Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Deputatul român Bogdan Diaconu a devenit membru al Consiliului Unirii

|versiune pentru tipar||
PNL / 1 decembrie 2013
Partidul Naţional Liberal

Sâmbătă, 30 noiembrie, la sediul Consiliului Unirii, avut loc o întâlnire şi o discuţie sinceră şi directă între deputatul român Bogdan Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, venit la Chişinău ca să participe la marcarea Zilei Naţionale a României, şi un grup de membri activi ai CU. Discuţia a durat două ore şi a cuprins o gamă întreagă de probleme legate de viaţa românilor din Republica Moldova şi de percepţia despre preocuparea conducerii Statului Român faţă de aceştia, inclusiv prim misiunea sa diplomatică.

Membrii Consiliului Unirii au adresat o serie de întrebări şi au prezentat numeroase exemple de implicări posibile, dar nevalorificate, de către Statul Român în ceea ce se numeşte onorarea obligaţiei de responsabil pentru soarta românilor din afara graniţelor României, dar care se află în teritoriile istorice ale României. S-a invocat de la problema cetăţeniei române, care se dobândeşte prin efort şi cheltuială mari, până la necesitatea modificării Constituţiei, după model german, cu oportunitatea recuperării teritoriilor istorice româneşti, până la percepţia despre Ambasada României, de cele mai multe ori neînţeleasă membrilor Consiliului Unirii. S-a convenit să se facă un Raport care să cuprindă plângerile şi sugestiile legate de prezenţa corpului diplomatic românesc la Chişinău, care urma să însemne ceva mai mult decât un act de prezentă în mandatul de timp delegat.

Bogdan Diaconu a semnat iniţiativa legislativă privind mai multe probleme legate de statutul basarabenilor pe teritoriul României şi este un unionist consecvent, considerând că unirea cu România e cea mai scurtă cale spre UE şi NATO, domnia sa dând o apreciere pozitivă declaraţiei recente privind obiectivul strategic major al României, adică refacerea unităţii naţionale, făcute de Preşedintele Traian Băsescu.

Membrii CU s-au angajat să prezinte o serie de probleme într-un act pe care îl vor transmite deputatului, ce va încerca, prin metodele parlamentare, să le elucideze.

Bogdan Diaconu a făcut declaraţia de aderare la Consiliul Unirii, fiind primul şi unicul, în actualul mandat de parlamentar.

SP al CU
Sursa: www.pnl.md

La Bacău, unioniştii au marcat Ziua României, iar C.Antonescu a vorbit despre rolul special al PNL Vitalia Pavlicenco: Pe 1 Decembrie, la Chişinău, românii au demonstrat identitate şi demnitate