Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

S-a stins din viaţă românul unionist Igor Burcă

|versiune pentru tipar||
PNL / 28 mai 2013
Partidul Naţional Liberal

La vârsta de 91 de ani a plecat la Domnul Igor Burcă.

L-am cunoscut pe Igor Burcă în primăvara anului 2008, când PNL, înregistrat de un an şi participant la alegerile locale din 2007, a decis să marcheze Ziua Europei, pe 9 Mai, în Scuarul Operei Naţionale. Igor Burcă a participat la războiul al doilea mondial ca soldat al Armatei Române. La acţiunea din 9 mai 2008, în plin regim comunist, Igor Burcă a vorbit şi a dat mâna de împăcare cu un alt participant la război, ca soldat al Armatei Sovietice.

Apoi Igor Burcă a scris cerere pentru a fi membru al PNL. A fost ales membru al Delegaţiei Politice Naţionale a partidului, a participat activ la toate activităţile organizate de PNL, de Consiliul Unirii.

Igor Burcă a fost candidat pe lista PNL pentru alegerile parlamentare, fiind cel mai în vârstă dintre candidaţii înscrişi pe toate listele de partid sau independenţi.

Igor Burcă a avut nişte probleme dureroase legate de traiul său, pe care nu le-a mai putut rezolva, trebuia o implicare mai adecvată a Primăriei Chişinăului. Noi am încercat, cu puterile noastre, dar nu am reuşit.

Biroul Permanent Central exprimă condoleanţe familiei. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

Despre istoria vieţii sale a scris presa şi vom reproduce aici. La fel ca şi ceea ce am scris noi.

Igor Burca, cel mai in virsta candidat pe lista PNL pt Parlament, spune ca e un unchi al ministrului justitiei, Sandu Tanase. Este participant la razboiul al doilea mondial din partea Armatei Romane. A vorbit pe 9 Mai 2008, de Ziua Europei, manifestare organizata de PNL in Scuarul Europei, la care au mai fost invitate si au participat AMN, MAE si PLDM.

Este un om extrem de inimos, un roman extraordinar, are o soarta nedreapta si se chinuie de ani sa obtina un sprijin legal din partea Primariei intr-o nedreptate legata de casa sa din Chisinau. A incercat si Mihai Severovan, consilierul municipal PNL, sa obtina o includere in Bugetul municipiului a problemei sale si nu a reusit. Detin materialele despre romanul Igor Burca si le voi posta in curind pe blogul meu. Pentru PNL, candidatura pe lista pt Parlament a dlui Igor Burca, membru al Delegatiei Politice Nationale a PNL, este o onoare.

La 88 de ani, hotărât să facă politică!

Are 88 de ani şi, dacă obţine un loc în viitorul Parlament, ar putea intra cu uşurinţă în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă deputat!

Igor Burcă are 88 de ani şi este mai hotărât ca oricând să facă politică! Militar de carieră şi veteran de război, cu cetăţenia statului român, Igor Burcă spune că a venit momentul să facă ceva mai mult pentru societate. Vrea să reîntoarcă tinerii în ţară, să le ofere locuri de muncă şi să reabiliteze agricultura. “Tot timpul cât agricultura a fost la un nivel înalt, ţara noastră a trăit bine şi a prosperat economic”, susţine cel mai în vârstă candidat la funcţia de deputat.

Cu o poftă de viaţă contagioasă, domnul Igor Burcă ne-a povestit traseul vieţii prin prisma reperelor istorice care l-au marcat. A cunoscut personalităţi marcante din domeniu, dar abia acum s-a implicat în viaţa politică.

S-a născut la 8 ianuarie 1922, în comuna Lăpuşna, r. Hânceşti, într-o familie de intelectuali, tatăl lui fiind şeful oficiului poştal, iar mama — profesoară la şcoala din localitate. După ce a absolvit clasa întâi în sat, s-a mutat cu traiul la Chişinău pentru că tatăl său fusese promovat în funcţia de inspector al oficiilor poştale din Chişinău ale Poştei Române. A locuit într-o casă bunelului său, situată în centrul capitalei şi a absolvit Liceul “Aleco Russo” din Chişinău.

Decorat de Traian Băsescu

În 1930, tatăl său a fost numit Dirigintele Poştei Române pe judeţul Tighina, iar în 1939 a fost decorat de regele Carol II-lea cu medalia “Serviciul Credincios”.

“În acea perioadă m-am mutat la Bucureşti, unde am intrat la Universitatea Tehnică. În paralel, la 18 ani, lucram într-un atelier de asamblare a radiourilor. Câştigam bine, mi-am luat chiar şi o garsonieră. După un an de studii la universitate, am fost chemat la armată. Am fost dus la şcoala militară din Bârlad, împreună cu circa patru mii de «teterişti» (aşa erau numiţi militarii care îşi efectuau stagiu militar în termeni reduşi — n.r.). Astfel am ajuns în Armata Română, în grad de plutonier major. În 1944 am fost transferat pe frontul de apus”, îşi aminteşte domnul Burcă.

A revenit la Chişinău în 1944, când a ieşit ordinul de mobilizare a basarabenilor şi a primit atunci o nouă locuinţă, în care, de altfel, locuieşte şi astăzi. “După război am lucrat la unitatea militară Buiucani, la Casa Ofiţerilor Sovietici, după care — în mai multe ateliere de reparaţie a utilajului radio”, precizează candidatul la funcţia de deputat, decorat în acest an de Traian Băsescu cu ordinul “Virtute Militară”. Veteranul se mândreşte, însă, cel mai mult cu faptul că în 1995, împreună cu Gheorghe Ghimpu, a fondat “Asociaţia Veteranilor de Război ai României” şi Partidul Naţional Român.

Precizăm că domnul Burcă se regăseşte pe lista Partidului Naţional Liberal.

Sandu OPREA

Sursa: www.pnl.md

Declaraţia PNL cu privire la manifestarea organizată de Ambasada Rusiei la Chişinău Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal