Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Acţiunile PNL din 2007 şi pîna în 2013

|versiune pentru tipar||
PNL / 4 februarie 2014
Partidul Naţional Liberal
  1. Delegatia Politica Nationala s-a intrunit in doua sedinte — pe 22 decembrie, de Ziua Revolutiei Romane, si pe 12 aprilie 2008 —, la care a discutat despre activitatea formatiunii si sarcinile prioritare.
  2. Membri ai Delegatiei Politice Nationale si simpatizanti ai PNL au participat la mitingul organizat de Uniunea Jurnalistilor impotriva suspendarii transmisiunii TVR-1 pe teritoriul Republicii Moldova.
  3. Membri ai PNL de la Chisinau si de la Soroca au participat la mitingul de la 1 Decembrie 2007, dedicat Zilei Nationale a Romaniei, alaturi de alte formatiuni politice.
  4. Tineri national-liberali au participat in luna februarie 2008 la Masa rotunda din carul seminarului, initiat de Tineretul Liberal European, aripa tinara a ELDR, la Chisinau, cu tema “Viitorul european al Republicii Moldova”.
  5. Pe 8 martie 2008 a fost creata la Chisinau, cu reprezentanti din peste 20 de raioane, Organizatia Femeilor National-Liberale.
  6. Pe 22 martie a fost creata, la Chisinau, cu delegati din partea organizatiilor din 25 de raioane, Organizatia Tinerilor National-Liberali, primele organizatii teritoriale de tineret fiind cele din Cahul, Rezina, Cantemir, Balti.
  7. Pe 23–24 martie, un grup de tineri national-liberali, impreuna cu presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, au participat la conferinta organizata la Bacau de Asociatia refugiatilor din Basarabia si Bucovina, prilejuita de Ziua Unirii. in cadrul vizitei au avut loc intilniri cu tineri national-liberali din Romania.
  8. Membri ai OTNL si membri ai DPN a PNL, simpatizanti ai formatiunii au participat la marsul, organizat de Grupul de initiativa “Sfatul Tarii”, pe 27 martie, dintre actualul Parlament si istorica Sala unde s-a votat, in anul 1918, Unirea Basarabiei cu Romania, dupa care au rostit cuvintari, au cintat si dansat Hora Unirii in Piata Marii Adunari Nationale.
  9. 50 de national-liberali au fost prezenti la festivitatea de la 27 martie, dedicata implinirii a 90 de ani de la Ziua Unirii, organizata de Forul Democrat al Romanilor in Sala Leo Grand, Chisinau.
  10. Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a facut prezentarea partidului in cadrul Programului “Dezbateri ideologice”, desfasurat de IDIS “Viitorul” (12 februarie 2008).
  11. Vadim Cheptanaru, vicepresedinte al OTNL, a participat in zilele de 12–13 aprilie 2008, la seminarul, organizat de Institutul National Democrat (NDI) din SUA, cu participarea tinerilor de pe cele doua maluri ale Nistrului: “Bazele organizarii civice a tinerilor din Transnistria”. Tinerii au prezentat pozitia partidelor in problema transnistreana si activitatile desfasurate de organizatiile de tineret ale formatiunilor politice.
  12. PNL a participat si participa in continuare la Dezbaterile publice, organizate in Scuarul Operei Nationale de Uniunea Jurnalistilor, in lipsa spatiului public pentru discutii.
  13. Echipe ale PNL au foste prezente la Dezbaterile publice organizate de UJ la Ungheni, in problema libertatii presei si a eliminarii sirmei ghimpate de la Prut. Programul PNL la Ungheni a continuat cu o vizita de documentare la o gospodarie taraneasca, ce utilizeaza tehnologii avansate in agricultura. Au fost prezenti Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can, Ludmila Fiodorova, Diana Crudu, Andrei Flueras, Dumitru Nicoara, Nicolae Margarint, Cristina Fiodorova, Tatiana Griu, Ion Calmic.
  14. Pe 23 mai activisti ai PNL de la Chisinau si de la Soroca au vorbit (V.Pavlicenco, E.Ples) in cadrul Dezbaterilor publice, organizate de UJ in problema persecutarii presei libere. Programul PNL a continuat cu participarea la sedinta Organizatiei teritoriale Soroca a PNL, cu vizitarea cetatii Sorocii, a Manastirii si a Muzeului din stravechea comuna Cosauti. Au mai fost prezenti Anatol Revenco, Dumitru Nicoara, Vitalie Nistrean, Andrei Flueras, Ion Balan, Vitalie Gusovschi, Ion Calmic.
  15. Vitalia Pavlicenco a fost invitata emisiunii “Guvernul din umbra” la prima Televiziune pe Internet, www.jurnaltv.md, sustinuta de colectivul redactional “Jurnal de Chisinau”.
  16. Vitalia Pavlicenco a prezentat o comunicare in cadrul Dezbaterilor publice de la Bruxelles, cu tema “Viitorul Republicii Moldova in Uniunea Europeana”, organizate in Parlamentul European de Alianta Liberalilor si a Democratilor, la initiativa europarlamentarilor national-liberali din Romania.
  17. OTNL a fost alaturi de ziaristii care au organizat un Mars pentru libertatea presei, pe 8 mai, in centrul Chisinaului.
  18. In cadrul Tirgului partidelor, de la 15 mai, sustinut de NDI, in incinta Universitatii Tehnice din Moldova, cu participarea Aripilor de tineret, Tinerii National-Liberali, care au propagat cu succes formatiunea, s-au clasat pe locul II.
  19. Membri ai PNL au participat la Masa Rotunda, initiata de MAE privind noua Lege a partidelor, discriminatorie si interpretabila.
  20. Reprezentanti ai PNL au participat la Dezbaterile publice initiate de MAE la Uniunea Scriitorilor, privind situatia politica si perspectiva alegerilor parlamentare din 2009.
  21. Deputatul Vitalia Pavlicenco, membru al Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrarea europeana, a participat la Sedinta comuna a Comisiilor de profil ale Legislativelor ucrainean si moldovenesc, unde a vorbit despre necesitatea adecvarii si coordonarii politicilor externe ale Ucrainei si R.Moldova, orientate spre UE si NATO, pentru a rezista in fata presiunilor extercitate de Rusia.
  22. Vitalia Pavlicenco a participat la proiectul de voluntariat, initiat de reprezentanti ai sectorului asociativ cu participarea oamenilor politici, a inaltilor functionari in stat. V.Pavlicenco a ingrijit medical si a oferit sprijin alimentar unor ciini vagabonzi, identificati de initiatorii proiectului.
  23. Membri ai PNL Sergiu Ralean, Andrei Flueras, Ion Calmic, Silvian Munteanu au participat, pe 23 mai, la seminarul organizat de Institutul Republican International (IRI) pentru informarea si desfasurarea agitatiei in rindul cetatenilor R,Moldova aflati peste hotare.
  24. Intre 5 februarie-20 martie, tinerii national-liberali Diana Crudu, Nicolae Margarint si Victor Domnisor, au participat la proiectul JEF-Moldova, in colaborare cu Biroul de Informare al Consiliului Europei, Chisinau, prezentind Programul si obiectivele PNL.
  25. Reprezentantii PNL Olga Iarovaia, Ina Macovei, Inga Bolocan au participat la Masa Rotunda “Nivelul inflatiei, deficitul comercial, nivelul salariilor — 3 bariere majore pentru viitorul european al R. Moldova”, organizata pe 17 Mai la ASEM.
  26. Pe 31 martie a avut loc conferinta municipala Chisinau, la care tinarul Victor Domnisor a fost ales presedinte al Consiliului de Coordonare al Organizatiei municipale Chisinau.
  27. Pe 17 aprilie Vitalia Pavlicenco, impreuna cu un grup de tineri national-liberali, au participat la o intilnire in cadrul Scolii Tinarului Lider Politic, desfasurata de Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, cu sprijinul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos.
  28. Pe 4 aprilie Tineri National-Liberali au remis Ambasadei Romaniei, ca punct de sprijin NATO la Chisinau, un Apel catre Summit-ul NATO privind atasamentul PNL la ideea de aderare a R.Moldova la NATO.
  29. Intre 17–21 aprilie 2008 Vadim Cheptanaru, vicepresedinte al OTNL, a participat la Parlamentul Tinerilor, proiect desfasurat de NDI, ADEPT, Institutul Tineretului Guvernator si Parlamentul R.Moldova.
  30. Din initiativa OTNL, Partidul National Liberal a marcat, pe 9 mai, Ziua Europei, in Scuarul Operei Nationale, sarbatoare la care au participat alte trei partide de centru-dreapta — AMN, PLDM, MAE, precum si Uniunea Jurnalistilor, Forul Democrat al Romanilor, Miscarea Europeana.
  31. Pe 29 mai, PNL a participat la prezentarea, de catre IRI, a rezultatelor sondajului efectuat de Institutul Gallup.
  32. De Ziua spatiilor verzi, tineri national-liberali si seniori din PNL au participat la curatirea si sadirea de puieti in Durlesti, localitate condusa de primarul PNL Nicolae Crudu.
  33. Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, OTNL a desfasurat un turneu sportiv de fotbal, cu finalitate filantropica, impreuna cu echipele aripilor de tineret ale PPRM, MAE, PLDM.
  34. Pe 1 iunie au fost inminate Centrului de plasament provizoriu nr.1 din Chisinau, “Casa «Aschiuta», situat pe str.Constantin Stere nr.1, obiecte si dulciuri procurate in cadrul turneului de fotbal, in suma de 7 mii lei.
  35. Pe 27 mai, in incinta Parlamentului R.Moldova, in cadrul Adunarii anuale a Asociatiei internationale «Business si Parlament in Moldova», deputatului Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, i s-a inminat un Certificat in semn de recunostinta pentru contributia adusa la procesul de stabilire a mecanismului national al IABP si pentru promovarea dialogului transparent si deschis intre comunitatea de afaceri si Parlament.
  36. Pe 6 iunie, deputatul Vitalia Pavlicenco a prezentat comunicarea «Republica Moldova — prezent si viitor» in fata reprezentantilor a 20 de firme germane de constructii, dezvoltatori imobiliari si firme energetice, care doresc relatii de afaceri cu firme din R.Moldova.
  37. Reprezentantii PNL Vitalia Pavlicenco si Diana Crudu au remis premii celor mai buni elevi, in cadrul Galei Laureatilor Liceului «Hyperion» de la Durlesti.
  38. Un grup de membri ai PNL au participat, pe 3 iunie 2008, in Sala Mare a Uniunii Scriitorilor, la intrunirea festiva «20 de ani de la declansarea Miscarii de Eliberare Nationala (Frontului Popular din Moldova)».
  39. PNL a raspuns, prin interventia Vitaliei Pavlicenco in cadrul Dezbaterilor publice de la 3 februarie 2008, din Scuarul Operei Nationale, organizate d eUJM, la 10 intrebari ale presei libere despre atitudinea partidelor fata de sfidarile si imperativele majore ale societatii moldovenesti: 1.Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase. 2. Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei. 3. Atitudinea fata de relatiile R. Moldova cu Rusia si CSI. 4.Atitudinea fata de relatiile R. Moldova cu Romania. 5. Atitudinea fata de intrarea R. Moldova in NATO. 6.Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE. 7.Atitudinea fata de adoptarea de urgenta a Legii lustratiei. 8. Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului. 9.Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005. 10.Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin.
  40. Pe 5 iunie Vitalia Pavlicenco, insotita de tinerii national-liberali Nicolae Margarint, Tatiana Ciuvaga si Ion Calmic, a fost invitata Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) si a Comitetului pentru Libertatea Presei, care a supus discutiilor subiectele: 1. Proiectul Conventiei moldo-romane privind micul trafic la frontiera. 2.Abolirea regimului de vize de tranzit prin Romania pentru cetatenii R.Moldova-posesori ai vizelor Schengen si a permiselor de sedere legala pe teritoriul statelor membre ale UE. 3. Modalitatile de amplificare a cooperarii dintre Romania si R.Moldova
  41. OTNL-Rezina, creata la 6 aprilie 2008, a efectuat urmatoarele actiuni: 1. A creat o filiala comunala PNL la Pereni; a adunat fonduri de la comunitate impreuna cu OTNL-Pereni pentru repararea caminului cultural din sat, in parteneriat cu Primaria; a difuzat pe data de 8 mai un tiraj de 500 de exemplare ale brosurii realizate in baza sondajului «Ce inseamna UE?» in orasul Rezina; 10 membri OTNL-Rezina au participat masiv la Ziua Europei, pe 9 mai la Chisinau; a desfasurat, pe 11 mai 2008, o competitie sportiva la tenis de masa in Rezina; a facut o donatie de 40 de carti Biblioteciia scolii din satul Cogilniceni — 23 mai 2008.
  42. Intre 13–16 mai 2008 Doina Ciobanu, vicepresedinta a OFNL, a participat la un curs de initiere in scrierea proiectelor si accesarea fondurilor, organizat de IRI.
  43. Pe 6 iunie Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can si Julieta Antoci au participat la Masa rotunda cu participarea dnei Karyn Strickler din SUA, expert pe campanii electorale, advocacy si leadership, axata pe participarea femeilor in viata politica si in campaniile electorale
  44. Vitalia Pavlicenco si Julieta Antoci au prezentat in Conferinta «Participarea femeilor la actul politic si decizional la nivel national si local», desfasurata pe 4 iulie 2008, in cadrul procesului de elaborare a Strategiei Nationale privind Egalitatea de Gen, organizata de Programul UNIFEM in Moldova, «Mecanismele si modalitatile de promovare a femeilor in actul politic si decizional in cadrul partidelor politice».
  45. PNL a creat site-ul www.pnl.md, care ii informeaza pe toti doritorii despre activitatea formatiunii.
  46. Tinerii National-Liberali au protestat, pe 22 mai, in cadrul sesiunii de primavara a Parlamentului, contra adoptarii Conceptiei Securitatii Nationale.
  47. Vitalia Pavlicenco, deputat PNL, a expus in Parlament pozitia partidului contra votarii Conceptiei securitatii nationale, expunind aceasta atitudine anterior in diferite declaratii.
  48. Pe data de 16 iunie 2008 Vitalia Pavlicenco, deputat, presedintele PNL, si Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, au participat la Seminarul international «Romania si Republica Moldova in contextul integrarii euratlantice», organizat de Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale ISPRI (Bucuresti, Romania) si Moldova Foundation (Washington, SUA), Muzeul Cotroceni, Bucuresti, Romania.
  49. Pe data de 1 iulie a fost lansat blogul Vitaliei Pavlicenco www.pavlicenco.md, pe serverul blogs.unimedia.md
  50. Pe 3 iulie, Ombun Veaceslav, presedintele OTNL, a participat la Masa Rotunda organizata de catre Centrul Independent de Jurnalism, cu tema «Oportunitatea adoptarii proiectului de lege cu privire la libertatea de exprimare», desfasurata in incinta hotelului «Codru»
  51. Vitalia Pavlicenco si Julieta Antoci au prezentat in Conferinta «Participarea femeilor la actul politic si decizional la nivel national si local», desfasurata pe 4 iulie 2008, in cadrul procesului de elaborare a Strategiei Nationale privind Egalitatea de Gen, organizata de Programul UNIFEM in Moldova, «Mecanismele si modalitatile de promovare a femeilor in actul politic si decizional in cadrul partidelor politice».
  52. Pe 12 iulie, Delegatia Politica Nationala a adoptat textul Apelului Partidului National Liberal cu privire la perspectiva democratica din 2009 si al Declaratiei cu privire la perspectivele reglementarii diferendului transnistrean.
  53. Consiliul orasenesc Falesti, la propunerea consilierului Mihai Morteanu, a examinat si a cerut Guvernului sa semneze Comnventia cu privire la micul trafic la frontiera, iar Consiliilor raionale din republica — sa scoata sirma ghimpata de la Prut.
  54. Pe data de 12 august a avut loc, la Ungheni, conferinta Organizatiei teritoriale a PNL, la care au participat 80 de delegati, printre care mai multi tineri si femei.
  55. La 27 august, de Ziua Independentei, 130 de membri ai echipelor de conducere ale PNL, au depus flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint.
  56. Intre 10–13 septembrie, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, deputat, a participat la cel de-al XVIII-lea Forum Economic de la Krynica, Polonia, unde, in cadrul dezbaterilor «Transformarile spatiului postsovietic. Rolul Rusiei», a prezentat comunicarea: In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate.
  57. Miercuri, 24 septembrie, Institutul Republican International si PNL au organizat un seminar pentru femeile-lidere ale Partidului National Liberal din Moldova. S-a discutat despre rolul si contributia femeilor membre ale PNL in consolidarea partidului si organizarea campaniei electorale-2009.
  58. Joi, 25 septembrie,un grup de tineri membri ai Partidului National-Liberal, au pichetat Parlamentul dominat de o majoritate comunista. Ei au cerut deputatilor sa isi formuleze transant pozitia fata de recentul razboi ruso-georgian si sa exprime o pozitie clara in sprijinul Georgiei. S-a cerut examinarea mai multor documente in contextul reglementarii transnistrene, inclusiv adoptarea unei hotariri prin care sa i se ceara Rusiei sa isi retraga imediat trupele din R.Moldova.
  59. Pe 27 septembrie a avut loc, la Ocnita, conferinta PNL, cu participarea reprezentantilor din mai multe localitati. In cadrul conferintei a fost prezentat un raport despre activitatea desfasurata de Biroul Permanent al Delegatiei Politice raionale a formatiunii, despre problemele abordate cel mai frecvent de membrii si nemembrii de partid. Presedintele ales al OT Ocnita, Nicolae Perjovshi, a subliniat starea de deceptie a cetatenilor care nu dispun de informatii si ramin indecisi in ajunul campaniei electorale parlamentare.
  60. Duminica, 28 septembrie 2008, a avut loc si conferinta de constituire a Organizatiei Teritoriale Floresti a PNL. In functia de presedinte a fost ales Dumitru Colta. La conferinta au participat un grup numeros de fosti membri ai OT Floresti a PSD, care au aderat la PNL.
  61. Pe 30 septembrie si 2 octombrie organizatia nonguvernamentala VO «Liberalios Reforme» a desfasurat doua seminare — la Chisinau si la Soroca, in cadrul Proiectului de Cooperare Lituaniana pentru Dezvoltare al Programului de Promovare a Democratiei-2008, finantat de MAE al Lituaniei. La seminarul de la Chisinau au fost invitati 28 reprezentanti din partea a patru partide liberale, de opozitie, din R.Moldova: AMN, PL, PNL, PLDM, care au audiat comunicarile unor experti din Lituania.
  62. Eleonora Cercavschi, membru al Biroului Permanent Central al Partidului National Liberal si directoarea Liceului «Stefan cel Mare si Sfint» din or.Grigoriopol, cu sediul la Dorotcaia, raionul Dubasari, fostul judet Chisinau, a fost desemnata ca laureata a Premiului pentru Democratie «Ion Ratiu-2008». Doamna Cercavschi va trebui sa mearga pe 4 decembrie curent la Washington, SUA, pentru a-si ridica premiul oferit de Centrul International «Woodrow Wilson», de Centrul pentru Democratie «Ion Ratiu» si de Fundatia de caritate «Ratiu», pentru cariera dedicata apararii drepturilor copiilor la studii de calitate si promovarea valorilor democratice.
  63. Pe data de 04.10.08 deputatul Vitalia Pavlicenco a avut o intilnire cu alegatori din orasul Orhei. Discutiile s-au axat pe situatia social-economica si problemele care ii preocupa pe cetateni — salariile mici, pensiile mici, imposibilitatea consolidarii si a extinderii micilor afaceri pe care le gestioneaza. Alegatorii sprijina programul PNL si spera in victoria liberalilor in alegerile parlamentare din 2009.
  64. Pe data de 4–5 octombrie 2008, in organizarea Institutului National Democratic (NDI) din Moldova, in parteneriat cu PNL si PLDM, avut loc, la Vadul lui Voda, un seminar cu tema «Managementul monitorizarii legale a perioadei preelectorale» Au participat expertii in domeniu din Ucraina Vadim Galaychuk, Serhii Kalchenko, consultant juridic superior si director la compania de avocati «Moor & Krosondovich», care activeaza pentru staff-ul partidului condus de Viktor Iuscenko, care au impartasit din practica perioadei electorale din tara lor. Din partea PNL au participat presedinti ai Organizatiilor Teritoriale, membri ai staff-ului, membri ai conducerii Organizatiei Tineretului National-Liberal.
  65. Joi, 9 octombrie, a avut loc sedinta deschisa a Biroului Permanent al Organizatiei Teritoriale Calarasi a PNL. Discutiile s-au axat pe evolutiile din societate, pe pregatirea pentru campania electorala si pe necesitatea consolidarii structurii de partid. Tinerii prezenti la sedinta si-au exprimat hotarirea de a se implica pentru a-i convinge pe batrini sa nu mai dea un vot comunistilor. Vitalia Pavlicenco i-a informat pe participantii la sedinta despre problemele cu care se confrunta R.Moldova din cauza guvernarii comuniste.
  66. Duminica, 12 octombrie, incepind cu ora 11:00, in scuarul Operei Nationale, a avut loc dezbateri publice in aer liber organizate de Uniunea Jurnalistilor din Moldova, pe tema «Premisa Republicii Moldova: stat european ori stat politienesc?». Din partea PNL a vorbit Anatol Taranu,vicepresedinte PNL, deputat in Parlamentul R.Moldova, sustinut de o echipa de tineri national-liberali.
  67. Duminica, pe data de 19 octombrie, ora 11:00, in scuarul Operei Nationale, a avut loc a doua sesiune a dezabterilor publice in aer liber, organizate de Uniunea Jurnalistilor. Tema dezbatuta a fost: «NOILE OPORTUNITATI EUROPENE ALE REPUBLICII MOLDOVA SI RESPONSABILITATEA CLASEI POLITICE PENTRU REALIZAREA LOR». La eveniment au participat membri ai formatiunilor politice, reprezentanti ai societatii civile si mass media, unde s-a discutat tematica propusa. Din partea PNL, a vorbit Cracea Olga, reprezentind aripa tinara a partidului — OTNL.
  68. Vineri, 17 octombrie, un grup din conducerea PNL — Vitalia Pavlicenco, presedinte, Alexandra Can, vicepresedinte, Alexandru Gorgan, Secretarul General, — au avut o intilnire in incinta fostei intreprinderi «Mezon», din Chisinau, cu membrii intovarasirii pomilegumicole «Poligrafist», care lupta de mai multa vreme impotriva faradelegilor savirsite contra unei parti dintre ei, ceilalti riscind acelasi pericol — deposedarea de proprietatea privata. Conducerea PNL le-a explicat celor disperati de calitatea justitiei noastre cauzele situatiei grave din societatea in care domneste puterea celui mare si tare, le-a aratat caile legale pe care trebuie sa actioneze impreuna, uniti, exprimindu-le si disponibilitatea de a le oferi o asistenta atit din partea deputatului PNL in Parlament, Vitalia Pavlicenco, precum si din partea membrilor juristi ai PNL.
  69. Miercuri, 22 octombrie, la invitatia Organizatiei Tinerilor National-Liberali, a prezentat o prelegere publica la sediul PNL expertul Octavian Ticu, profesor Fulbright la Universitatea Illinois (SUA), sef catedra Relatii Internationale (Universitatea Libera Internationala din Moldova) si profesor la Universitatea din Oradea, Romania. Au participat la aceasta prezentare 20 de tineri din OTNL, dornici sa dobindeasca mai multe informatii despre curentele politice si doctrinare, despre valorile liberale si promovarea lor peste hotare si in R.Moldova.
  70. Pe 29 octombrie, in ziua traditionala de miercuri, tinerii national-liberali au avut o intilnire cu avocatul Vitalie Nagacevschi, reprezentantul organizatiei «Juristii pentru drepturile omului». Dorinta tinerilor a fost de a discuta cu un expert in apararea drepturilor si a libertatilor omului, in conditiile cind rapoartele la acest capitol privind Republica Moldova inregistreaza o stare de lucruri ingrijoratoare.
  71. Duminica, pe data de 2 noiembrie, ora 11:00, in scuarul Operei Nationale, a avut loc dezabteri publice in aer liber, organizate de Uniunea Jurnalistilor. Tema dezbatuta a fost: «PARLAMENTUL RM IMPORTRIVA PRESEI INDEPENDENTE: ATACUL ASUPRA PRO-TV CHISINAU CHEAMA LA SOLIDARITATE.» Din partea PNL, a vorbit Cheptanaru Vadim, reprezentind aripa tinara a partidului — OTNL, insotit de mai multi tineri, membri ai PNL.
  72. Luni, 3 noiembrie, tinerii national-liberali au avut ocazia sa afle viziunile Printului Andrei Ratiu-Prisecaru despre relatiile dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului, despre necesitatea de implicare a cetatenilor, in special a tinerilor, in politica, in scopul desfasurarii unor adevarate reforme, asa cum au proced tarile admise in NATO si UE. In cadrul dialogului cu tinerii national-liberali au fost abordate probleme legate de democratizarea societatii moldovenesti, de edificarea statului de drept in care toti sa se simta protejati, de modul de implicare a tinerilor pentru a atrage mai multi cetateni indecisi de partea unui viitor euratlantic al R.Moldova, alaturi de Romania.
  73. Miscarea Actiunea Europeana (MAE) si Partidul National Liberal (PNL) au declarat ca vor participa pe o lista comuna la alegerile parlamentare din 2009. Anuntul a fost facut joi 6 noiembrie, intr-o conferinta de presa la Agentia Info-Prim Neo. Membrii celor doua formatiuni spun ca deocamdata nu se stie cum se va numi noul partid si cine va fi presedinte. MAE si PNL nu exclud posibilitatea ca in componenta noului partid sa fie incluse si alte formatiuni politice.
  74. Duminica, 9 noiembrie 2008, in Scuarul Teatrului de Opera si Balet, a avut loc un miting de protest impotriva proastei guvernari a Republicii Moldova, organizat de catre Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova si PMAE. Partidul Miscarea Actiunea Europeana si Partidul Nationl Liberal s-au intrunit duminica, 9 noiembrie, la ora 10.30, in fata edificiului Uniunii Scriitorilor (intersectia str. 31 August — str. Petru Movila) de unde membrii si simpatizantii celor doua partide s-au deplasat spre Scuarul Operei Nationale, unde manifestarea a inceput la ora 11.00.
  75. Pe data de 9 noiembrie, in Clubul de Noapte «Faraon» a fost organizat balul bobocilor al Facultatii Relatii Internationale Stiinte Politice si Administrative a Universitatii de Stat din Moldova. Un grup de reprezentanti ai Organizatiei de Tineret a Partidului National Liberal au felicitat si i-au premiat pe boboceii cu primii pasi facuti pe noul tarim al cunostintelor. Studentilor de la FRISPA li s-a urat multa dibacie la invatatura si succese in viitoarea cariera politica.
  76. Miercuri, 12 noiembrie, in cadrul Tirgului aripilor tinere ale partidelor politice din R.Moldova, care a avut loc in incinta ASEM, in organizarea Institutului National-Democrat (NDI) din SUA, Tinerii National-Liberali s-au clasat pe locul intii.
  77. Miercuri 12 noiembrie la ora 15.00, mai multi tineri national-liberali au fost alaturi de membrii Partidului Miscarea Actiunea Europeana, pichetind Ambasada Rusiei pentru a cere plecarea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova. Din partea PNL si-a expus opinia in cadrul pichetarii Vitalia Pavlicenco, presedintele formatiunii, si Vadim Cheptanaru, vicepresedinte al OTNL.
  78. Pe data de 12 noiembrie, miercuri ora 18.00, in incinta Centrului de divertisment Military Club, s-a constituit Organizatia Municipala a Tinerilor National-Liberali, in frunte cu Vadim Cheptanaru, in urma unui vot secret si al unei competiti oneste intre trei candidati — Vadim Cheptanaru, Andrei Lungu si Tatiana Griu. La conferinta au participat peste o suta de tineri din Chisinau, inclusiv un grup de tineri cetateni rusolingvi, care au aderat la PNL si au obtinut sprijinul Conferintei OMTNL pentru o declaratie speciala.
  79. Pe data de 13 noiembrie a avut loc, la Casa Uniunii Scriitorilor, lansarea campaniei electorale a candidatilor pentru Colegiul 2 Est din partea Partidului National din Romania — Nicolae Dabija, pentru Camera Deputatilor, si Petre Roman, pentru Senat.
  80. Vineri, 14 noiembrie, la sediul PNL, Igor Botan, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa, a prezentat o prelegere publica despre sistemele electorale, starea democratiei, perspectiva electorala, viziunea expertilor asupra alegerilor si aspectele problematice ale legislatiei electorale din R.Moldova. La discutii au participat membri ai BPC al PNL, ai OTNL, membri ai Miscarii Actiunea Europeana.
  81. Pe data de 15 noiembrie a avut loc sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale a PNL, in care s-a examinat Raportul presedintelui partidului despre activitatea Biroului Permanent Central, s-au adoptat o decizie privind sarcinile imediate ale PNL si o Declaratie privind ofensiva antidemocratica a coalitiei de guvernamint, precum si hotariri de ordin organizatoric. La sedinta DPN au fost prezenti, ca invitati Nicolae Dabija, candidatul PNL-Romania pentru Legislativul de la Bucuresti, dnii Andrei Covrig si Nicolae Rosca, vicepresedinti ai Miscarii Actiunea Europeana.
  82. Pe data de 17 noiembrie au continuat, in Scuarul Operei Nationale, Dezbaterile in aer liber, in lipsa unui spatiu public de dezbateri. Subiectul discutat a fost «Sanatatea, ca factor electoral», avindu-se in vedere tertipurile si presiunile exercitate de comunisti in legatura cu situatia legata de furnizarea energiei termice in Chisinau. Din partea Partidului National Liberal a vorbit Andrei Lungu, vicepresedinte al Organizatiei Municipale a Tinerilor National-Liberali.
  83. La 18 noiembrie PNL a sustinut Miscarea Actiunea Europeana care a organizat in Piata Marii Adunari Nationale un concert de Ziua Studentului, in care au evoluat interpreti si trupe din R.Moldova si Romania: Natalia Barbu, formatiile London si Gindul Mitei, trupele Class si Simplu. La manifestare au adresat mesaje de felicitare Anatol Petrencu, presedintele MAE, Vitalia Pavlicenco, presedintele Partdiului National Liberal, si Nicolae Dabija, presedintele Forului Democrat al Romanilor, candidatul PNL din Romania pentru Legislativul Statului Roman.
  84. Miscarea Actiunea Europeana si Partidul National Liberal sprijina initiativa PLDM privind semnarea unui apel al partidelor democratice catre participantii la reuniunea Consiliului Ministerial OSCE de la Helsinki, 4–5 decembrie 2008, pentru a intensifica demersurile catre factorii de decizie ai Federatiei Ruse, in vederea onorarii angajamentelor asumate in 1999 la Summitul OSCE de la Istambul privind retragerea completa a trupelor militare ruse si a munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.
  85. Joi, a avut loc sedinta largita a Delegatiei Politice Teritoriale Ungheni a PNL, la care a fost invitat un grup de cetateni ai R.Moldova, care detin si cetatenie romana si care sint asteptati pe 30 noiembrie la Chisinau, sa voteze candidatii pentru Parlamentul Romaniei. La sedinta a participat Nicolae Dabija, candidatul PNL din Romania pentru alegerile parlamentare.
  86. Pe 22 noiembrie, Vitalia Pavlicenco, deputat, presedintele Partidului National Liberal, a fost invitata manifestarii solemne desfasurate la Bacau, Romania, de catre Asociatia refugiatilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, conduse de neobositul Ioan Siminie. Manifestarea a avut loc la Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» din Bacau, unde au venit circa 150 de membri ai Asociatiei si invitati din Romania, Ucraina, R.Moldova.
  87. In Scuarul Operei Nationale au avut loc duminica, 23 noiembrie 2008, Dezbateri publice, organizate de Uniunea Jurnalistilor. In lipsa accesului la spatiul public de dezbateri la Radioteleviziunea comunista, ziaristii, oamenii politici si toti cetatenii ce doresc pot vorbi la microfonul liber. Interventiile lor s-au axat pe situatia din agricultura si pe alegerile parlamentare din Romania de la 30 noiembrie, in cadrul carora candideaza si cetateni ai R.Moldova.
  88. PNL ii invita pe detinatorii de cetatenie romana sa vina la vot pe 30 noiembrie, la Ambasada si la Consulatele Romaniei din Chisinau, sint asteptati detinatorii de cetatenie romana, ca sa-i voteze, in cadrul alegerilor pentru Parlamentul Statului Roman, pe candidatii din partea Colegiului 2 uninominal Circumscriptia 43 pentru romanii din afara frontierelor Romaniei. Partidul National Liberal din Moldova ii sprijina pe candidatii Partidului National din Romania — Nicolae Dabija, pentru Camera Deputatilor, si Petre Roman, pentru Senat.
  89. Pe 1 decembrie, Partidul National Liberal ii felicita pe toti cetatenii celui de-al doilea stat romanesc — Republica Moldova — cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in aceasta zi s-au adunat mai multe evenimente. Este Ziua Nationala a Romaniei si incheierea campaniei electorale pentru Parlamentul Romaniei, desfasurate in cele doua state romanesti. Fiind conectat la evolutiile politice din Romania, PNL din R.Moldova isi exprima bucuria pentru victoria obtinuta in alegerile paramentare din Romania de catre fortele liberale — PD-L si PNL.
  90. Pe 1 decembrie, tinerii national-liberali s-au alaturat marcarii sarbatorii nationale a Romaniei, organizate de Partidul Liberal in Scuarul Operei Nationale. PNL a sprijinit toate actiunile initiate de partidele nationale, proeuropene, invitind, la rindul sau, aceste partide, la actiunile desfasurate de national-liberali.
  91. Pe 1 decembrie la ora 18.00 PNL a participat cu o echipa de peste 50 persoane, la Receptia oficiala oferita de Ambasada Romaniei cu ocazia Sarbatorii Nationale a romanilor. PNL pastreaza intact dezideratul de reintregire a neamului romanesc.
  92. Pe 3 si 4 decembrie, Comisia Electorala Centrala si Asociatia pentru Democratie Participativa, cu sprijinul Fondului Natiunilor Unite pentru Democratie (UNDEF), au organizat, la Palatul Republicii, conferinta nationala «Alegerile 2009 — un test democratic», in cadrul careia partidele politice si-au expus materialele informative pe standuri amenajate special in acest scop. Din partea PNL au vorbit Vitalia Pavlicenco, presedintele formatiunii, si Veaceslav Ombun, vicepresedinte al partidului, presedintele Organizatiei Tinerilor National-Liberali. Din partea OTNL a PNL a luat cuvint Nicolae Margarint, vicepresedinte a organizatiei de tineret.
  93. In zilele de 5–6 decembrie, s-a desfasurat la Sopot, in Polonia, Forul «Europa — Turcia», in organizarea Institutului pentru Studii Estice din Polonia — Institut ce desfasoara, pe parcursul mai multor ani, Forul economic de la Krynica. La acest for a fost invitata sa participe Vitalia Pavlicenco, deputat, membru al Comisiei de politica externa si integrare europeana, presedintele PNL. In comunicarea sa, Vitalia Pavlicenco a vorbit despre potentialul economic si rolul Turciei in sud-estul Europei, prin prisma relatiilor Turcia-R.Moldova, a caracterizat istoricul si raporturile actuale dintre statele noastre, inclusiv cooperarea in cadrul aranjamentelor regionale si internationale, asistenta si proiectele desfasurate de Turcia pe teritoriul autonomiei gagauze.
  94. Miercuri, pe data de 10 decembrie, ora 12:00, in scuarul Operei Nationale, a avut loc un protest dedicate adoptarii, acum 60 de ani, a Conventiei Drepturilor Omului, organizat de Uniunea Jurnalistilor.Din partea PNL, a vorbit Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, care a remarcat ca fortele democratice ar trebui sa fie solidare in lupta pentru apararea cetatenilor R.Moldova, pentru a le reda speranta ca le pot fi respectate in acest stat drepturile si libertatile.
  95. Astazi, in plenul sedintei, deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a propus sa fie inclusa pe ordinea de zi, pentru a fi examinata in regim de urgenta, initiative legislativa nr.3416, din 10.12.08, depusa Biroului Permanent al Parlamentului impreuna cu Ion Neagu, deputat reprezentind Miscarea Actiunea Europeana, care vizeaza modificarea unor acte legislative, in sensul coboririi pragului electoral, posibilitatea crearii blocurilor electorale si accesul in Parlament al cetatenilor R.Moldova cu cetatenie multipla.
  96. Deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a solicitat Parlamentului, in inceputul sedintei de joi, sa accepte invitatea si audierea primului-ministru, Zinaida Greceanii, in problema acordarii, de catre Banca de Economii, a unui credit de 2 mln dolari pentru sediul Partidului Comunistilor:”Despre aceasta a scris presa, ziarul Timpul, care a spus de 2 mln dolari, si portalul Unimedia, care a spus de 2 mln euro, as dori sa stiu cum se face ca, in perioada de criza care se apropie si de R.Moldova, Banca de Economii, in care statul detine 60 la suta din capitalul social, acorda un asemenea credit care, conform unor supozitii, vor fi folositi pentru campania electorala, deoarece aproximativ atit a cheltuit partidul de guvernamint pentru campanile electorale din alti ani — a mentionat deputatul Pavlicenco.
  97. Declaratie comuna a Partidului National Liberal si Miscarii Actiunea Europeana in legatura cu refuzul autoritatilor comuniste de a prelungi licenta de emisie a Canalului de televiziune Pro TV-Chisinau. Partidul National Liberal si Miscarea Actiunea Europeana se declara ingrijorate si revoltate de decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a nu prelungi licenta de emisie a Canalului de televiziune Pro TV, supus continuu, in ultimul timp, hartuielilor din partea coalitiei comunisto-pepecediste. Formatiunile noastre au avertizat, in repetate rinduri, opinia publica asupra pericolului restauratiei comuniste generalizate in Republica Moldova.
  98. Astazi, 12 decembrie ora 10.00, un grup de tineri national-liberali au protestat in fata Parlamentului contra refuzului Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a prelungi licenta Postului de Televiziune Pro TV Chisinau.
  99. Duminica, 14 decembrie, Miscarea Actiunea Europeana a organizat la Leogrand o conferinta internationala pe tema perspectivei europene ale R.Moldova, la care au vorbit Excelenta Sa, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in R.Moldova, Filip Teodorescu, si europarlamentarul PNL din Romania, Cristian Silviu Busoi.
  100. PNL se bucura de increderea a 8 la suta dintre cetateni. Chisinau, 15 decembrie (INFOTAG). In R. Moldova nu exista nici un partid politic care s-ar bucura de increderea majoritatii populatiei. Totusi, cel mai inalt raiting la acest capitol il detine Partidul Comunistilor — 34% din respondenti, urmat de Alianta “Moldova Noastra” — 24%, Partidul Liberal Democrat — 22%, Partidul Liberal — 15%, Partidul Democrat — 14%, Partidul Popular Crestin Democrat — 11%, Partidul Social Democrat — 10% si Partidul Miscarea “Actiunea Europeana” — 10%, Partidul National Liberal si in Partidul Uniunea Centrista — cate 8%, in Miscarea Social-Politica Republicana “Ravnopravie” si in Partidul Popular Republican — cite 5%.
  101. Partidul National Liberal si-a tinut congresul de constituire acum doi ani, la 16 decembrie 2006, si a primit certificatul de inregistrare pe 3 februarie 2007. Aceasta i-a permis sa participe la alegerile locale din 2007 si, in raioanele unde a depus liste, a luat 5 la suta, cit era pragul electoral. PNL si-a extins si consolidat structurile, atragind oameni noi si indecisi, care, conform sondajelor, sint intre 45 si la 55 la suta printre alegatori. Membrii PNL sint oameni care impartasesc principii nationale clare, care au convingeri liberale, democratice.
  102. 29% din populatia R.Moldova este pentru unirea cu Romania. In aceste zile, Institutul Republican International (IRI) a lansat — deja traditionalul — Sondaj National, elaborat, coordonat si analizat de Baltic Surveys/The Gallup Organization, acesta fiind efectuat in noiembrie 2008, in numele IRI. Chestionarea pe teren a fost facuta de operatorii IMAS, Inc. Esantionul a fost de 1,251 rezidenţi din Moldova cu virsta de peste 18 ani, cu drept de vot si e declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie.
  103. Astazi, 21 decembrie, a avut loc sedinta largita comuna a Birourilor Permanente Centrale ale Partidului National Liberal si Miscarii Actiunea Europeana. Chestiunile examinate au fost informarea liderilor organizatiilor teritoriale asupra evolutiilor politice si pregatirea pentru intrarea in campania electorala, in vederea scrutinului parlamentar din 2009, asupra negocierilor pe care le poarta MAE si PNL cu alte partide democratice si cu reprezentanti ai societatii civile, precum si trecerea in revista a activitatilor partidelor la sfirsit de an, cunoasterea reciproca a presedintilor filialelor teritoriale.
  104. Dupa ce a revenit din SUA, Eleonora Cercavschi, o adevarata luptatoare pentru drepturile copiilor moldoveni din regiunea transnistreana, a fost mustrata rau de Ion Stavila, viceministrul Reintegrarii, ea lasand rele impresii si ministrului Educatiei, Larisa Savga. La o intalnire cu directorii scolilor romanesti din stanga Nistrului, Stavila a luat-o la bani marunti pe directoarea Liceului “Stefan cel Mare si Sfant” pentru “discursul prost”, neinteles de americani, sustinut la Centrul International “Woodrow Wilson” din Washington, care i-a acordat, impreuna cu Fundatia de Caritate “Ratiu”, Premiul pentru Democratie “Ion Ratiu” pentru 2008.
  105. Lista Nationala — o necesitate vitala (din revista “Literatura si Arta”-25.12.08). La 23 decembrie curent, In Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor, a avut loc o masa rotunda cu genericul “Lista Nationala si alegerile parlamentare”, organizata din initiativa Societatii Civile, reprezentata de Forul Democrat al Romanilor din Moldova.
  106. Pe 26 decembrie, la sediul Info-Prim, au fost prezentate, intr-o conferinta de presa, rezultatele alegerilor pentru Parlamentului virtual, proiect realizat de New Media Group. Partidul National Liberal a obtinut 10 mandate din cele 101, in reprezentare virtuala obtinind 9,8%, clasindu-se pe locul 4 dupa candidatii neafiliati, candidatii AMN — 11 candidati (10,6%), PLDM — 18 candidati (18,6%). PL a luat 7 candidati (5,9%).
  107. Pe 26 decembrie, ora 15.00, in fata Palatului Republicii. un grup de 20 de tineri national-liberali, au participat. alaturi de alti tineri din mai multe partide politice (AMN, PLDM, PL, PD) si de tineri neafiliati politic, la actiunea de protest (flash-mob) contra romisiunilor desarte ale guvernarii in Anul tineretului.
  108. Marti, 6 ianuarie, tinerii national-liberali din raionul Singerei s-au constituit in filiala teritoriala a Organizatiei Tinerilor National-Liberali. Tineri din mai multe sate, dornici sa cunoasca starea de lucruri din politica si sa se orienteze corect in perspectiva alegerilor parlamentare, sa ii convinga pe parinti si pe bunici sa aleaga optiunea europeana pentru Republica Moldova, s-au intrunit intr-o conferinta, ca sa-si aleaga structura de conducere, ce va activa in strinsa legatura cu Organizatia teritoriala Singerei a Partidului National Liberal. Problemele ce ii framinta pe tineri, sint posibilitatea de a studia unde doresc, de a avea locuri de munca dupa studii, de a-si putea intemeia o familie si a ramine sa munceasca aici, acasa, nu in strainatate, unde e greu sa mergi, dar de unde e si mai greu sa revii, sa aiba de lucru si parintii, iar bunicii sa primeasca pensii ce sa le asigure supravietuirea.
  109. Vineri, 9 ianuarie, a avut loc conferinta Organizatiei teritoriale Grigoriopol a Partidului National Liberal, la care au participat delegatii din partea organizatiilor comunale ale filialei teritoriale. Locuitorii din zona transnitreana au avut si ramin cu problemele care, asa cum au aratat cei opt, ori chiar zece ani de guvernare comunista, nu apuca sa ajunga in atentia prioritara a guvernantilor comunisti.
  110. La Straseni: unirea fortelor politice inspira incredere in victorie. “Daca o tinem asa, ne prapadim, oameni buni!” — este chemarea-indemn, lansata de cei prezenti la conferinta filialei Straseni a PNL fortelor democratice, in scopul unirii eforturilor pentru rasturnarea comunistilor in alegerile de peste citeva luni din R.Moldova. Duminica, delegatii din satele raionului Straseni s-au intrunit la conferinta de dare de seama si alegeri, la care s-au discutat problemele cu care se confrunta populatia R.Moldova, dupa zece ani de guvernare comunisto-pepecedista dezastruoasa.
  111. Pe 13 ianuarie 2009, a avut loc, la Chisinau, prima sedinta a Consiliului de Coordonare al MAE-PNL, in vederea stabilirii strategiei participarii in comun la campania electorala. In perioada 2–13 ianuarie, PNL si MAE au avut diferite actiuni, in special negocieri cu unele formatiuni politice si cu reprezentanti ai societatii civile, conferinte teritoriale, sedinte ale Birourilor Permanente Centrale.
  112. Pe 14 ianuarie 2009, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a raspuns intrebarilor legate de problema transnistreana, la solicitarea lui Bogdan Ivanel, student la Utrecht University Olanda (anul 3), specilizarea “Drept international, istorie”, iar incepind cu anul 2009 — si masterand la Universitatea Oxford, specializarea “Studii sud-est europene”, fost student al Universitatii Berkeley, Californi, incadrat intr-un proiect de studiu privind R.Moldova si problema separatista.
  113. Anatol Salaru, vicepresedinte al Partidului Liberal, imputernicit de Biroul Permanent Central a PL sa poarte negocieri cu alte formatiuni politice, a solicitat dnei Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, o intilnire pentru o discutie. Aceasta intilnire a avut loc miercuri, 14 ianuarie 2009, din partea PNL participind, de asemenea, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, si Alexandru Gorgan, Secretarul General, membri ai grupului de negocieri, delegat in baza deciziei BPC al PNL. Intilnirea a fost benefica, s-a axat pe modalitatea de participare a fortelor liberale la alegerile parlamentare din 2009.
  114. Adeptii valorilor national-liberale din Cimislia doresc schimbarea. Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a avut joi, 15 ianuarie 2009, la Cimislia, o intilnire cu adepti si simpatizanti ai formatiunii, interesati sa consolideze grupul de sprijin, pentru a promova principiile programatice ale partidului, a atrage noi membri, a desfasura activitatea de convingere politica si civica, pentru a se obtine alternativa democratica, liberala la guvernare in R.Moldova. Vitalia Pavlicenco a facut o amanuntita trecere in revista a situatiei politice si social-economice din R.Moldova, a aratat consecintele nefaste ale guvernarii comuniste, pe care cetatenii o tot suporta de zece ani, a explicat ce inseamna politici liberale si cum poate deveni un om liber cetateanul R.Moldova.
  115. Pe 17 ianuarie 2009, s-a dsfasurat conferinta de dare de seama si alegeri a Filialei teritoriale PNL Edinet. Delegatii, din mai multe comune, si-au expus opinia despre modul in care guvernantii comunisti au gestionat lucrurile in stat si despre necesitatea intensificarii activitatii Opozitiei, pentru a obtine victoria in alegerile parlamentare. La conferinta au participat, ca oaspeti, reprezentanti ai conducerii OT a MAE, conduse de dl Petru Benes. Din partea conducerii PNL a fost prezenta la conferinta Vitalia Pavlicenco, presedinte, deputat in Parlamentul R.Moldova, si Valentina Pigovici, coordonatorul OT Edinet, membru al Delegatiei Politice Nationale.
  116. In ziua de 8 ianuarie, a avut loc a doua sedinta a Consiliului de Coordonare MAE-PNL. In cadrul discutiilor a fost prezentata o informare despre evenimentele produse in ultima saptamina cu participarea MAE si PNL.
  117. Partidul Naţional Roman din R.Moldova (PNR) si-a declarat luni, 19 ianuarie, intr-o conferinţa de presa la Info-Prim Neo, sprijinul pentru PNL si MAE, care au invitat public PNR in negocierile pentru formarea listei comune pentru Parlament si formarea Guvernului din umbra (lista posibililor viitori ministri).
  118. Pe 19 ianuarie 2009, in cadrul sedintei largite a BPC al OTNL, s-au discutat activitatile prioritare ale OTNL. Tinerii i-au felicitat pe noii membri national-liberali si au decis sa-si prezinte fiecare ideile si partea de contributie prin care ii vor informa pe cetateni pentru a nu opta in favoarea trecutului.
  119. Fruntasii PNL l-au deplins pe marele poet roman Grigore Vieru. Membri ai DPN a PNL si ai DPN a OTNL au depus pe 21 ianuarie 2009 o coroana si flori la sicriul celui care a fost si ramine Grigore Vieru — marele poet roman, contemporan cu noi si cu anii de glorie de dupa proclamarea Independentei celui de-al doilea stat romanesc, Republica Moldova. National-liberalii s-au contopit cu marea de romani care au venit din Chisinau, din diferite localitati de la noi, din Romania si din alte state, inclusiv din SUA.
  120. Pe 21 ianuarie 2009, Consiliul de Coordonare al MAE-PNL, in format 8 plus 8, s-a intrunit in a treia sedinta. Au fost examinate si adoptate structura stafului central, urmind sa fie confirmati membrii departamentelor, au fost stabiliti coordonatorii de la staful central pentru raioane, ce vor acorda toata asistenta stafurilor rationale, s-a examinat structura si componenta Guvernului din umbra al MAE-PNL, precum si pozitia celor doua partide fata de diferite initiative si oferte, ce vin din partea Comisiei Electorale Centrale si a societatii civile.
  121. PNL si PNR vor participa in alegerile parlamentare din 5 aprilie pe lista MAE. Cele trei partide au semnat o declaratie pe 2 februarie 2009.
  122. La sediul PNL, conform intilnirilor saptaminale traditionale, a avut loc o interesanta discutie privind prioritatile campaniei electorale si convocarea, pe 9 mai 2009, a congresului al doilea al PNL. Tinerii au avut-o ca oaspete pe dra Stela Mocan, o tinara cu o bogata experienta de activitate in structuri internationale, inclusiv la IRI al SUA, cu studii si stagieri in Statele Unite. La sedinta s-a discutat si cu un grup organizat de tineri rusolingvi pe tema “Noi nu avem ce imparti”.
  123. Anatol Revenco este presedintele-interimar al PNL. Pe 1 februarie a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal, pe a carei ordine de zi au figurat trei chestiuni: alegerea dlui Anatol Revenco, membru al Biroului Permanent Central, in functia de vicepresedinte al PNL; demisia dnei Vitalia Pavlicenco din functia de presedinte al PNL si renuntarea la calitatea de membru al acestui partid; fixarea datei congresului al doilea al PNL.
  124. Dupa campania electorala incheiata cu alegerile de la 5 aprilie, dupa evenimentele de la 7 si 8 aprilie, PNL si-a tinut pe 9 mai 2009 si-a desfasurat lucrarile Congresul al II-lea al Partidului National Liberal. La Congres au participat delegati si un numar de invitati, alesi de conferintele organizatiilor teritoriale ale PNL din 25 de raioane. Delegatii au examinat Raportul privind activitatea desfasurata de PNL in perioada 2 februariue 2007--9 mai 2009 si au ales organismele statutare de conducere ale PNL. Congresul a reales-o pe dna Vitalia Pavlicenco in functia de presedinte al PNL. In functia de vicepresedinti au fost alesi dl Anatol Revenco, ex-presedintele-interimar al PNL, si Alexandra Can, care a detinut si anterior functia de vicepresedinte al PNL.
  125. Pe 23 mai, a avut loc conferinta Filialei Donduseni a PNL, la care au alesi presedintele, vicepresedintii, secretarul, Biroul Permanent teritorial si Delegatia Politica Teritoriala, ce vor asigura activitatea structurii. Delegatii la conferinta au subliniat justetea Programului PNL in privinta Uniunii Interstatale Romania--Republica Moldova, ce include si acordarea simplificata a cetatenii romane — singura cale de a se obtine o poarta spre Europa, unde se pot face studii europene, de unde se pot aduce investitii, unde se respecta omul si drepturile lui.
  126. Pe 6 mai 2009 a avut loc sedinta Consiliului de Coordonare al Organizatiei Municipale Chisinau — prima dupa conferinta Filialei teritoriale si dupa congresul al doilea al partidului. Ordinea de zi a sedintei a inclus mai multe chestiuni. Cele mai importante au fost consolidarea Filialei Chisinau a PNL, acoperirea tuturor sectiilor de votare cu agitatori si observatori din partea PNL, organizarea intilnirilor de cartier cu membrii si simpatizantii PNL. In cadrul sedintei s-a discutat despre eventualitatea alegerilor anticipate si paticiparea PNL, fapt ce impune o mobilizare a structurilor formatiunii.
  127. In legatura cu alegerile anticipate de la 29 iulie 2009, DPN a PNL s-a convocat intr-o sedinta extraordinara si a decis: 1. PNL se inscrie in alegerile parlamentare anticipate cu lista proprie. 2. Se aproba Lista de candidati pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 propusa de BPC. 3. Se delegheaza Biroului Permanent Central competenta de a efectua modificari in lista candidatilor pentru functia de deputat si de a lua deciziile ce se vor impune urmare a dialogului PNL cu PL, PLDM, AMN si PD. 4. Se aproba Platforma electorala in baza Programului PNL, axat pe “aderarea la UE prin Parteneriat strategic european cu Romania”, respectindu-se conceptul Platformei electorale a PNL din alegerile locale 2007.
  128. Pe 30 iunie 2009, PNL a depus actele la Comisia Electorala Centrala, pentru a fi inregistrat ca si concurent electoral. Lista candidatilor pentru Parlament include 103 persoane.
  129. Pe 3 iulie 2009, CEC a emis hotarirea de inregistrare a candidatilor pentru functia de deputat al Parlamentului RM din partea PNL si a simbolului electoral, precum si de confirmare a dlui Mihai Severovan, consilier municipal PNL de Chisinau, ca membru reprezentant cu vot consultativ la CEC.
  130. La 16 iulie, printr-o conferinta de presa, Partidul National Liberal a anuntat ca se retrage din alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova de la 29 iulie 2009.Membrii si simpatizantii PNL, in efortul comun de demolare a dictaturii comuniste si de obtinere a victoriei democratiei in Republica Moldova, sint indemnati sa voteze partidele de orientare liberala, ale caror platforme electorale sint mai apropiate celor ZECE PRINCIPII FUNDAMENTALE din Platforma echipei democratice unite in alegerile parlamentare din 2005, fata de care PNL a ramas fidel, prin pozitia si actiunile sale, promovate constant dupa proclamarea Independentei Republicii Moldova.
  131. Partidul National Liberal i-a felicitat sincer colectivul de angajati ai PRO TV, urindu-le tuturor fermitate profesionala, tarie de caracter, ca ziaristi, care, sintem siguri, vor continua sa promoveze principiul echidistantei in oglindirea evenimentelor, spre buna informare a cetatenilor, indispensabila aspiratiei noastre proeuratlantice.
  132. Pe 30 septembrie, a avut loc sedinta Birorului Permanent Central, care a decis sa pregateasca sedinta DPN, sa continue dialogul si bunele relatii la nivel raional cu echipele partidelor membre ale AIE, sa se pregateasca echipele pentru alegerile locale. Conducerea PNL va continua negocierile cu partidele democratice, discutiile cu partidele din coalitia AIE urmind ca aiba loc, doar prin acceptul partilor, dupa incheierea procesului de preluare integrala a gestionarii statului de catre Alianta pentru Integrarea Europeana la toate nivelurile si in toate institutiile.
  133. Pe 16 octombrie Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a participat la Bucuresti, in incinta Fundatiei Europene Titulescu, la lansarea volumului “Romanii, Basarabia si Transnistria”, avindu-i ca autori pe Ioan Popa si Luiza Popa. Cartea a fost editata in 2009 sub egida Centrului de Studii Strategice al Fundatiei, al carui presedinte este omul politic Adrian Nastase. La lansare au mai fost prezenti ex-Presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, mai multi diplomati, instorici, profesori universitari, reprezentanti ai presei. Din R.Moldova au fost prezenti Theodor Magder, scriitor si publicist, fost director executiv al Asociatiei organizatiilor si comunitatilor evreiesti, Valeriu Saharneanu, publicist, presedintele Uniunii Jurnalistilor.
  134. Pe 28 octombrie 2009, a avut loc sedinta largita a Biroului Permanent Central al PNL. Ordinea de zi a inclus doua chestiuni — situatia politica in contextul eforturilor AIE de alegere a Presedintelui R.Moldova si pozitia PNL fata de alegerile prezidentiale din Romania. La sedinta BPC au participat presedintii filialelor teritoriale PNL din raioanele mai apropiate de Chisinau si presedintii structurilor sectoriale din capitala, conducerea Organizatiei Tineretului National Liberal. BPC a decis convocarea unei sedinte a DPN pentru luarea unoir decizii definitive legate de punctele examinate pe ordinea de zi.
  135. Vitalia Pavlicenco a participat la o masa rotunda “Punct si de la capat”, la postul de radio “Europa Libera”, condusa de Vasile Botnaru. S-a discutat despre beneficiile obtinute sau ratate din cauza unor formule de cooperare regionala, fiind vorba de Comunitatea Statelor Independente, a carei reuniune de virf a avut loc la Chisinau.
  136. Reprezentanti ai Filialei teritoriale Cahul a PNL au participat la “Cafeaua ONG-urilor”, organizata de Centrul “Contact” Cahul, cu suportul Fundatiei “Soros-Moldova”. PNL a fost reprezentat de echipa Ninei Tampiza, presedintele PNL-Cahul si presedintele AO “Junact”, de Galina Boscov, vicepresedinte al Filialei teritoriale a PNL si vicepresedinte al Asociatiei de cultura romana “Astra” din Cahul. “Cafeaua ONG-urilor” s-au desfasurat in cadrul a trei ateliere de lucru: 1. Conexiunea dintre ONG-uri si partidele politice. 2. Conexiunea dintre ONG-uri, patronate si sindicate. 3. Conexiunea dintre ONG-uri si alte ONG-uri.
  137. Revista de succes Aquarelle a lansat un proiect privind identificarea celor mai bune doamne in diferite domenii. Cititorii revistei au votat, la compartimentul Omul politic al anului 2009, pentru dna Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, cistigind in fata candidatelor Corina Fusu, vicepresedinte al PL, si Mariana Durlesteanu, ex-ministru al finantelor.
  138. Pe 19 decembrie, in baza deciziei BPC al PNL, a fost convocata sedinta DPN. La sedinta au fost invitati si candidatii pentru Parlament pe lista PNL in alegerile parlamentare de la 5 aprilie si 29 iulie 2009. La sedinta DPN a participat cu un mesaj de salut Igor Klipii, vicepresedinte al PD, lider al Miscarii Europene, care a exprimat speranta ca PNL va contribui, prin eforturile formatiunii, la democratizarea societatii. Membrii DPN au audiat si dezbatut raportul prezentat de presedintele partidului, Vitalia Pavlicenco, despre activitatea desfasurata de formatiune si despre perspectiva PNL. Sedinta DPN a examinat chestiuni organizatorice, luind act de retragerile unor persoane din DPN si votind includerea altor persoane in componenta DPN si a BPC. Membrii DPN au aprobat textele a doua declaratii — privind asigurarea ireversibilitatii orientarii proeuropene a R.Moldova si prin care cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului. Prin vot secret membrii DPN l-au ales pe George Avornic in functia de Secretar General al PNL, a cooptat 12 membri in DPN si 7 membri in BPC.
  139. Pe 22 decembrie, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a participat la “Rostul zilei”, la “Vocea Basarabiei” — http://www.voceabasarabiei.net/index.php/rostul-zilei-cu-valeriu-saharnianu/6277-audio-rostul-zilei-22-decembrie-2009-
  140. In ajunul a 25 decembrie 2009, PNL a doreste tuturor cetatenilor un Craciun fericit, frumoase sarbatori de Anul Nou si La Multi Ani! Anul 2010 sa ne aduca libertatea definitiva si ireverisibiltatea orientarii europene a celui de-al doilea stat romanesc — perspective menite sa ne conduca spre regasirea, impreuna cu toti romanii, intr-un spatiu comun liberal romanesc.
  141. Pe 31 decembrie, in Palatul Republicii, a avut loc investirea Parlamentului Tinerilor, in cadrul proiectului cu acelasi nume, sprijinit si de Ambasada SUA si a Olandei. Printre cei 101 de tineri deputati alesi se numara si vicepresedintele OTNL Vadim Cheptanaru, student in anul patru, USM, Facultatea Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrative. Vadim a reusit performanta sa fie deputat si in prima legislatura a Parlamentului Tinerilor, detinind mandatul a doua oara consecutiv.
  142. Pe 14 ianuarie in sedinta BPC al PNL, dupa sedinta a DPN din 19 decembrie 2009, la care BPC a fost completata cu noi membri, s-au discutat chestiunile: 1. Cu privire la situatia politica si pozitia PNL fata de AIE. 2. Evolutiile pe spectrul politic si pozitia PNL fata de diferite proiecte ale partidelor. Adoptarea Planului de actiuni al PNL ianuarie-iunie. 4. Adoptarea graficului conferintelor teritoriale ale PNL. 5. Aprobarea temelor pentru conferintele de presa ale PNL in perioada imediat urmatoare. 6. Diverse. La sedinta au participat 15 din cei 18 membri, fiind invitati, pe linga membrii BPC-presedinti de filiale teritoriale (Hincesti, Ungheni, Cantemir, Cahul), si conducatorii structurilor din raioanele apropiate de Chisinau — Straseni, Cimislia, Causeni, Basarabeasca. In cadrul dezbaterilor, membrii BPC si cei invitati si-au expus opiniile despre situatia politica, despre modul in care este guvernata societatea, despre schimbarile care au sau care inca nu au loc in raioanele, unde sint foarte asteptate.
  143. In ziua de 19 ianuarie 2010, PNL a tinut o conferinta de presa in care Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte, George Avornic, Secretarul General al PNL, si Mihai Creanga, membru al BPC, presedintele Filialei Cantermir a PNL, au expus pozitia PNL fata de cele 100 de zile de guvernare AIE si unele prioritati legislative.
  144. Pe 20.01.10 Vitalia Pavlicenco a participat la o editie speciala de pe www.jurnatv.md, unde a discutat cu Nicolae Negru despre sansa unor partide in RM.
  145. Pe 25 ianuarie, PNL a oferit conferinta de presa “Cetatenia: promisiuni si realizari” (http://forum.lpvd.org/?p=188 sau http://www.privesc.eu/?p=2003)
  146. Pe 27.01.10, un grup de experti americani in problemele legate de dezvoltarea democratiei si cunoscatori ai regiunii Europa de Est, au avut o intilnire, la solicitarea domniilor lor, cu dna Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL. Intrebarile adresate de dnii Sue Nelson, liderul echipei, Steven D.Roper, Lawrence Robertson si Caryn M.Wilde, au avut menirea ca acest grup sa identifice prioritatile de proiecte din partea USAID pentru Republica Moldova.
  147. Pe 29.01.10, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL a participat la o emisiune in limba rusa la TV7 — Otkritaia studia — cu participarea lui Dumitru Diacov, PD, Iurie Muntean, PCRM. Tema — Vizita Presedintelui Romaniei in Moldova.
  148. Pe 1 februaruie, Vitalia Pavlicenco a discutat in emisiunea “Cabinetul din umbra” cu Veronica Abramciuc la www.jurnaltv.md tema “Bolsevicul si sindromul nulitatii”.
  149. Pe 4 februarie, PNL a oferit conferinta de presa “Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”, cu participarea Vitaliei Pavlicenco, presedintele PNL, a lui Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, a Ninei Tampiza, presedintele Filialei PNL-Cahul, membru al BPC, Mihai Morteanu, presedintele Filialei PNL-Falesti, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni.
  150. BPC al PNL, pe 4 februarie, a examinat atitudinea fata de obiectivele Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului si intentia de modificare a Constitutiei.
  151. Luni, 04 februauie, Vitalia Pavlicenco a acordat un interviu Face2face pentru www.unimedia.md.
  152. TNL-istii au adus pe 8 martie mai multor doamne felicitari din partea formatiunii, surprinzindu-le in strada, la locurile de munca, vizitindu-le acasa si daruindu-le cite o floare si o felicitare. Initiativa a cuprins Chisinaul si unele raioane.
  153. Au avut loc vizite ale conducerii PNL in mai multe raioane, unde s-a discutat cu membrii si potentialii membri ai PNL, fiind vorba de Soroca, Causeni, Dubasarii Vechi.
  154. Pe 7 aprilie 2009, cind s-a implinit un an de la actiunile de protest, in urma carora au decedat patru tineri, reprezentanti ai tinerilor au depus o coroana de flori la mormintul lui Valeriu Boboc, in virsta de 23 ani, care a murit, ca si alti trei tineri, din caua torturii aplicate de politisti. PNL a condamnat actiunile violente din aprilie 2009 si a cerut insistent tragerea la raspundere a persoanelor ce se fac vinovate de asasinarile tinerilor si de maltratarile ce au urmat.
  155. Pe data de 17 aprilie 2010 a avut loc, la Chisinau, sedinta Delegatiei Politice Nationale (DPN) a PNL. In debutul sedintei membrii DPN au pastrat un minut de reculegere in amintirea victimelor accidentului aviatic in care si-a pierdut viata o parte din elita poloneza, alaturi de ex-Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si sotia sa Maria Kaczynska. Membrii DPN au audiat Raportul prezentat de presedintele Vitalia Pavlicenco privind activitatea desfasurata in ultimele trei luni de Biroul Permanent Central. Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC, primul presedinte al PNL din Republica Moldova, a prezentat proiectul de platforma electorala, bazat pe Programul PNL. De asemenea, au fost operate modificari in organismele colective ale partidului, s-au adoptat Hotarirea Delegatiei Politice Nationale privind extinderea si consolidarea structurilor PNL in perspectiva alegerilor locale si parlamentare anticipate si Declaratia PNL “Cu privire la situatia politica si la necesitatea unirii fortelor nationale”.
  156. Intre 30 aprilie-2 mai 2010, la invitatia Tinerilor Nationali Liberali din Romania, un grup de reprezentanti ai Tinerilor National-Liberali (TNL) din R.Moldova au participat la Congresul Lymec (European Liberal Youth), care a avut loc la Sinaia, Romania. La acest congres au participat tineri din 36 tari din Europa. Din partea TNL Moldova au fost prezenti 8 tineri: Margarint Nicolae, Calmic Ion, Cheptanaru Vadim, Flueras Andrei, vicepresedinti ai OTNL, Frantujan Victoria, Ciuvaga Tatiana, Baltatu Paunita, Nicoara Dumitru — membri ai BPC al OTNL. Tinerii National-Liberali si-au exprimat dorinta de a deveni membri cu drepturi depline ai “Lymec”, fapt ce ar favoriza familiarizarea si promovarea mai intensa a ideilor si a programelor liberal-europene si in rindurile tineretului din R.Moldova.
  157. Pe 1 mai, la Hotelul International din Sinaia, a avut loc sedinta BPC a TNL Romania, la care au participat ca invitati si tineri ai TNL Moldova. Tinerii national-liberali din al doilea stat romanesc au prezentat multumiri si disponibilitatea pentru o cooperare cit mai eficienta cu TNL, ce va include actiuni comune, vizite si realizarea altor initiative menite sa apropie tinerii national-liberali din Romania si R.Moldova. In sedinta BPC a TNL s-a decis sa se convina cu conducerea TNL asupra desfasurarii, in timpul apropiat, a unei sedinte comune a Birourilor celor doua organizatii de tineret.
  158. Tinerii National-Liberali au protestat pe 9 mai in Scuarul Europei, in cadrul unui flash-mob cu steagurile PNL in berna, impotriva participarii unui grup de militari din R.Moldova la Parada Rosie de la Moscova. PNL a expus, prin declaratiile presedintelui Vitalia Pavlicenco, pozitia formatiunii in problema respectiva, considerind ca, prin aceasta concesiune facuta de Guvern si de unii lideri ai Aliantei pentru Integrarea Europeana, se inregistreaza o deviere condamnabila de la orientarea europeana a politicii externe a statului, anuntata de formatiunile liberale de la guvernare in campania electorala si dupa venirea la Putere.
  159. In ziua de 9 mai Mihai Creanga, membru al BPC al PNL, presedintele Filialei PNL-Cantemir, i-a felicitat pe veteranii celui de-al doilea razboi mondial si pe vaduvele de razboi. La ceremonia organizata in satul Gotesti, dl Mihai Creanga le-a oferit cite o donatie baneasca in numele PNL — participantilor la razboi, in numar de patru veterani, si vaduvelor de razboi, in numar de 8 persoane.
  160. Pe 15 mai 2010, la sediul PNL, a avut loc o sedinta largita a Biroului Permanent Central cu participarea presedintilor filialelor teritoriale. Subiectele dezbatute au avut, preponderent, caracter organizatoric, in contextul demararii pregatirilor PNL pentru alegerile locale. Membrii BPC i-au ascultat pe presedintii structurilor teritoriale despre situatia din raioane, despre mersul pregatirii conferintelor si problemele cu care se confrunta populatia.
  161. Juristii Partidului National Liberal (PNL) opteaza pentru crearea comisiei parlamentare de modificare a unor articole vulnerabile din legislatia in vigoare, schimbate de catre fosta guvernare comunista cu scopul subminarii justitiei. Declaratii in acest sens au fost facute in cadrul unei conferinte de presa marti, 18 mai. In opinia liderului PNL, Vitalia Pavlicenco, justitia din Republica Moldova este victima regimului comunist. A devenit o necesitate stringenta crearea unei comisii parlamentare care, in mod de urgenta, ar modifica cele mai importante articole din legislatia nationala, astfel ca justitia sa devina independenta. S-a constatat ca fluxul de dosare care ajung la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) de la curtile de apel ramane unul impunator, iar CSJ, desi este instanta de recurs, nu detine alte mijloace de reactionare decat casarea deciziilor ilegale si adoptarea hotararilor contrare.
  162. Duminica a avut loc o intilnire a conducerii PNL (Vitalia Pavlicenco, presedinte PNL, Mihai Creanga, membru al BPC al PNL) cu activul PNL, care include multi tineri, din Cahul, condus de profesoara Nina Tampiza (membru al BPC al PNL), in cadrul careia s-a analizat activitatea desfasurata de Filiala teritoriala si s-au stabilit obiectivele imediate si de perspectiva ale Filialei. In ultimul timp, au aderat la PNL in raionul Cahul peste 100 de persoane, care vor fi antrenate, impreuna cu membrii mai vechi, la pregatirea conferintei teritoriale.
  163. Pe 23 mai tinerii national-liberali au avut seara, la sediul PNL o discutie interesanta cu Alexandru Iavorschi, consilier parlamentar in Romania al deputatului din partea R.Moldova Tudor Pantiru. Alexandru le-a vorbit tinerilor despre calea parcursa de el de la Soroca pina la Bucuresti in cariera de studii si profesionala. Tinerii au avut multe intrebari, fiind curiosi sa vada cum gindeste si activeaza un tinar roman din R.Moldova, care a inregistrat, la virsta sa tinara, un frumos succes de integrare in societatea din Romania, unde si preda dreptul roman la Universitatea din Bucuresti.
  164. Intre 25 mai — 1 iunie, tinerii national-liberali au desfasurat o actiune de colectare a donatiilor de haine si jucarii pentru copiii de la scolile-internat, orfelinate si familiile defavorizate cu multi copii. Donatiile au fost transportate si remise cu ajutorul echipelor teritoriale ale PNL institutiilor educationale si la familii.
  165. Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL a avut o plecare la Bucuresti, onorind o Invitatie din partea Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I — de a participa, pe 26–27 mai, la evenimentele publice organizate de Casa Regala. Este vorba de o data aniversara frumoasa din viata Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.
  166. PNL a facut pe 3 iunie o conferinta de presa cu tema “Propuneri legislative ale PNL privind dreptul de autoidentificare”.
  167. Conducerea PNL, in persoana Vitaliei Pavlicenco, presedinte, Anatol Revenco, vicepresedinte, au participat la conferinta Filialei teritoriale municipale Balti a PNL. Concluzia unanima a participantilor la conferinta a fost ca, dupa schimbarea Puterii, in capitala nordului nimic nu s-a schimbat. In Raportul cu privire la activitatea desfasurata in ultimii doi ani de catre Filiala, Vlad Postolache, presedintele acesteia, a consemnat ca PNL, alaturi de formatiunile intrate in Parlament, a contribuit la victoria electorala asupra comunistilor. Insa toata lumea cu viziuni democratice asteapta schimbari la scara nationala, dar in Municipiul Balti lucrurile ramin pe vechi.
  168. Pe 16 iunie, Vitalia Pavlicenco a lansat societatii, intr-o conferinta de presa, alaturi de Asociatia ALGA si avocatul Ion Dron, aparatori ai animalelor, indemnul “Un vas de apa pentru ciinii nimanui”. Avind in vedere ca vara e torida si ciinii se descurca greu in canicula, au solicitat persoanelor iubitoare de animale si cu inima sa le dea un vas de apa. Sa urmam si pentru animale gestul manifestat astazi public fata de oamenii care au de unde lua o cana de apa pe strada.
  169. Pe 20 iunie, un grup numeros de tineri national-liberali, ra eprezentind mai multe zone ale Romaniei in componenta BPC al aripii tinere a PNL — Tineretul National Liberal — au tinut o sedinta comuna cu echipa de conducere nationala a TNL din R.Moldova. E a treia etapa in dezvoltarea relatiilor dintre tineretul national-liberal de pe ambele maluri de Prut. Prima a fost invitarea de catre TNL-Romania a unui grup de TNL-R.Mooldova la congresul “Lymec” (Tineretul Liberal European) la Sinaia, Romania, apoi au avut discutii la Chisinau pentru pregatirea sedintei comune a Birourilor Permanente Centrale ale organizatiilor de tineret national-liberal din cele doua state romanesti si actuala sedinta comuna a BPC-urilor ale TNL-urilor romanesti.
  170. Tinerii National-Liberali au desfasurat, intre 25 iunie 2010 — 03 iulie 2010, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la ocuparea Basarabiei de catre Armata URSS, o actiune de sensibilizare a cetatenilor asupra tragediei produse in anul 1940. Actiunea a inclus instalarea unui cort asamblabil la intrarea pe Aleea Clasicilor din Parcul Central Stefan cel Mare (Scuarul Europei). Tinerii au explica doritorilor de a discuta esenta tragicului eveniment de la 28 iunie 1940, cind Basarabia a fost ocupata de Armata Sovietica, urmare a ultimatumului inaintat Guvernului Romaniei prin Pactul Molotov-Ribbentrop, si au adunat semnaturi ale celor care vor lichidarea consecintelor acestui Pact criminal Stalin-Hitler, adica reunirea Basarabiei cu Romania.
  171. PNL a sprijinit, printr-o declaratie, Decretul prezidential privind 28 iunie — Zi a comemorarii victimelor ocupatiei sovietice. PNL a salutat deciziile exponentilor Puterii, indreptate spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a romanilor, care constituie majoritatea populatiei din al doilea stat romanesc. PNL a facut sugestii concrete Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, tinind de definirea drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica, cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei. PNL considera ca Republica Moldova se afla in continuare sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata ruseasca.
  172. Duminica, a avut loc o intilnire a reprezentantilor conducerii PNL cu activul formatiunii de la Edinet. Intr-o discutie de citeva ore s-a evocat modul defectuos de admninistrare a raionului. Filiala PNL din Edinet si propune sa pregateasca o echipa buna in raion pentru alegerile locale. Mai multe persoane implicate anterior in politica locala revin, dupa o retragere cauzata de guvernarea comunista, dar si de dezamagirea de catre democrati, printre care penetreaza “fostii”.
  173. Pe 28 iunie 2010, Partidul National Liberal a oferit o conferinta de presa, in care a facut cunoscuta Declaratia PNL privind Decretul prezidential, continutul Scrisorii adresate de PNL Cancelarului Federal al Germaniei, Angela Merkel, si alte aprecieri ale formatiunii fata de situatia politica. Tinerii PNL au remis Scrisoarea catre Angela Merkel Ambasadei Germaniei, apoi au coborit drapelele in berna in fata cortului PNL din Scuarul Europei si in fata Guvernului, in cadrul mitingului de depunere de flori la piatra comemorativa pentru viitorul Monument inaltat victimelor ocupatiei societice.
  174. Pe 4 iulie Vitalia Pavlicenco a participat la emisiunea Publika Report la Publika TV pe tema Santajului rus in legatura cu decretul prezidential de stabilire a datei de ocupatie sovietica.
  175. Pe 5 iulie Vitalia Pavlicenco a participat la emisiunea Tara lui Dogaru la Publika TV pe tema Mesajele Politice in campania electorala.
  176. Pe 8 iulie Vitalia Pavlicenco a participat la emisiunea In Triunghi cu Iurie Rosca la AltTV
  177. Pe 8 iulie, Ion Calmic, vicepresedinte al TNL, si Natalia Bahturchin. liderul PNL Botanica, au participat la Masa Rotunda de prezentare a Studiului “Votarea peste hotare: practici internationale si recomandari pentru Republica Moldova” eveniment produs in sala de conferinte a Hotelului Jolly Alon.
  178. Pe 10 iulie un grup de tineri national-liberali au mers in satul Macaresti, raionul Ungheni, si au facut sinistratilor, ce au suferit in urma inundatiilor, o cantitate apreciabila de haine, in special pentru copii, colectate de 1 iunie, de Ziua internationala a copilului, din care a distribuit partial la Soroca si unor familii defavorizate din alte localitati.
  179. Citiva tineri national-liberali la data de 13 iulie au participat la un protest facut de Hyde Parc, impotriva deciziei anticonstitutionale a Curtii Constitutionale referitor la decretul Presedintelui interimar Mihai Ghimpu, despre declararea zilei de 28 iunie — zi a ocupatiei sovietice.
  180. Mihai Severovan, consilier municipal al PNL, a participat pe 7 iulie 2010 la o masa de discutii pe tema “Politici de crestere si dezvoltare economica in viziunea partidelor politice” organizata de Centrul Analitic Independent Expert-Grup in cadrul unei actiuni cu genericul “Moldova 2010: provocari si optiuni de dezvoltare nationala in viziunea partidelor politice”.
  181. Pe 14 iulie 2010 Iulia Deleu, membru al DPN, si Filip Druta, membru al BPC al PNL, au participat pe 14 iulie la masa rotunda cu genericul “Drepturile omului, societate civila si democratizare in viziunea partidelor politice” in cadrul actiunii organizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
  182. Pe 19 iulie 2010, Partidul National Liberal a solicitat Comisiei Electorale Centrale inregistrarea formatiunii ca participanta la referendumul constitutional din 5 septembrie 2010 privind modalitatea de alegere a Presedintelui Republicii Moldova. CEC a inregistrat PNL pe 20 iulie.
  183. Pe 25 iulie 2010, Delegatia Politica Nationala a PNL discutat: 1. Raportul Biroului Permanent Central privind activitatea desfasurata intre 17 aprilie 2010 si 25 iulie 2010 si adoptarea Hotaririi pe marginea Raportului. 2. Cu privire la Pozitia PNL fata de referendumul constitutional de la 5 septembrie. 3. Cu privire la continuarea, in raioane, a actiunii de colectare a semnaturilor pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. 4. Cu privire la cooptarea de noi membri in DPN.
  184. Pe 29 iulie 2010 dna Vitalia Pavlicenco a fost invitata “Chestiunii Zilei”, Jurnal TV.
  185. Pe 14 august 2010, presedintele PNL a vorbit la PublikaTV despre cetatenia romana
  186. Pe 17 august 2010 PNL a oferit o conferinta de presa despre “Pozitia PNL fata de referendum si pericolul blocarii demersurilor de integrare europeana”, exprimindu-si sprijinul pentru pozitia Fundatiei “Moldova pentru Europa”, care a solicitat Parlamentului European sa analizeze activitatea demnitarilor cu care negociaza la Chisinau, pentru a nu-i legitima pe cei ce nu au nimic in comun cu liberalismul sau care au desfasurat activitati economice neconforme cu legea.
  187. Tinerii national-liberali au organizat pe 23 august un flash-mob vizavi de Ambasada Federatiei Ruse (Bd.Stefan cel Mare), cu drapelele partidului in berna, comemorind evenimentele tragice de la 23 august 1944, cind Basarabia a fost ocupata, a doua oara, de Armata Sovietica, fiind rupta de Romania, dupa prima ocupatie sovietica, de la 28 iunie 1940, urmare a Protocolului secret anexat Pactului Molotov-Ribbentrop.
  188. In campania electorala pentru referendum PNL a cistigat procesul vs CEC in Curtea de Apel cu privire la spotul unionist al PNL. Nici in Curtea Suprema de Justitie, reprezentantii CEC si PCRM nu au prezentat argumente plauzibile si Hotarirea Curtii de Apel a ramas in vigoare. In felul acesta, incercarea CEC si a PCRM de a interzice spotul electoral al PNL, cu mesaj unionist, pe motiv ca ar atenta la suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, a suferit esec si in Republica Moldova a fost creat un important precedent privind libertatea de exprimare, aflata sub protectia art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
  189. De Ziua Independentei, 27 august 2010, PNL a depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint.
  190. Pe 2 august 2010, PNL a inaintat o contestatie CEC privind suspiciunea de incalcare a legislatiei electorale de catre participantul la referendum Partidul Umanist din Moldova (PUM), care a plasat panouri Bill-Board (3 x 6m) si (4 x 10m) cu mesaje promovind ideea ca doar PUM si liderul sau sint cei in care se poate avea incredere, in timp ce la CEC formatiunea nu a declarat cheltuieli in rapoartele financiare. Asta desi legislatia prevede ca folosirea intentionata de catre concurentul electoral a unor fonduri financiare si materiale nedeclarate, in cazul constatarii faptelor de catre instanta de judecata, atrage anularea inregistrarii.
  191. Pe 13 septembrie 2010, CSJ a casat Hotarirea Curtii de Apel Chisinau, ce a respins, ca “ilegala”, contestatia PNL vs CEC privind incalcarea de catre PUM a legislatiei electorale. CSJ a remis cauza spre rejudecare Curtii de Apel, intr-un alt complet de judecata.
  192. Pe 18 septembrie 2010, Delegatia Politica Nationala a PNL a facut bilantul participarii la referendumul constitutional si a stabilit sarcinile formatiunii pentru alegerile parlamentare anticipate si locale.
  193. Pe 8 octombrie 2010, a avut loc, la Orhei, conferinta teritoriala de reconstituire a Filialei teritoriale a PNL, la care au fost invitate conducerile tuturor organizatiilor teritoriale si candidatii pentru Parlament din partea formatiunii. Nu a fost o manifestare electorala, ci una strict politica, de partid, s-au facut poze colective, s-a intonat Indemn la Unire.
  194. A fost inregistrata Lista PNL pentru Parlament la CEC, PNL figurind primul in buletinul de vot, cu simbolul Sageata. Sloganul adoptat pentru alegeri anticipate a fost “PNL propune Unirea cu Romania”, utilizat in paralel cu Sloganul “PNL face majoritatea. Si reda Demnitatea”. PNL i-a invitat sub stindardul sau pe toti unionistilor din R.Moldova, considerind Unirea ca un obiectiv realizabil. PNL a avut curajul sa inceapa promovarea acestui mesaj.
  195. Pe 20 octombrie 2010 presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a acordat un interviu postului de radio Europa Libera.
  196. Pe 21 octombrie 2010, PNL a oferit o conferinta de presa privind: 1.Lansarea campaniei electorale a PNL. 2.Lista PNL pentru Parlament si Mesajul PNL in campania electorala. 3.Sprijinul moral si politic exprimat de Partidul National Liberal din Romania. 4.Discriminarea mediatica a PNL. La conferinta de presa au participat Vitalia Pavlicenco, Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC al PNL, primul presedinte al PNL din R.Moldova, locul 6 pe lista, Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, locul 3 pe lista.
  197. Pe 23 octombrie 2010, a avut loc lansarea PNL in campania electorala in Scuarul Europei, la care au participat adepti si simpatizanti ai PNL din capitala si din raioanele republicii.
  198. Viktor Stepaniuk, fost deputat comunist, candidat independent in alegerile parlamentare anticipate, a cerut Curtii Constitutionale a Republicii Moldova “scoaterea in afara legii a PNL”, considerind ca pozitia unionista a PNL contravine Constitutiei R.Moldova, iar apelurile promovate, in mod deschis si oficial de PNL, privind Unirea cu Romania, semnifica lichidarea suveranitatii si a independentei R.Moldova, ceea ce “ar contraveni Constitutiei si legislatiei in vigoare”. Curtea Constitutionala a respins solicitarea ex-deputatului comunist Victor Stepaniuc.
  199. Pe 17 noiembrie 2010, PNL a vorbit intr-o conferinta de presa despre “Atacurile directe si indirecte contra PNL”.
  200. Pe 25 noiembrie 2010 PNL a organizat o conferinta de presa cu tema: Sansa si nesansa PNL.
  201. Pe 4 decembrie 2010, Delegatia Politica Nationala a PNL, cu participarea stafurilor din toate raioanele, a facut bilantul alegerilor parlamentare anticipate si a stabilit sarcinile pe perioada urmatoare. In cadrul sedintei au luat cuvintul presedintii de filiale, care au vorbit despre specificul desfasurarii campaniei, partile bune si cele mai dificile din aceste alegeri, au facut sugestii privind modul de lucru al stafurilor pe viitor. PNL a publicat pe site Declaratia PNL, Raportul BPC, prezentat de Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Hotarirea DPN. Au fost luate si decizii avind caracter organizatoric — s-a completat, din oficiu, componenta DPN, au fost inlusi si ce ce s-au manifestat activi in campanie. A fost ales un nou Secretar General, in persoana lui Petru Moisei.
  202. Pe 8 Decembrie 2010, PNL a oferit o conferinta de presa in problema incalcarii, in continuare, in Republica Moldova, a dreptului de a te trece in acte de stare civila drept “roman”. Au participat Mihai Ciubotaru, devenit membru al PNL, care a cistigat dreptul de a te trece roman in actele oficiale la CEDO, si Gheorghe Vita, presedintele Uniunii romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, care a facut cunoscute documente inedite din arhiva KGB-ului moldovenesc, ce atesta nationalitatea de “roman” pentru basarabeni. La SIS-ul R.Moldova exista cite un certificat de nationalitate romana (postat in forma scanata pe site), pentru fiecare roman din Basarabia. Insa la aceste acte deocamdata nu are nimeni acces, decit “specialistii”, care le pot doar copia doar de miina, nu si xerocopia. Deocamdata, autoritatile R.Moldova nu modifica legislatia in baza Deciziei CEDO. Presa noastra libera ar trebui sa detabuizeze subiectul si sa organizeze dezbateri publice pe acest subiect.
  203. La 17 decembrie 2010, a avut loc o sedinta a activistilor PNL din Chisinau. S-a facut bilantul participarii la alegerile parlamentare anticipate, s-a analizat actuala situatie politica si s-au stabilit sarcinile organizatiei municipale Chisinau in preajma alegerilor locale, care ne asteapta in primavara-vara anului 2011.
  204. Pe 19 decembrie 2010, s-a desfasurat conferinta de constituire a Filialei teritoriale Telenesti a PNL. Este prima dupa alegerile parlamentare anticipate, la care PNL a participat, prima data, ca entitate separata. Delegatii au examinat in forul teritorial Telenesti al PNL bilantul alegerilor, au ales organismele colective ale structurii teritoriale.
  205. Joi, 24 februarie, la ora 11.00, un grup de tineri national-liberali au organizat un flash-mob in fata sediului PLDM, in semn de protest impotriva dialogului separat PLDM-PCRM, cu incalcarea Acordului AIE-2, prin care se urmareste alegerea sefului statului si cu voturile comunistilor, fara vointa celorlalte doua componente ale Aliantei. Aceasta creeaza pericolul destramarii coalitiei de guvernamint.
  206. Tinerii au avut pancarte cu urmatorul continut: “PLDM, nu cocheta cu PCRM!”, “PLDM, nu trada AIE!”, “PLDM, tu nu esti Stejar, tu esti Harbuz!” (moldovenesc) (In romana, corect, e “pepene verde” — N.n.) Tinerii au taiat citiva “harbuji” in fata sediului PLDM, au remis unul acestei formatiuni, sugerindu-i schimbarea Siglei. Tinerii au facut declaratii de presa, afirmind ca nu doresc revenirea, sub nici o forma, a comunistilor la Putere, ci pedepsirea lor pentru faradelegile si furturile comise in cei 10 ani de guvernare — 1999/2009. Tinerii vor adevarul despre 7/8 aprilie si pedepsirea vinovatilor pentru maltratarea protestatarilor.
  207. Duminica, 27 februarie, au avut loc doua conferinte teritoriale ale PNL — la Soroca si la Causeni. Urmare a alegerilor parlamentare anticipate, s-au constituit echipe structurate ale PNL in raioane si se produce clivajul electoratului, in directia selectarii si mobilizarii votantilor PNL, care a lansat, in scrutinul trecut, Mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare a Republicii Moldova in NATO si UE.
  208. NDI a propus partidelor sa participle, pe 3 martie 2011, in incinta Universitatii de stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, la o noua editie a Tirgului Organizatiilor de Tineret ale formatiunilor politice. Obiectivul evenimentului a fost ca fiecare aripa tinara sa isi prezinte formatiunea, sa interactioneze cu studentii institutiei si cu tinerii cetateni, ca sa recruteze noi membri si sprijinitori. Tineretul National Liberal a reprezentat si prezentat pentru a patra oara formatiunea la Tirg. La editia de la Cahul, de joi, 3 martie, Tineretul National Liberal a luat locul trei prin numarul de sprijinitori atrasi, cedind locul doi cu numai 14 semnaturi i tinerilor de la PLDM. Pe locul intii s-a plasat tineretul de la PD.
  209. Simbata, 5 martie, la sediul PNL, si-a tinut lucrarile Delegatia Politica Nationala. A fost examinata ordinea de zi incluzind Raportul BPC pentru activitatea desfasurata in perioada decembrie-2010/februarie-2011 si sarcinile PNL pentru perioada imediat urmatoare; cooptarea de noi membri ai DPN; aprobarea Hotaririi DPN cu privire la sarcinile organismelor colective centrale si ale Filialelor teritoriale ale PNL; adoptarea declaratiei “Guvernarea liberal-democrata dezamageste populatia”. In dezbateri au luat cuvintul mai multi membri ai DPN, care si-au expus viziunile in legatura cu raportul BPC si cu evolutiile din R.Moldova, precum si au formulat sugestii privind viitoarea campanie electorala.
  210. La sediul PNL luni, 14 martie, a avut loc o intilnire a tinerilor national-liberali cu doctorul in istorie Veaceslav Stavila, invitat pentru a impartasi din rezultatele cercetarilor in istorie, discutia axindu-se, in special, pe Actul Unirii cu Romania, votat pe 27 martie 1918 de catre Sfatul Tarii de la Chisinau. Istoricul Stavila a facut parte din Comisia care a elaborat Recomandarile oferite Parlamentului Republicii Moldova privind condamnarea crimelor comunismului, document care asa si nu a mai ajuns sa fie adoptat din lasitatea politicienilor, lasitate calificata de ei drept “prudenta”, “intelepciune si pragmatism”.
  211. La sediul PNL a avut loc miercuri 23 martie, o intilnire a tenelistilor cu primul presedinte al PNL din R.Moldova, ex-deputaul Andrei Iuri-Apostol. Pentru prima oara, in anul 1992, a fost creata, in R.Moldova, dupa proclamarea Independentei, o Organizatie Chisinau a PNL din Romania, de catre o mina de inimosi, printre care domnii Movileanu, Cotuna si Nederita, care au activat pina la adoptarea Legii cu privire la partide, in 1992, cind a statuat ca partidele din alte state nu pot avea filiale in statul nostru.
  212. Simbata, 26 martie, s-au convocat organismele statutare ale Filialelor Rezina si Orhei ale PNL, care au discutat cu reprezentanti ai conducerii partidului despre pregatirea pentru alegerile locale din acest an. Parlamentul inca nu a stabilit cind va avea loc scrutinul, insa formatiunile politice deja isi pregatesc listele.
  213. Pe 27 Martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, PNL a organizat un sir de manifestari in cel de-al doilea stat romanesc.La Anenii Noi a avut loc o conferinta raionala a PNL, la care au fost rememorate evenimentele din 1918 si la care participantii au vorbit despre necesitatea propagarii continue in rindul populatiei a adevarului despre limba si trecutul romanilor, dar si despre unica oportunitate de regasire si a romanilor, dar si a alogenilor, din R.Moldova in Europa — prin reintregirea neamului romanesc dupa model german. La conferinta au fost prezenti Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, si Petru Moisei, Secretarul General al formatiunii.
  214. Simbata, 2 aprilie, a avut loc la Cantemir conferinta teritoriala a Filialei PNL. Echipa mai veche s-a completat masiv cu noi membri, efort depus in special de Vasile Lupascu si Mihai Creanga. Discutiile s-au axat pe istoria PNL, pe momentul politic si pe sarcinile PNL in perioada apropiata si mai indepartata. In legatura cu viitoarele alegeri locale, delegatii la conferinta s-au aratat hotariti sa intre in lupta politica, fara a se lasa intimidati de comportamentul partidelor parlamentare arogante, care vehiculeaza constant ca trebuie oamenii activi sa candideze numai pe listele partidelor cu acces la Bugetul public, operand cu aceleasi instrumente ca si comunistii.
  215. Simbata, 9 aprilie 2011, a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL, care a decis participarea formatiunii la alegerile locale din 5 iunie 2011. Membrii DPN au examinat un numar mare de chestiuni, incluzind Raportul despre activitatea PNL in perioada 5 martie 2011–9 aprilie 2011, retragerea unor membri si cooptarea de noi membri in DPN, participarea PNL la alegerile locale, desemnarea trezorierului PNL pentru alegerile locale din 5 iunie 2011 si a reprezentantului PNL la CEC, Mesajul, Simbolul si Strategia PNL in alegerile locale, actiunile Filialelor teritoriale pentru inaintarea candidatilor la functia de primar si a listelor pentru consilieri, precum si alte decizii.
  216. Joi, 14 aprilie, a avut loc adunarea de dare de seama si alegeri a membrilor PNL din Municipiul Chisinau. Conform Statutului formatiunii, membrii PNL isi aleg/realeg Birourile Permanente Teritoriale ale sectoarelor din capitala, care inainteaza candidati pentru functia de consilier municipal, pentru functia de primari in suburbii si de Primar general al Capitalei. BPT-urile sint reprezentate in structura statutara numita Consiliul de Coordonare al Municipiului Chisinau, care este formata din 9 persoane — presedinte, doi vicepresedinti, un secretar si cinci membri din oficiu, care sint presedintii organizatiilor de sector din Chisinau.
  217. Structurile PNL din Donduseni,Edinet si Ungheni s-au convocat astazi 14 aprilie in conferinte de dare de seama si alegeri si in sedinte ale stafurilor electorale.Membrii PNL si echipele de conducere merita tot respectul, fiind alcatuite din oameni curajosi, din perle intr-o mare de scoici murdare, care se inghesuie pe linga cei de la guvernare.
  218. PNL-istii din Leova s-au convocat duminica 17 aprilie, intr-o frumoasa si consistenta conferinta, organizata de oameni cu bun-simt, care au creat structure locale in multe sate, inclusiv cu populatie alogena. Acest exemplu de munca asidua din partea conducerii filialei teritoriale a PNL demonstreaza ca exista peste tot oameni cumsecade, curajosi, care nu alearga dupa posturi si profituri, ci care se intrunesc intr-o familie politica pentru a apara si promova niste idealuri.
  219. Luni,18 aprilie, PNL s-a inscris in cursa electorala. Au avut loc sedintele Consiliului de Coordonare a OM Chisinau si sedinta Biroului Permanent Central, la care au fost aprobate candidatura pentru functia de Primar general si lista de candidati pentru functia de consilier municipali. La functia de Primar General al Municipiului Chisinau candideaza Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, care e si prima pe lista de candidati pentru consilieri municipali.
  220. Joi, 21 aprilie, lista de candidati din partea PNL pentru consilieri municipali si candidatul PNL la Primaria Municipiului Chisinau Vitalia Pavlicenco au fost inregistrati la Consiliul electoral de circumscriptie Chisinau.
  221. Pe 28.04.2011, PNL a oferit o conferinta de presa, cu participarea Vitaliei Pavlicenco — presedintele PNL, a vicepresedintelui PNL Anatolie Revenco si a tanarului luptator antievaziunea fiscala Andrei Donica.
  222. Pe 5 mai, tinerii national-liberali au organizat un flash-mob cu tema “Combaterea coruptiei, a protectionismului si a evaziunii fiscale in cazul Primariei”. Actiunea va incepe la ora 14.30 in capatul de sus al strazii Banulescu-Bodoni, colt cu Bulevardul Stefan cel Mare, unde incepe Piata de flori data de Consiliul municipal Chisinau in arenda agentului economic “SEL SI C” S.R.L.
  223. Pe 9 mai PNL-Orhei a marcat Ziua Europei.
  224. Pe 19 mai 2011, reprezentanti ai PNL au oferit o conferinta de presa cu tema: “Atitudinea CEC fata de solicitarea PNL privind desfasurarea alegerilor pentru Consiliul Municipal Bender/Tighina. Abuzuri din partea concurentilor electorali”. Au participat Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Donica Andrei, candidat pentru CM Chisinau, Versilov Andrei, presedintele Organizatiei obstesti “Plot”.
  225. Pe 3 iunie 2011, la Info-prim, a avut loc o conferinta de presa despre incalcarea drepturilor omului in R.Moldova, la care PNL a prezentat si nomenclatorul abuzurilor la care s-au dedat concurentii electorali si autoritatile statului contra candidatilor formatiunii noastre. Au participat Iulia Deleu, presedintele Consiliului de Coordonare Chisinau, candidat pentru functia de consilier municipal in CMC, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, familia Stratan, care este victima unor faradelegi strigatoare la cer.
  226. Pe 28 iunie 2011, dupa “calvarul” obtinerii unei autorizari — si aceea trunchiata si intirziata — de la Primarie de catre PNL pentru un Mars de la sediul PNL spre PMAN pentru comemorarea victimelor ocupatiei sovietice la Piatra din fata Guvernului, dupa niste intelegeri amiabile informale, incalcate, insa, de unii zisi lideri politici cu manifestari badaranesti, care i-au interzis PNL sa calce in Piata Marii Adunari Nationale, PNL a fost, totusi, cu reprezentanti din 22 de raioane, Chisinau si suburbiile sale, in centrul capitalei, la Piatra in memoria celor prapaditi urmare a regimului comunist totalitar de factura sovietica.
  227. La 1 iulie 2011, s-a examinat in Curtea de Apel Chisinau dosarul 3–3239/11 “Andrei Versilov versus CEC din R.Moldova”, trimis spre rejudecare primei instante de catre Curtea Suprema de Justitie. Sedinta a durat 3,5 ore. La proces au asistat observatori din partea Misiunii OSCE in R.Moldova, care au monitorizat alegerile locale, inclusiv reprezentantul care se ocupa de problematica transnistreana.
  228. De trei ani exista Uniunea Femeilor Romane, initiata de dna prof.Smaranda Livescu, din Atlanta, Georgia, SUA, care s-a convocat, la Iasi, in cadrul celei de-a treia conferinte internationale. Dna Livescu este originara din Iasi. Mai multe membre ale PNL sint membre ale UNIFERO, iar Organizatia Femeilor National-Liberale a aderat, la constituirea sa, la idealurile UNIFERO.La conferinta de la Iasi (24–26 iunie) delegatia PNL, formata din 14 doamne, din diferite raioane, a fost activa in cadrul dezbaterilor din mai multe compartimente. Doua femei din delegatie, Vitalia Pavlicenco si Ludmila Bolboceanu, s-au invrednicit de diplome de apreciere a activitatii desfasurate pina acum pentru promovarea romanismului si a valorilor democratice.
  229. In zillele de 2–3 iulie, o delegatie a PNL din R.Moldova, formata din Alexandra Can, vicepresedinte, Ludmila Bolboceanu, presedinte OFNL, Lucia Balmos, vicepresedinte al OMC, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, au participat, la invitatia OFL din Romania, la un Program politic la Iasi “Femeile liberale pot ajuta Romania”, condus de deputata national-liberala, presedintele OFL Lucia Varga. La program, au participat si doua reprezentante ale PL din R.Moldova. Postam mai jos Mesajul de salut al delegatiei PNL din R.Moldova. Doamnele din delegatia PNL au fost active, ca de obicei. Participantele au primit diplome, iar Vitalia Pavlicenco a primit premiul “Pentru cea mai experimentata politiciana”.
  230. Luni, 4 iulie 2011, a continuat examinarea, in Curtea de Apel Chisinau, a dosarului 3–3239/11 “Andrei Versilov versus CEC din R.Moldova”, trimis spre rejudecare primei instante de catre Curtea Suprema de Justitie. Sedinta a mai durat aproape 2 ore. CEC-ul a trimis inca un reprezentant, in persoana lui Gafton — cel care a trecut din componenta veche a CEC-ului, desemnat de PCRM, in componenta noua a CEC-ului, acum desemnat din partea PLDM. La proces a fost invitat ca martor vicepresedintele CEC Stefan Uritu, care a raspuns la intrebari ca persoana privata, domicilat la Tiraspol si care cunoaste zona nistreana.
  231. In ziua de 07.07.11, PNL a adoptat Declaratia “Partidul National Liberal indeamna AIE la coeziune si la dezbateri publice despre viitorul Republicii Moldova”.
  232. Pe 14 iulie 2011, la ora 11.00, la Info-Prim Neo, PNL a oferit o conferinta de presa, pe tema “Pozitia PNL fata de Mesajul lui Vlad Filat din 12 iulie 2011”, in care si-a prezentat atitudinea fata de ultimele evenimente si dupa consultarile cu premierul Filat.
  233. Pe data de 13.08.11 a fost adoptata Declaratia “PNL cere repunerea Istoriei Romanilor pe soclul Adevarului”.
  234. Partidul National Liberal a protestat public in legatura cu intentia Ministerului Educatiei de a schimba conceptul de predare a obiectului “Istoria” in Republica Moldova — scopul fiind, de fapt, inlaturarea condamnabila a cuvintului “Romanilor” din disciplina multchinuita sub regimul comunist “Istoria Romanilor”.
  235. A fost adoptata Declaratia Partidului National Liberal “Aniversam Independenta unui stat care nu-si respecta propria Declaratie de Independenta”. PNL a reconsemnat, cu multa tristete ca, la implinirea a 20 de ani de la proclamarea Independentei Republicii Moldova, starea de lucruri din societate reprezinta un regres la toate capitolele in raport su starea de spririt si cu asteptarile nationale din momentul adoptarii Actului fundamental de constituire a statului.
  236. Pe 25.08.11, raspunzind invitatiei organizatorilor Forului national al femeilor, care au facut un bilant al implicarii doamnelor in viata social-economica si politica a R.Moldova, presedintele PNL a participat la actiune, vorbind in calitate de parlamentara in Legislatura 1998–2001. La Manifestare au participat Marian Lupu si Vlad Filat, care au plecat la prima pauza.
  237. A fost adoptata Declaratia PNL din 20.09.11 in legatura cu situatia creata dupa decizia Curtii Constitutionale privind neadmiterea amendarii Constitutii prin lege organica.
  238. Pe 22.09.2011, Vitalia Pavlicenco si alti doi membri ai BPC al PNL au dialogat la Comrat cu un grup de cetateni de diferite nationalitati, la solicitarea lor, care vor sa creeeze structuri ale PNL in UTA Gagauzia, Vulcanesti, Ceadir-Lunga. Conducerea PNL a discutat cu moldoveni de origine romana, de origine gagauza, de origine bulgara si de origine rusa.
  239. La 27.09.11, PNL a organizat o conferinta de presa pe tema “Atacuri raider cu implicarea unui consilier municipal al Partidului Liberal si a instantelor de judecata”.
  240. Simbata, 1 octombrie 2011, a avut loc sedinta DPN, care a decis convocarea congresului al III-lea al PNL si norma de reprezentare a delegatilor la for. Prezentam raportul BPC pt perioada de activitate.
  241. PNL a organizat o conferinta de presa la data de 06.10.11 pe tema “Pozitia PNL fata de vizita patriarhului rus Kiril in Republica Moldova”.
  242. Pe 13.10.11, PNL a adoptat declaratia in legatura cu pericolul readucerii comunistilor la putere de catre PLDM.
  243. Pe 19.10.11, PNL a organizat o conferinta de presa cu tema “Noi metode de atac raider asupra bancilor si consecintele lor asupra bugetului de stat. Reactia societatii civile”.
  244. La sedinta Fractiunii Liberalilor din cadrul Parlamentului Tinerilor, in cadrul Planului de actiuni pentru legislatura a treia, s-a decis organizarea unor intalniri de familiarizare cu partidele avind doctrina liberala. Prima sedinta de acest fel a avut loc pe 30 octombrie 2011, cu Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal.
  245. PNL a adoptat pe 13.11.11 Declaratia “«Diversiunea Dodon» este o diversiune antiromanesca, antieuropeana”.
  246. Pe 29.11.11, PNL a organizat o conferinta de presa cu tema “Actiuni publice comune de 1 Decembrie. PNL isi va tine Congresul al 3-lea”
  247. PNL a sarbatorit ziua de 1 decembrie 2011, prin depunere de flori, la monumental lui Stefan cel Mare.
  248. Pe 03.12.11, PNL si-a tinut lucrarile Congresului al III-lea, care si-a ales organele de conducere si a adoptat Noua Redactie a Programului si Noa Redactie a Statutului, incluzind introducerea obiectivului Unirii Republicii Moldova cu Romania.
  249. Pe 22.12.11, PNL a organizat o conferinta de presa pe tema “Pozitia PNL fata de declaratiile ambasadorului Rusiei Valeri Kuzmin”. PNL a cerut demisia Ambasadorului sovin, pentru ca a negat genocidul antiromanesc aplicat in regimul de ocupatie comunist, sovietic.
  250. PNL sprijina constituirea Miscarii Nationale “Memoria Neamului” si Declaratia-Memorandum a Miscarii.
  251. PNL a adoptat pe 17.01.12 Declaratia in legatura cu situatia politica si cu decizia privind desfasurarea unui referendum constitutional.
  252. Pe 19.12.12, PNL a organizat o conferinta de presa cu tema “Atitudinea fata de decizia Ministerului Justitiei de a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu obiectivul Unirii, introdus in Statut la Congresul al 3-lea al PNL”
  253. Simbata, 21.01.12, o delegatie din partea PNL a participat, in Sala Alexandru Ioan Cuza din Casa Poporului de la Bucuresti, Congresul Partidului Poporului — unicul partid din Romania care are fixat ca obiectiv politic si Unirea Basarabiei cu Romania. La Congres participa si o delegatie din partea PNL din R.Moldova, formata din Ludmila Bolboceanu, presedintele Organizatiei Femeilor National-Liberale, Anatolie Revenco, vicepresedinte al PNL, Vitalia Pavlicenco, presedinte al formatiunii. Vitalia Pavlicenco a dat citire, in numele PNL, unui Mesaj in fata delegatilor la Congres.
  254. Pe data de 24 ianuarie 2012, PNL a organizat Marsul auto al Unirii, format din autoturisme si autovehicule usoare, care au avut arborate Tricolorul si Steagul PNL, parcurgind un itinerar prin Municipiul Chisinau, cuprinzind toate cele cinci sectoare ale capitalei. Marsul a fost dedicat Unirii Principatelor Romane din 24 ianuarie 1859, evocind unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca, strins legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859, in Moldova, si, la 24 ianuarie 1859, in Tara Romaneasca. Partidul National Liberal a salutat mereu si asteapta promisiunea facuta privind adoptarea Legii Lustratiei de catre Parlamentul Republicii Moldova. O adoptare intarziata, dar e mai bine decat deloc. Cel mai important e cum va fi aplicata aceasta lege, fapt ce tine de vointa politicienilor, care trebuie sa ceara acest lucru institutiilor abilitate.
  255. PNL a adresat, prin Ambasada, o Scrisoare Premierului Roman cu privire la desfasurarea, pe 3 martie 2012, la Iasi, a sedintei comune a Guvernelor de la Chisinau si Bucuresti.
  256. Membrii PNL au participat in acest an activ la emisiuni si mese rotunde.
  257. Pe 15 martie, presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a avut o intilnire — la invitatia si la sediul Delegatiei Uniunii Europene — cu seful acesteia, Ambasadorul Dirk Schubel.
  258. Pe 21 martie 2012, in numele Partidului National Liberal, a fost depusa o cerere de chemare in judecata a Ministerului Justitiei, in legatura cu refuzul de inregistrare a Statutului formatiunii, ce include obiectivul politic al Unirii Republicii Moldova cu Romania.
  259. Pe 25 martie, PNL a participat la Marsul Unirii din Chisinau.
  260. Membri ai PNL au participat la un sir de actiuni cu prilejul zilei de 27 martie.
  261. Presedintele PNL l-a primit, intr-o vizita de curtoazie, la sediul partidului, pe Excelenta Sa, Ambasadorul Turciei in Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, interesat de “activitatea unui partid extraparlamentar vizibil”, conform declaratiilor asistentei domniei sale. Discutia s-a axat pe subiecte legate de evolutiile politice de la noi, pe perspectiva aderarii R.Moldova la UE.
  262. PNL a salutat puternic incercarile alesilor locali de a demola in raioane monumentele ridicate satrapului Lenin. Aceste “simboluri”-ramasite ale unui trecut, ce a distrus viata atitor generatii de oameni, nu pot si nu fac parte din patrimoniul cultural al statului si trebuie doar vointa politica si activism civic, proeuropean, ca sa scapam de ele.
  263. Duminica, 29 aprilie 2012, a avut loc la Orhei conferinta teritoriala a Organizatiei PNL. Pentru un partid extraparlamentar a fost un lucru pozitiv, mai ales ca membrii activi s-au mobilizat si au actionat motivati sincer pe propriul efort, din dorinta de consolidare a rindurilor unui partid ce are un obiectiv extrem de puternic si just — Unirea cu Romania.
  264. Pe 2 iulie, cind toata romanimea este cu gindul la Stefan cel Mare — cel mai mare roman din toate timpurile — Partidul National Liberal i-a adus omagiul suprem — a cistigat cauza in contencios administrativ intentata Ministerului Justitiei, care a refuzat sa inregistreze Noua Redactie a Statutului PNL, ce include, in mod expres, in baza deciziei Congresului al III-lea al formatiunii, obiectivul politic de Unire a Republicii Moldova cu Romania.
  265. PNL a organizat si a participat la Marsul Unirii pe 22 iulie 2012 la Cahul, unde au fost evitate orice ciocniri cu fortele proruse provocatoare.
  266. PNL a adoptat o pozitie extreme de echilibrata fata de referendumul de la 29 iulie din Romania — sa iasa cetatenii romani la vot, dar sa s einformeze bine cum sa procedeze.
  267. PNL a participat la Marsul Unirii de la Balti pe 5 august 2012
  268. Pe 6 septembrie, PNL a tinut o conferinta de presa cu tema “Persecutarea unor membri ai PNL de catre regimul de la Comrat”.
  269. In sedinta Biroului Permanent Central de la 6 septembrie, au fost examinate citeva chestiuni, inclusiv participarea la manifestatia publica initiata de Platforma civica “Actiunea-2012”. Aceasta pozitie a fost anuntata, tot pe 6 septembrie, in sedinta traditionala a Platformei unioniste “Consiliului Unirii”, convocat pe tema sprijinirii initiativei ca unionistii sa mobilizeze 10 mii de participanti la un nou Mars al Unirii in Chisinau, pe 16 septembrie.
  270. Presedinntele PNL a acordat un interviu ziarului “Panorama” despre Marsurile Unioniste si Unirea R.Moldova cu Romania.
  271. Articiparea presedintelui PNL la Editia Speciala de la Jurnal TV despre Marsul Unionist d ela 16 septembrie 2012.
  272. Pe 13 septembrie, Vitalia Pavlicenco, a participat la emisiunea “Otkritaia Studia” de la TV7, in care a vorbit despre organizarea Marsului Unirii din 16 septembrie din Chisinau.
  273. Pe data de 16 septembrie a avut loc sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale a PNL. In cadrul sedintei a fost audiat Raportul despre activitatea BPC in perioada de dupa ultima sedinta a forului formatiunii. DPN i-a avut ca oaspeti pe dl Stefan Maimescu, copresedinte al Consiliului Unirii, deputat in primul Parlament al Republicii Moldova, membru-fondator al Consiliului National al Unirii, creat in decembrie 1991, precum si reprezentanti ai Platformei civice “Actiunea-2012”.
  274. La 16 septembrie, conducerea PNL si alte citeva sute de de mebri ai PNL, au participat la Marsu Unirii care a avut loc in Chisinau.
  275. In zilele de 25–26 septembrie, Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, s-a aflat la Bruxelles, unde a avut intrevederi cu factori europeni ce urmaresc indeaproape procesul politic din Republica Moldova si pe care ii intereseaza opinii din primele surse despre evolutiile de aici. Astfel, au avut loc intilniri cu dna Alena Obrusnikova, asistenta responsabila pentru Republica Moldova (precum si Azerbaigean, Armenia, Georgia) in cabinetul dlui Stefan Fule, care este Comisarul responsabil pentru extindere si politici europene de vecinatate, precum si cu dl John Kjaer, sef Divizie Serviciul european pentru actiune externa, responsabil pentru Parteneriatul estic, profitind de situatie, Vitalia Pavlicenco a avut intilniri si cu membri ai Consiliului Unirii care locuiesc in Bruxelles.
  276. Pe 4 octombrie Vitalia Pavlicenco a adresat o plingere Comisarului General de Chisinau, pentru a pedepsi comportamentul inadecvat al liderului social-democrat Victor Selin, la o emisiune televizata.
  277. Pe 21 octombrie, PNL, ca membru al Consiliului Unirii, a participat la Marsul Unirii de la Bucuresti. Grupul din Basarabia a plecat organizat cu un autocar, prin contributia participantilor din Briceni, Ribnita, Balti, Telenesti, Orhei, Ungheni, Leova, Hincesti, Chisinau. Grupul CU din R.Moldova a purtat veste galbene.
  278. La 24 octombrie 2012 — o zi istorica pentru romanii unionisti din Republica Moldova —, Curtea Suprema de Justitie a mentinut hotarirea Curtii de Apel Chisinau privind obligarea Ministerului Justitiei de a inregistra Noua Redactie a Statutului unionist al PNL.
  279. Pe 25 octombrie 2012, intr-o conferinta de presa, PNL a cerut demisia de onoare sau demiterea de urgenta a dlui Oleg Efrim, care a dosit — in mod grav, ilegal, neonorabil si abuziv — raspunsul Curtii Constitutionale din 23 iulie 2012 la Sesizarea depusa de ministrul justitiei la 23 februarie 2012. Se presupune ca acest raspuns a fost ascuns, neremis PNL si nefacut public — desi ministrul Efrim s-a angajat sa il informeze pe presedintele formatiunii asupra deciziei CC si a deciziilor ulterioare ale Ministerului —, din cauza ca nu a convenit viziunilor antiromanesti ale conducerii Ministerului Justitiei.
  280. La 7 noiembrie, Vitalia Pavlicenco a vorbit despre masonerie la o emisiune de la Publika TV si despre finantarea partidelor de la Buget, la Euro TV.
  281. Pe 8 noiembrie, Vitalia Pavlicenco, l-a actionat in judecata, pe cetateanul Victor Selin, urmare a comportamentului inadecvat al “tovarasului” in adresa Vitaliei Pavlicenco, la o emisiune televizata.
  282. Pe 15 noiembrie, Vitalia Pavlicenco, a vorbit despre vizita misterioasa a premierului Kurdistanului la Chisinau, la Tara lui Dogaru de la Publika TV.
  283. Pe 19 noiembrie, membri ai PNL au participat la o conferinta de presa, in care s-a anuntat lansarea in Campania electorala a membrului PNL Moldova, Gheorghe Vita, pentru functia de deputat in Parlamentul Romaniei.
  284. Pe 20 noiembrie, Vitalia Pavlicenco, a dezbaturl cazul profesorului Victor Cravcenco de la Balti, cu moderatorul emisiunii de la Publika TV.
  285. Pe 24 noiembrie, PNL si-a tinut sedinta Delegatiei Politice Nationale, in cadrul careia s-au discutat urmatoarele chestiuni: 1. Raportul BPC privind activitatea dupa sedinta DPN din 16 septembrie. 2. Cu privire la pozitia PNL fata de alegerile parlamentare din Romania. 3. Adoptarea declaratiilor despre implinirea unui an de la Congresul al III-lea, unionist, al PNL, din 3 decembrie 2011, si despre implinirea a doi ani de guvernare pretins necomunista. In urma discutiilor s-a decis de a sustine candidaturile national-liberale pentru Parlamentul si Senatul Romaniei. Gheorghe Vita — deputat, Cristian David — senator.
  286. Pe 24 noiembrie, Vitalia Pavlicenco, a participat la Fabrika de la Publika TV, in care a vorbit despre calea a treia — Unirea Republicii Moldova cu Romania.
  287. Pe 29 noiembrie, un grup din 87 de persoane din PNL si Consiliul Unirii, au mers in doua autocare la Alba Iulia, unde au participat la un sir de evenimente festive dedicate Zilei Nationale a Romaniei pe 1 decembrie.
  288. Pe 23 decembrie, la Asfalt de Moldova de la Jurnal TV, o emisiune excelenta in care s-a vorbit despre viata de familie si viata politica a Vitalie Pavlicenco.
  289. Pe 23 ianuarie, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, a vorbit despre situatia politica din tara, la Publika News de la Publika TV.
  290. De Ziua Unirii Principatelor Romane, mai multi membri ai Partidului National Liberal, fiind insotiti si de membri ai Biroului Permanent Central al PNL, au depus, pe 24 ianuarie 2013, o coroana din flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a fost inaugurat pe 31 august recent — Ziua Limbii Romane, din Chisinau. Dupa luarile de cuvint si depunerea de flori, participantii s-au incins intr-o Hora a Unirii.
  291. Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, a vorbit despre razboiul politic din AIE, la Moldova in Direct, de la Moldova1.
  292. Pe 4 februarie, Vitalia Pavlicenco, a oferit un interviu, portalului de stiri, politik.md, in care a vorbit despre reconstituirea PNL.
  293. Pe 13 februarie, printr-o declaratie, PNL si-a anuntat pozitia oficiala vis-a-vis de situatia polica din tara si criza politica cauzata de conflictul politic din AIE.
  294. Pe 13 februarie, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL a vorbit intr-o emisiune de la Publika TV, despre dosarele penale ale ministrilor din AIE.
  295. Sergiu Afanasiu, vicepresedinte al PNL, a vorbit despre situatia politica din tara, la Editie Speciala de la Jurnal TV.
  296. Pe 21 februarie, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, a participat la emisiunea Moldova in Direct, de la Moldova 1, in care a vorbit despre situatia politica complicata, in care se afla Republica Moldova, rezultat al razboiului politic din AIE.
  297. Participarea presedintelui PNL si a membrilor BPC Andrei Iuri-Apostol, Alexandra Can, Ludmila Bolboceanu, Sergiu Afanasiu, a altor membri ai PNL la o serie de emisiuni la Publika TV, la Euro TV (In Oglinda) despre situatia politica din Republica Moldova, 1 Mai, criza si formarea noului Guvern, 9 Mai
  298. Pe 6 martie, Vitalia Pavlicenco a participat la o masa rotunda organizata de CEC, unde s-a discutat despre finantarea partidelor din RM.
  299. Presedintele PNL Vitalia Pavlicenco si vicepresedintele Anatol Revenco au participat la Bucuresti la Bucuresti la Dezbaterea cu tema “27 martie 1918 — Unirea Basarabiei cu Romania, model pentru integrarea europeana a Republicii Moldova”
  300. Pe 30 martie a avut loc sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale a PNL, care a audiat raportul BPC si a discutat despre situatia politica din R.Moldova, adoptind o declaratie in acest sens. Cu mesaje de salut s-au adresat membrilor DPN si invitatilor dna Maria Stoianov, poeta, compozitoare si interpreta, care a participat la marsuri unioniste in anul 2012 si care este apreciata de membrii PNL, dl Anatol Caraman, locotenent-colonel, cavaler al Ordinului Stefan cel Mare, presedintele veteranilor de razboi 1992 “Tiras-Tighina”, Timotei Turcanu, coordonator al Consiliului Unirii. Ei au adresat cuvinte de apreciere si incurajare PNL si si-au expus viziunile unioniste, precum si caile de realizare, impreuna, a obiectivului Unirii.
  301. Pe data de 17 aprilie, in sedinta ordinara a Biroului Permanent Central al Partidului National Liberal s-au discutat, pe linga probleme organizatorice, chestiuni privind pozitia formatiunii politice fata de evolutiile segmentului liberal al esichierului politic si fata de eventualitatea desfasurarii alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate dupa un sistem electoral mixt. Sergiu Afanasiu a participat la Fabrika de la Publika TV despre evenimentele de la 9 mai la Chisinau,
  302. Pe 24 mai a avut loc o sedinta de judecata la Judecatoria Centru, in procesul Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, versus Victor Selin, presedintele PSD, dupa ce au fost consumate etapele prevazute de lege in incercarea de a obtine scuze publice si dezmintire de la presedintele social-democrat pentru expresii calomnioase (“neofascista”, “dumneata ai fost si KGB-ista, o stim cu totii”), adresate in cadrul emisiunii “Tema Saptaminii” la postul de televiziune 2 PLUS pe 15.09.2012, in preziua Marsului Unirii de la 16 septembrie 2012.
  303. Pe 18 iunie, PNL a participat la conferinta de presa cu tema “Comportamentul comunist al PL fata de manifestarile preconizate de unionisti pentru 28 iunie”
  304. Pe 28 iunie, a avut loc sedinta ordinara a DPN a PNL. Dupa participarea membrilor Delegatiei Politice a PNL, impreuna cu echipele de baza din teritoriu, la Marsul Demnitatii Nationale, ei au venit la sediul formatiunii si si-au tinut sedinta trimestriala. Cu toate ca 28 iunie a fost o zi de lucru, la Marsul unionist organizat de PNL au mers in coloane reprezentanti din 20 de raioane ale R.Moldova.
  305. In memoria zilei ocupatiei sovietice, PNL a organizat, pe 28 iunie 2013, in Chisinau, un Mars al Demnitatii Nationale la care au participat citeva mii de personae.
  306. Pe 30 august membri ai PNL membru al Consiliului Unirii a participat la o conferinta de presa cu tema: “Consiliul Unirii propune partidelor romanesti si supusilor Mitropoliilor din Republica Moldova organizarea in comun a unor actiuni de demnitate cu ocazia vizitelor lui Dmitri Rogozin si a Patriarhului Kiril”.
  307. Pe 2 septembrie, mai multi membri si simpatizanti ai PNL au organizat un flash-mob in semn de protest fata de vizita lui Dmitrii Rogozin la Chisinau.
  308. Pe 7 septembrie, PNL, membru al CU, si Platforma civica Actiunea-2012 au organizat mai multe manifestari de protest fata de vizita politica a Patriarhului Kirill la Chisinau.
  309. Pe 13 septembrie, PNL, impreuna cu AVR “Tiras-Tighina”, au chemat in judecata Primaria Chisinau pentru falsurile operate in Registrul declaratiilor prealabile privind manifestarile publice, cerand anularea unei Dispozitii a Primarului privind 28 iunie 2013, bazata pe o cerere prealabila falsa, precum si repararea prejudiciului moral pricinuit.
  310. Pe 28 septembrie, si-a tinut sedinta Delegatia Politica Nationala a PNL, care include circa 90 de membri din majoritatea unitatilor teritorial-administrative ale republicii si din Chisinau. Sedintele au loc statutar, o data la trei luni, subiectul discutat fiind pozitia PNL si a unionistilor din Consiliul Unirii in contextul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.
  311. Pe 20 octombrie, PNL a participat, in Bucuresti, in cadrul Consiliului Unirii, la Marsul Unirii, organizat de Platforma Civica “Actiunea 2012”. In fata manifestantilor, alaturi de Mircea Druc si George Simion, a vorbit unul dintre coordonatorii CU, Vitalia Pavlicenco.
  312. PNL si-a prezentat pozitia fata de actiunea puterii din 3 noiembrie.
  313. In perioada 1–3 noiembrie 2013 un grup de 7 tineri national-liberali au participat la un seminar organizat de ISL (Institutul de Studii Liberale) pe tema “Liberalismul European”. Tinerii membri ai partidelor liberale au fost familiarizati cu valorile europene si liberale, care vor insoti parcursul european al Republicii Moldova, atat legat de esenta etapelor de preaderare si aderare, cit si de practicile promovate in Romania in procesul pregatirii pentru aderarea europeana, incepind cu adoptarea Declaratiei de la Snagov si continuind toate fazele si perioadele asimilarii capitolelelor acquis-ului comunitar.
  314. Pe 7 noiembrie, a avut loc prima sedinta de judecata din procesul intentat de catre PNL si AVR “Tiras-Tighina” Primariei Mun.Chisinau pentru falsurile operate in Registrul declaratiilor prealabile privind manifestarile publice. PNL si AVR “Tiras-Tighina” cer anularea unei Dispozitii a Primarului privind 28 iunie 2013, bazata pe o cerere prealabila falsa, precum si repararea prejudiciului moral pricinuit. Reclamantii au depus anterior un recurs gratios, asa-numita cerere prealabila, prin care au solicitat anularea benevola a actului contestat, solicitare la care Primaria nu a gasit de cuviinta sa raspunda. Dupa care Primaria a fost chemata in judecata.
  315. Pe 15 noiembrie, la Primaria Mun.Chisinau au fost invitati pentru o sedinta reprezentantii entitatilor politice si obstesti care au depus Declaratii prealabile pentru a organiza actiuni in aceasta toamna in PMAN si pentru locurile publice potrivite unor manifestari (PNL, PLDM, PL, PCRM, Federatia Nationala a Fermierilor si Radio Chisinau). Astfel, primele zile care au fost puse in discutie pentru PMAN au fost datele de 22, 23, 24 noiembrie. Pentru zilele de 22 si 24 are prioritate PNL, iar pentru ziua de 23 — PLDM, desi PNL — pentru aceasta zi — a acceptat sa renunte la activitate in favoarea Federatiei Nationale a Fermierilor (Declaratia depusa la Primarie se anexeaza). Aceste zile au fost solicitate si de Partidul Comunistilor, care, insa, a depus mai tirziu Declaratia prealabila, fapt ce nu ii permite sa-si desfasoare activitatea.
  316. Pe parcursul lunilor septembrie si octombrie, mai multi membri din conducerea PNL au participat la un sir de emisiuni la televiziune unde au discutat despre situatia social-politica din R.Moldova.
  317. Pe 27 noiembrie, mai multi membri ai PNL, membru al CU, au participat la o conferinta de presa a unionistilor in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, unde au vorbit despre programul actiunilor preconizate de Ziua Nationala a Romaniei.
  318. Mai multi membri ai PNL au participat la manifestarile dedicate Zilei Romaniei, organizate de Muzeul de istorie de la Bacau, tinute pe 29 noiembrie, cu sprijinul Consiliului Judetean. Vitalia Pavlicenco a relatat despre actiunile organizate de membri ai Consiliului Unirii in 2012–2013, despre planurile acestei platforme unionist pe viitor, iar Anatolie Caraman a inminat diplome “Sabia dreptatii” celor mai marcanti specialisti in istorie, presedinti de ONG-uri, unul dintre ei fiind Ioan Seniuc.
  319. Pe 29 noiembrie mai multi membri ai PNL din RM au participat la sedinta publica a Delegatiei permanente a PNL din Romania, care l-a avut ca oaspete, in Sala Beligan, pe Crin Antonescu, presedintele PNL din Romania. A fost prezentata si delegatia R.Moldova. Crin Antonescu a felicitat populatia R.Moldova cu ocazia succeselor de la Vilnius si s-a aratat interesat de continuarea rolului istoric deosebit, pe care il are si l-a avut in istoria Romaniei PNL.
  320. Pe 1 decembrie, PNL si-a tinut si sedinta festiva a Delegatiei Politice Nationale, in care a facut bilantul actiunilor din anul care trece si prioritatile in anul care vine, dupa care a mers, organizat, — in baza declaratiei prealabile, depuse la Primaria Municipiului Chisinau, — in Piata Marii Adunari Nationale, unde a intins un Tricolor imens si a serbat Ziua Nationala a Romaniei, evocand Marile Uniri ale natiunii.
  321. Duminica, 1 Decembrie 2013, PNL — care marcheaza consecvent toate datele nationale importante din istoria Tarii noastre-mama, Romania, — a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei la Chisinau, pentru prima oara, amplu, deschis, cu mult entuziasm, cu o participare reprezentativa a romanilor si alogenilor integrati din toate raioanele republicii.
  322. Pe data de 10 decembrie, Judecatoria Buiucani, Municipiul Chisinau, a pronuntat o Hotarare care reprezinta inca un precedent in justitia noasta, Vitalia Pavlicenco a obtinut cistig in instanta — privind necolaborarea cu KGB. Hotarirea este irevocabila.
  323. Partidul National Liberal a implinit, pe 16 decembrie 2013, sapte ani de la fondare.
  324. Vitalia Pavlicenco a oferit un interviu Pt “Natiunea” si “Observatorul” despre: “Urmatorul act de demnitate este recunoasterea oficiala a ocupatiei Basarabiei si lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop”
  325. Pe 7 ianuarie 2013, s-a stins din viata Petru Lungu, consilier raional, presedintele organizatiei teritoriale Anenii-Noi a PNL. Profesor de engleza, luptator pentru democratie si valorile nationale, Petru Lungu a fost omul care a educat tanara generatie in spiritul apropierii de realitatile civilizatiei europene, fapt care a facilitat intelegerea de catre societate a schimbarilor survenite dupa proclamarea Independentei. Petru Lungu a participat la toate actiunile cu caracter national, unionist, pledand pentru reintregirea neamului. A activat in politica modest, dar eficient, a fost activ si in randurile Miscarii “Actiunea Europeana”.
  326. Pe 24 ianuarie de Ziua Unirii principatelor romane PNL, a participat la o depunere de flori la Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Chisinau, in semn de omagiu adus acestui mare domnitor roman. Apoi participantii au mers in scuarul Monumentului lui Stefan cel Mare, unde a avut loc o expozitie de fotografii dedicata evenimentului despre Unirea din 24 ianuarie 1859.
  327. Pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie si ianuarie, mai multi membri din conducerea PNL au participat la un sir de emisiuni la televiziune unde au disctutat despre situatia social-politica din R.Moldova.

Sursa: www.pnl.md

PNL propune anularea Legii privind autonomia găgăuză şi referendumuri proUnire cu România Declaraţia PNL despre sacrificiul luptătorilor pentru integritatea teritoriilor româneşti