Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL despre sacrificiul luptătorilor pentru integritatea teritoriilor româneşti

|versiune pentru tipar||
PNL / 25 februarie 2014
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal a manifestat constant o preocupare majoră pentru promovarea adevărului despre lupta românilor basarabeni pentru independenţa celui de-al doilea stat românesc faţă de Imperiul Rus, pentru integritatea teritoriilor româneşti.

În întreaga sa activitate, PNL a formulat şi a propus concepte şi proiecte de documente, viziuni şi abordări programatice, inclusiv în Parlament, pentru reglementarea cu demnitate a diferendului nistrean, alimentat de cercurile imperiale ruseşti, care nu-şi retrag trupele de ocupaţie nici astăzi.

Astfel, deputaţii PNL au propus în legislatura 2005–2009 rezilirea Acordului de încetare a focului din 1992, ca să plece trupele false de menţinere a păcii, să se dizolve Comisia Unificată de Control, care apără regimul separatist de la Tiraspol, precum şi rezilierea Memorandumului din 1997, semnat în detrimentul Chişinăului de către forţele proruseşti, la insistenţa comuniştilor. În aceeaşi legislatura, deputaţi PNL au depus proiecte legislative privind protecţia socială a familiilor luptătorilor pentru integritatea teritorială a Basarabiei, manifestând receptivitate faţă de multiplele şi regretabilele probleme ale Eroilor de la Nistru. Astfel, deputaţii PNL au înaintat şi un proiect de lege pentru asigurarea cu pensii decente a invalizilor de război, proiect care, din păcate, nu a devenit nici astăzi lege, din cauza tratării antinaţionale, de către guvernanţi, a esenţei şi a scopului războiului provocat de separatişi şi de sprijinitorii lor de la Kremlin, precum şi a sacrificiului luptătorilor.

În cadrul platformei unioniste Consiliul Unirii, PNL şi asociaţiile obşteşti afiliate au organizat acţiuni masive de comemorare a doua secole de ocupaţie ruso-sovietică, inclusiv marşuri de demnitate naţională românească, au cerut expluzarea Ambasadorului Rusiei, a reprezentantului putinist Rogozin, care a împuşcat în război în forţele de rezistenţă naţională, precum şi expulzarea altor emisari ai Federaţiei Ruse — stat recunoscut ca şi agresor în războiul de la Nistru pentru eliberarea naţională. A fost repudiat Kirill, reprezentantul Bisericii ruse, care i-a “blagoslovit” pe kazaci şi pe alţi mercenari ruşi să meargă la război împotriva coreligionarilor ortodocşi.

În aceste zile, toţi românii şi alogenii integraţi, oameni de bună credinţă, îşi comemorează eroii căzuţi în luptele sângeroase pentru viitorul românesc, european al acestui teritoriu ocupat.

PNL îşi exprimă profunda gratitudine în faţa sacrificiului depus de basarabeni la Hotarul Naţiunii şi îndeamnă societatea să omagieze, pe 2 martie, memoria eroilor, memoria părinţilor, a fraţilor, a copiilor noştri, prin jertfa cărora azi încă avem tăria să luptăm împotriva ocupaţiei ruseşti, pentru libertate, prosperitate şi unitate naţională.

Conducerea Partidului Naţional Liberal:

Vitalia Pavlicenco, preşedinte,
Alexandra Can, Anatolie Revenco, Sergiu Afanasiu, vicepreşedinţi
Ion Margine, Secretar General

Sursa: www.pnl.md

Acţiunile PNL din 2007 şi pîna în 2013 PNL cere o pozitie oficiala privind pericolul rus