Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Vitalia Pavlicenco: Pe 1 Decembrie, la Chişinău, românii au demonstrat identitate şi demnitate

|versiune pentru tipar||
PNL / 2 decembrie 2013
Partidul Naţional Liberal

Duminică, 1 Decembrie 2013, Ziua Naţională a României a fost marcată la Chişinău, pentru prima oară, amplu, deschis, cu mult entuziasm, cu o participare reprezentativă a românilor şi alogenilor integraţi din toate raioanele republicii. Partidul Naţional Liberal, membru al Consiliului Unirii — care marchează consecvent toate datele naţionale importante din istoria Ţării noastre-mamă, România — şi-a ţinut şi şedinţa festivă a Delegaţiei Politice Naţionale, după care a mers, organizat, — în baza declaraţiei prealabile, depuse la Primăria Municipiului Chişinău, — în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde a întins un Tricolor imens şi a serbat Ziua Naţională a României, evocând Marile Uniri ale naţiunii.

La ora 9.00, membrii Consiliului Unirii au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, împreună cu alţi exponenţi ai curentului unionist, precum Platforma Civică “Acţiunea-2012”, reprezentanţi ai Mişcării Populare din România. A fost o onoare pentru unionişti depunerea de flori împreună cu Valeriu Matei, academician al Academiei Române, membru al AŞ a R.Moldova, directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău, şi Bogdan Diaconu, parlamentar, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării în Legislativul de la Bucureşti.

La manifestarea din centrul capitalei, care a început la ora 13.00, au cântat interpreţi dragi, precum Basarabeanca (Aurica Dicusar), Viorel Mahu, Ansamblul Ştefan-Vodă, condus de cunoscutul unionist Tudor Ungureanu, şi Ansamblul de la Străşeni, condus de inimosul unionist Anatolie Şaptefraţi. De asemenea, au răsunat cintece patriotice, Hora Unirii, piese de profundă trăire naţională în legătură cu destinul tragic al basarabenilor, al tuturor românilor.

La mitingul dedicat Zilei Naţionale a României au luat cuvântul Anatolie Caraman, colonel în rezervă, participant la războiul de la Nistru, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război-1992 “Tiras-Tighina”, cavaler al Ordnului Ştefan cel Mare, coordonator al Consiliului Unirii, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, coordinator al Consiliului Unirii, deţinătoare a Ordinului României “Pentru Merit”, în Grad de Comandor, poetul Nicolae Dabija, academician al Academiei Române, coordonator al Consiliului Unirii, Timotei Ţurcanu, coordonator al Consiliului Unirii, responsabil de Departamentul “Programe şi Strategii” în CU, Gheorghe Casian, preşedintele PNL-Orhei, preşedintele “Asociaţiei oamenilor de ştiinţă, cultură şi artă” din Orhei, membra a CU, Vasile Cocarcea, istoric, poet, membru al conducerii OT PNL-Orhei, Gheorghe Botnari, membru al PNL din Cârnăţeni, Cauşeni. A existat un număr mare de doritori de a lua cuvântul în această zi înălţătoare, însă timpul i-a presat pe cei prezenţi în PMAN să se deplaseze, conform scenariului convenit cu membrii Platformei civice “Acţiunea-2012”, spre scuarul din faţa Liceului “Gheorghe Asachi”, de unde a pornit un Marş unionist pe lângă Ambasada României, coborând în PMAN, încercuind printr-o Horă a Unirii Guvernul, ca semn al voinţei de reunificare a celor două state româneşti.

Atmosfera a fost deosebită în această zi, care a cuprins şi multe alte acţiuni. Membrii Platformelor Consiliul Unirii şi Acţiunea-2012 au reuşit — pentru prima oară — să îi adune, prin solidaritate, în centrul capitalei, de Ziua Naţională a României, pe românii care şi-au depăşit pasivitatea, indiferenţa, timiditatea şi chiar frica, conştientizând că românii — deţinând sau nu cetăţenia României — au obligaţia de a fi împreună de sărbătoarea noastră naţională, într-un gest de expresie simbolică a dorinţei de refacere a unităţii naţionale româneşti.

La Filarmonica de stat, ansambul românesc “Nemuritorii” au oferit un spectacol naţional de excepţie, cântece ale acestuia răsunând şi în PMAN.

Am remarca şi că, timp de trei săptămâni, Consiliul Unirii şi Acţiunea-2012 au încercat să adune mai multe forte politice ce se revendică româneşti, la o sărbătoare comună, pe 1 Decembrie, dar — poate că — acest lucru va reuşi data viitoare.

PNL mulţumeşte tuturor reprezentanţilor presei care au oglindit — cu sau fără voia patronilor lor —, evenimentele de la 1 Decembrie 2013 şi speră că, altă data, oglindirea acţiunilor din această zi va fi făcută, de unele instituţii media, cu mai multă precizie, mai multă obiectivitate şi fără discriminare pentru opţiunile împărtăşite. Numai o societate liberă îşi poate alege — fără greş — viitorul cel mai fericit care — pentru noi, adepţii refacerii unităţii naţionale româneşti, — înseamnă reunificarea Basarabiei cu România.

Sursa: www.pnl.md

Deputatul român Bogdan Diaconu a devenit membru al Consiliului Unirii CU salută decizia Curţii Constituţionale şi speră că procesul de statuare a adevărului va continua