiu ce. Sunt minciuni, dar inteleg — altfel Filat nu se putea justifica.

Iar pentru ca am facut parte si din ADR, ca deputat, fapt de care sunt mindra, stiu ce a facut atunci acest Lucinschi prin deputatii rupti de la Diacov, comunisti si crestin-democrati, si vad ca se repeta situatia cu “miinile curate”. Pai, daca Filat si Voronin au “miini curate”, nu sunt corupti, atunci, iertati-ma, nu mai putem pricepe ce e aia coruptie. Lucinschi “s-a suparat” pe Diacov ca nu vroia sa faca o alianta cu PCRM si, de atunci, tot lupta prin diferite metode si persoane, gen si papusa verde Filat, impotriva PD. Noi, ayi, suntem ostaticii ideii lui Lucinschi de a face cu Filat un partid fals liberal-democrat, din care face parte si feciorasul, partid care lupta contra PD si PL, dorind sa fie si chiar fiind, d efapt, un PDAM-2, un PD-2, apropiindu-se vertiginos de a fi PCRM-2.

Foarte multe as spune, dar am doua lucruri, mai importante. Amintesc — PNL a cerut demsia ministrilor peledemisti corupti. Si sunt absolut de acord cu cei care se intreaba daca vrea sau nu Filat aderarea la UE. Nu o vrea, deoarece este produsul lui Lucisnchi, ramas adept si conducator al mirajului PCUS din URSS, el este santajabil si nu poate sa nu raspunda comandamentelor Moscovei, pur si simplu. Restul nu sunt decit motive pentru a acoperi acest fapt incontestabil. Atitudinea in problema nationala, ca sa nu detaliez, l-a deconspirat total pe Filat in acesti ani, ca sa nu spun de anul 2012, cu lupta sa — deschisa si prin MAI — impotriva marsurilor unioniste, impotriva, de fapt, a PNL, impotriva drepturilor si a libertatilor omului, impotriva democratiei.

Este uluitor si consternant sa vezi cum Lupu vorbeste despre Acordul de asociere la UE si cheama la negocieri, iar Filat iese din AIE. Eu credeam ca putea fi doar altfel. De ce atunci s-a mai vrut alianta cu PD? Nu se stia atunci ca PD nu place PLDM sau invers? Ba se stia, dar fiecare s-a gindit ca va prelua el mai bine controlul asupra sistemului creat de comunisti.

Dar de ce este aceasta situatie? Eu am explicat de atitea ori pe acest blog. Filat conduce o strutocamila, pe nume PLDM, asa ca si PD-L din Romania. El a plecat de la Diacov, pe care a ramas suparat pe toata viata Lucinschi, fapt pentru care a creat PLDM-ul, sperind sa prinda doi iepuri — sa darime PD-ul si sa inghesuie PL-ul, care se ridica si el, cu greu, prin acest Dorin Chirtoaca (pentru ca Ghimpu este in intrus si un parazit al PL — sunt aici de acord cu cei care spun asta). Nu mai zic de faptul ca Lucinschi era si in spatele PL-ului — sunt cunoscute relatiile cu acesta ale lui Salaru, Hadarca, Ghimpu si ale altora din PL. Numai ca liberalii, arzindu-le acum situatiile materiale si viitorul de nu mai fi la troaca, din care nu se sinchisesc sa manince cu polonicul alaturi de PLDM si PD, par sa se fi dezis de Lucinschi, care, insa, nu coboara din circa lui Filat.

Filat nu a realizat visul lui Petru Lucinschi — nu a demolat PD-ul, repus pe picioare prin Lupu, ajutat de Plahotniuc. Daca el ar darima PD, i-ar fi mai usor sa se lamureasca si cu PL, si cu PCRM — cu ultimul chiar putind coopera — “de nevoie”, desigur, mai exact, “din nevoia lui Lucinschi si a Moscovei”. Oricum — adio UE si NATO, pentru care Filat a semnat ultimul, al 13-lea, pe initiativa pe care o pregateam pentru modificarea art.11 din Constitutie, legat de aliantele militare.

De aceea se si intimpla ce se intimpla. Filat si Lucinschi, cu Sevsciuc si Putin, vor sa tina Moldova sub control si papuc rusesc. Consider ca toti cei care apara ceea ce face azi Filat vor fi vinovati de evolutile politice dezastruoase din R.Moldova. Eu nu repet aici ca, daca nu-i place AIE, sa plece din functia de premier, ca totuna nu poate conduce un Guvern de coalitie, asa cum a condus Sturza, pentru ca banda PLDM nu face altceva decit sa fure din gros si sa i se “risuiaska” liderul — pe potriva modelului Putin al amicilor rusi.

Coruptii sau comunistii? Inca nu am uitat aceasta “dilema”, falsa desigur, a celui care a luat voturi si a devenit “number one”, cum ii place sa se considere cocotatul prin lozincile “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunisti”, pe care eu, una nu le-am crezut niciodata si care, criticindul, am ajuns sa isi stearga picioarele de mine cei care azi sunt si mai duri decit mine fata de el. Eu mai mult tac, pentru ca se vede totul. Oare PCRM nu este egal cu o coruptie fara margini? Oare PLDM nu este egal cu o coruptie si o contrabanda rusinoase? Nu e acelasi scenariu ca si cel cu “miinile curate”?

Atita timp cit la conducere sunt persoane santajabile — de la dreapta la stinga si de la stinga la dreapta — nu avem nicio sansa sa ne salvam. Numai Unirea cu Romania va pune capat acestui marasm. Cred ca azi a devenit clar raspunsul la intrebarea — pe comunistii ii doreste din nou la putere Pavlicenco, cea care l-a criticat mereu pe Filat si PLDM-ul, ca opera a lui Lucinschi, sau si-i doresc si ii readuc la putere Filat si Lucinschi?

Sursa: www.pnl.md

De ziua Unirii Principatelor Române, PNL a depus flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza Declaraţia PNL cu privire la situaţia politică