Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal

|versiune pentru tipar||
PNL / 13 iunie 2013
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal a semnalat repetat opiniei publice că, din cauza abordării comuniste de către PL — cu un Primar fals european al Municipiului — a exerciţiului funcţiei, PNL este privat constant de dreptul la acţiuni publice.

În numele PL, iată că PMAN şi alte locuri pentru întruniri publice au fost rezervate până în anul 2040 şi chiar până în 2110 — prin completarea mecanică a formularului propus de Primărie, de către aceleaşi persoane, fără precizarea detaliilor eventualelor manifestări şi făcându-se uz de un regulament dubios, permiţând abuzuri în stil comunist.

În legătură cu aceasta, PNL se confruntă mereu, ca şi alţi membri ai Consiliului Unirii, cu imposibilitatea de a organiza marşuri, mitinguri sau adunări naţionale în PMAN. PNL, alte componente ale CU au propus mereu PL acţiuni comune în zilele de importanţă naţională, fapt respins categoric de liberalii, care ar accepta doar să vorbească în faţa cetăţenilor aduşi de unionişti la manifestări.

În campania electorală din 2010 Primarul Chişinăului a interzis, ilegal, PNL, care avea contract încheiat, să plaseze publicitate unionistă pe troleibuzele din capitală.

În anul 2010, PNL a colectat, din luna iunie, în Scuarul Europei, semnături pentru lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop, adresând o scrisoare Cancelarului german Angela Merkel şi ieşind cu drapele PNL şi tricolor în bernă pe 28 iunie, la Piatra comemorativă, instalată de stat, însă obţinând cu greu microfonul, dominat de liberali, pentru a-şi exprima poziţia unionistă.

În anul 2011, la solicitarea PNL privind un Marş de la Calea Ieşilor spre centrul capitalei, PNL a primit — ca răspuns la Declaraţia prealabilă -, o Dispoziţie a Primarului numai în preziua acţiunii, fără posibilitate de a ataca în justiţie, cu interdicţia de a intra în PMAN. Naţional-liberalii au fost trimişi la gara de trenuri. Coloana PNL a intrat în PMAN fără permisiune, iar mitingul subţire al PL s-a spulberat într-un minut, organizatorii luând şi coloana de sonorizare, promisă a fi lăsată.

În anul 2012, pe 13 mai, când s-au împlinit 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică, membrii Consiliului Unirii au reuşit cu mare greu să organizeze o adunare a participanţilor la Marşul de 10 mii de oameni în PMAN, pentru că locul public era rezervat de PL, care nu a participat, aşa cum respinge mereu, în stilul său, orice acţiune comună a forţelor proromâneşti. În schimb, cu tot tupeul, liderii liberali au vorbit lumii adunate de Consiliul Unirii pe 16 mai, fără a aminti de România, de limba română, de unire sau românism. Au vorbit doar de Europa, perspectivă prăbuşită de AIE, ai căror membri folosesc demagogia proeuropeană pentru a-şi camufla dependenţa de Rusia, prin şantajabilitatea liderilor compromişi.

În acest an, 2013, PNL a depus, alături de alte entităţi obşteşti din Consiliul Unirii, o cerere de a desfăşura pe 28 iunie, începând cu ora 11.00, un Marş unionist, al Demnităţii Naţionale, de la Academia de Ştiinţe până în PMAN (ulterior completând, în virtutea situaţiei create, prin continuarea marşului spre Ambasada Federaţiei Ruse), unde — în PMAN — Asociaţia Veteranilor de Război “Tiras-Tighina” a anunţat — prin Declaraţie prealabilă — un miting. Cu o zi mai târziu depune o cerere de rezervare a PMAN şi o persoană din partea PL, care nu a putut nimic explica la întâlnirea din 13 iunie de la Primărie, dar care a invocat declaraţii prealabile — prezentate în original la şedinţa de la primărie, depuse de PL pe 100 de ani înaint. Aceasta ne duce cu gândul că PL a folosit mereu românismul şi unionismul pentru scopuri electorale, deoarece nu crede că Unirea s-ar putea produce până în 2110.

Este reprobabil şi comportamentul Primarului, total fariseu, care emite dispoziţii comuniste privind solicitările PNL, după care, furişându-se de conducerea PL, îşi face apariţia ba pe 25 martie la Marşul unionist, în spartul târgului, la volanul maşinii, sau apare în intersecţia Ismail-Ştefan cel Mare, pe 16 septembrie, pentru a-i fotografia pe participanţii la Marşul unionist trimişi să defileze pe căi lăturalnice, lăsând PMAN şelinilor, garbujilor, rogozinilor, kobzonilor şi altora, ce ne-au călcat demnitatea, mai ales pe 9 Mai.

PNL cere consilierilor municipali să examineze situaţia legată de un dubios regulament privind manifestările publice din Chişinău, pentru a-l scoate din zona abuzurilor Partidului Liberal, care foloseşte pârghia administrativă de la Primărie contra concurenţilor politici, ceea ce nici pe departe nu înseamnă practică şi standard european, ci înseamnă viziuni comuniste. Numai în regimul comunist democraţii nu puteau organiza acţiuni publice, fiind împiedicaţi prin falsificări de înscrisuri în registre, prin atacuri directe la adresa organizatorilor, prin sechestararea iniţiatorilor şi a instalaţiilor de sonorizare, aşa cum s-a întâmplat în 2008, când PNL s-a alăturat Lanţului viu dintre Parlament şi Sfatul Ţării, organizat la 27 martie 2008 de Hyde Park.

PNL condamnă abordarea comunistă de către PL a dreptului partidelor politice la publicitate, la manifestări şi la alte acţiuni şi cheamă Consiliul municipal să se implice şi să asigure o abordare euroconformă a acestei stări de lucruri.

PNL a invitat la acţiunile publice de la 28 iunie PNL-ul din România, care, sperăm, va transmite un mesaj naţional încurajator cetăţenilor celui de-al doilea stat românesc.

PNL crede că Unirea se va produce cât de curând şi nimeni, niciun partid politic, nu poate rezerva o Piaţă împotriva acestei măreţe aspiraţii a poporului român.

PNL, încet, dar sigur, merge pe calea cea corectă, în pofida abuzurilor fariseilor de orice culoare politică, cei care se deconspiră pe zi ce trece.

Sursa: www.pnl.md

S-a stins din viaţă românul unionist Igor Burcă Declaraţia Partidului Naţional Liberal