Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL cere o pozitie oficiala privind pericolul rus

|versiune pentru tipar||
PNL / 2 martie 2014
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal a promovat mereu poziţia că Republica Moldova se află sub ocupaţie rusească, având o armată pe teritoriul său, care staţionează cu încălcarea actelor şi a deciziilor internaţionale, prin care Moscova demonstrează că nu respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a celui de-al doilea stat românesc.

PNL consideră că Puterea de la Moscova este un pericol pentru independenţa şi dreptul statelor ex-sovietice de a-şi decide destinul fără ingerinţe din afară. Rusia nu a recunoscut niciodată, de facto, suveranitatea popoarelor ce şi-au proclamat separarea din URSS şi operează continuu cu interesul geopolitic de a domina în sferele de influenţă pe care şi le-a atribuit şi de a nu permite extinderea NATO spre Est.

Decizia Consiliului Federaţiei, ca răspuns la Apelul Preşedintelui Vladimir Putin de a a interveni militar pe teritoriul statului independent Ucraina, demonstrează că această putere imperială nu respectă niciun fel de înţelegeri şi acorduri internaţionale, sfidează comunitatea internaţională şi organismele din care face parte şi prezintă pericol pentru viaţa cetăţenilor mai multor state.

Rusia este un stat-agresor şi promovează o politică de expansiune, încălcând dreptul popoarelor la Libertate. Aşa a procedat în Războiul de rezistenţă naţională din 1992 de la Nistru, în urma intervenţiei militare Republica Moldova devenind un stat cu un teritoriu aflat sub ocupaţie şi cu o ameninţare militară continuă la adresa tuturor cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

PNL consideră că orice partid care vrea să vină la Putere în Republica Moldova, dacă pretinde că apără interesele acestui stat, trebuie să aibă viziuni de securitate pentru cetăţeni, tăria şi demnitatea de a contracara ofensiva, agresiunea şi pericolul din partea Rusiei, care nu acceptă dreptul statelor de a se rupe din zona de influenţă rusă şi a adera la structuri internaţionale conform opţiunii populaţiei acestora.

Republica Moldova, cu un conflict militar, cu o armată de ocupaţie şi un regim separatist apărat de aceasta, are o situaţie vulnerabilă, fragilă, nu face parte din niciun sistem de securitate colectivă şi se poate pomeni atacată de aceeaşi Moscova, capitala unei supraputeri fără scrupule.

În această situaţie, conducerea de la Chişinău trebuie să îşi expună poziţia faţă de agresiune militară antiucraineană, să se declare solidară cu poziţia partenerilor americani şi europeni, să antameze un dialog de consultare cu factorii decidenţi vestici, în primul rând cu România, care are o bază militară nord-atlantică şi o armată membră a NATO, să fie gata să ceară — ca şi Ucraina — ajutorul SUA, NATO şi UE în cazul extinderii conflictului militar ce poate lua naştere deschis în orice clipă.

PNL rămâne convins că numai reunificarea celor două state româneşti poate servi drept o garanţie a salvării vieţilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care îşi doresc un viitor civilizat, european, în siguranţă, cu respectarea drepturilor fiecăruia la viaţă şi la fericire.

Sursa: www.pnl.md

Declaraţia PNL despre sacrificiul luptătorilor pentru integritatea teritoriilor româneşti La Chişinău, Consiliul Unirii şi-a reluat activitatea