Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL cheamă PL şi alte partide naţionale pe o platformă comună românească

|versiune pentru tipar||
PNL / 12 aprilie 2013
Partidul Naţional Liberal

Recent, in sedinta din 30 martie, Delegatia Politica Nationala a PNL a adoptat o Declaratie privind necesitatea coagularii fortelor nationale proeuropene. Din pacate, formatiunile politice care ar putea raspunde acestui indemn inca nu au reactionat, desi evenimentele din ultimele luni denota ca aceasta palma de pamint ramine, dramatic, disputata de grupari orientate in directii total opuse.

Gruparea antiromaneasca, ce nu doreste nici integrarea europeana, — ca sa nu mai vorbim de obiectivul reunirii celor doua state romanesti, — se arata mai influenta si mai cinica, incercind sa disperseze fortele democratice nationale, liberale si proeuropene, desconsiderind destinul basarabenilor, tinuti de secole in subdezvoltare, acum imprastiati in toata lumea, pentru a supravietui.

PNL a avut mereu o pozitie clara fata de lupta inegala dintre Est si Vest, care se da in al doilea stat romanesc. Din cauza, insa, a pozitiei irationale a unor componente ale fostei coalitii de guvernamint, nu se consolideaza, pe esichierul politic, o grupare romaneasca proeuropeana stabila.

Recent, a demarat lupta pentru identificarea unei majoritati parlamentare in scopul votarii unui Guvern condus de liderul PLDM. Evolutiile, in context, in cazul Partidului Liberal, confirma oportunitatea declaratiei, adoptate acum doua saptamini, de national-liberali. PNL regreta profund scindarea formatiunii liberale, care are la baza scenarii rusesti, ii indeamna pe membrii PL sa pastreze unitatea partidului si sa contribuie la unificarea fortelor nationale.

PNL reaminteste solicitarile, adresate repetat, conducerii Partidului Liberal — de a se deschide consolidarii faliei nationale pe scena politica din Basarabia. Din pacate, pina acum, incercarile de extindere a segmentului romanesc, autentic liberal, au fost respinse constant de PL, fapt ce a condus la pierderi de pozitii in Parlament si in Consiliul municipal Chisinau. PNL a inaintat mereu propuneri PL de unificare a fortelor liberale nationale, indemn ce se poate fructifica oricind, mai ales in prezent, cind creste pericolul ofensivei fortelor prorusesti, mascate in democrati si in liberal-democrati.

PNL pledeaza continuu, inclusiv programatic, pentru omogenizarea spatiului politic romanesc, de pe ambele maluri ale Prutului, de aceea cheama formatiunile de dreapta la unificarea fortelor liberale nationale intr-un PNL puternic in stinga Prutului, pentru a ne sincroniza cu PNL din Romania si a contribui la consolidarea segmentului national-liberal in cele doua state romanesti, in speranta de a deveni un partid unic, prin infaptuirea Unirii.

In conditiile in care reeditarea AIE se va produce cu sprijinul transfugilor de la comunisti, fortele romanesti — atit cit sunt si asa cum sunt ele — trebuie sa isi uneasca eforturile pentru a contracara tentativa Stingii de a ne deturna drumul european, drumul nostru spre Romania. Convingerea profunda a PNL ramine ca reunirea celor doua state romanesti este o legitate ce se va produce oricum, fiind si cea mai scurta cale pentru aderarea R.Moldova la UE si NATO. Salutam faptul ca Partidul Liberal, care a avut anterior declaratii inoportune privind aspiratia unionista, revine la aceasta pozitie, ceea ce ne incurajeaza sa credem ca obiectivul Unirii poate fi imbratisat si promovat mai ferm de fortele politice autentic liberale.

PNL cheama fortele dispuse unui dialog sa se regaseasca pe o platforma romaneasca unica si europeana, care sa actioneze pentru a se evita o catastrofa nationala.

Sursa: www.pnl.md

Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal PNL şi-a ţinut şedinta BPC şi a respins invitaţia la o masă rotundă organizată de PSD