Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Consiliul Unirii a format un Grup de dialog si coordonare pentru 1 Decembrie

|versiune pentru tipar||
PNL / 14 noiembrie 2013
Partidul Naţional Liberal

Joi, 14 noiembrie, a avut loc şedinţa tradiţională a membrilor activi ai Consiliului Unirii, care au examinat mai multe subiecte. Cel mai important, ca dată a producerii, este consemnarea Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie. S-a discutat, de asemenea, despre unele modalităţi pentru a ce face un bilanţ al activităţii desfăşurate pe parcursul a doi ani de către Platforma unionistă “Consiliul Unirii”, despre pregătirea acestei structuri pentru campania legată de recensământul ce urmează să aibă loc în stânga Prutului până în luna aprilie 2014, precum şi confecţionarea steagurilor CU şi a altor atribute ale Consiliului Unirii pentru întâlniri în teritoriu cu populaţia, în scopul de a-i convinge pe români şi alogeni că Unirea e cea mai scurtă cale de integrare în UE.

S-a discutat şi situaţia politică din Republica Moldova, în special în contextul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi al presiunilor ruseşti împotriva Chişinăului şi al Kievului, ca să nu părăsească orbita Kremlinului şi să nu se înscrie în circuitul european civilizat, unde este vocaţia locuitorilor acestor două state. S-a ajuns la concluzia că, dacă va reuşi Chişinăul să parafeze la Vilnius acordurile importante cu UE, următoarea etapă ar trebui să fie accelerarea demersurilor pentru unificarea celor două state, ca să nu mai aştepte Basarabia alţi peste 20 de ani, pentru a se regăsi cu toţi românii în Europa. Iar dacă nu se va parafa niciun acord, Consiliul Unirii consideră că va fi cu atât mai indicată insistenţa de a realinia Basarabia României, stat membru al UE şi NATO, pentru a salva populaţia din stânga Prutului de dezastrul distrugerii continue, care ar marca rămânerea Basarabiei pe orbita Rusiei.

În preajma Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie, membrii CU au amintit că, acum doi ani, conducerea Partidului Naţional Liberal a fost cea care, prima, a invitat la acţiuni comune structurile ce promovează valorile naţionale, istoria, Tricolorul şi viitorul — ce ar trebui să însemne refacerea unităţii naţionale româneşti. Iată că, după acel prim-efort, timp de doi ani, a fost dezvoltat şi a înregistrat rezultate proiectul Platformei Unioniste “Consiliul Unirii” care, împreună cu Platforma civică “Acţiunea-2012”, platforme ce includ un număr mare de entităţi politice şi obşteşti, au organizat o serie de marşuri stradale proUnire în diferite localităţi din cele două state româneşti. În legătură cu aceasta, voluntari specialişti, membri ai CU, vor pregăti două filmuleţe despre efortul depus de CU în vederea apropierii Unirii timp de doi ani, unul dintre care va explica însemnătatea depăşirii fricii de către basarabeni în a se identifica drept români în cadrul recensământului. Ar fi o ruşine naţională dacă, de vreme ce se spune că există peste 500 de mii de basarabeni, ce şi-au redobândit cetăţenia română, forţele din Opoziţia comunistă şi sateliţii acesteia, ca şi unele entităţi politice de la Putere, să reuşească să-i intimideze pe cetăţeni, ca să nu se declare drept români, ci să cadă iarăşi pradă propagandei de tip sovietic şi stalinist privind o naţiune “moldovenească” distinctă faţă de naţiunea română.

S-a decis, de asemenea — în legătură cu multitudinea de acţiuni, preconizate de mai multe forţe politice şi asociaţii obşteşti, platforme şi alte structuri, — să se formeze un Grup de dialog si coordonare al Consiliului Unirii cu partidele percepute ca naţionale, româneşti, şi cu asociaţiile mai importante şi mai active, care organizează manifestări, pentru a se încerca un program comun, care să conducă la conjugarea eforturilor unioniştilor pentru grăbirea Unirii. Din Grup fac parte Anatolie Revenco, Anatolie Caraman, Gheorghe Viţă (coorodonatori ai CU), Ion Margine, Dumitru Osipov, Victor Zugravu, Ion Calmâc, membri ai CU, care îi vor contacta pe coordonatorii entităţilor respective, pentru a încerca o sărbătorire în comun, de către forţele naţionale, a Zilei de 1 Decembrie. Aceasta cu atât mai mult cu cât forţele de la guvernare s-au unit pe vectorul european, lucru pozitiv, în fond, iar comuniştii, ca forţe retrograde, pun la cale acţiuni cu un conţinut antinaţional, antiromânesc şi antieuropean, ce trebuie contracarate printr-o solidaritate naţională, proeuropeană, a forţelor cu adevărat româneşti.

Grupul de dialog şi coordonare va raporta în şedinţa de joia următoare despre rezultatele încercărilor de a discuta cu şefii grupurilor politice, partidelor şi ai asociaţiilor ce ar putea participa sau care intenţionează să organizeze acţiuni în centrul Chişinăului pe 1 Decembrie 2013.

Serviciul de presă al CU
Sursa: www.pnl.md

Tinerii naţional-liberali au participat la un seminar al ISL Comunicat de presă al PNL legat de manifestările publice preconizate pentru lunile următoare