Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL privind imperativul asigurăriii securităţii cetăţenilor

|versiune pentru tipar||
PNL / 10 martie 2014
Partidul Naţional Liberal

PNL constată precipitarea evenimentelor urmare a ingerinţei Rusiei în treburile interne ale statului suveran şi independent Ucraina, vecin cu Republica Moldova.

Declaraţia adoptată de Parlamentul de la Chişinău privind situaţia din Ucraina denotă un complex de dualitate al actualei Puteri, care se declară proeuropeană, dar care demonstrează apucături de gândire sovietică, ce nu poate depăşi ipostaza unui stat membru al CSI, în care Moscova domină şi decide politicile ce nu pot fi, in niciun caz, criticate.

Kievul se arată decis să meargă până la capăt în lupta sa pentru suveranitate, independenţă, integritate teritorială şi libertate. Ucraina nu are un stat vecin prieten precum are Republica Moldova în statul România, care a fost, este şi va fi mereu alături de cel de-al doilea stat românesc pe parcursul acestor 23 de ani de după implozia imperiului sovietic.

Din păcate, însă, după ce regimurile comuniste au tot atacat Bucureştiul şi conducerea politică a României, iată că şi guvernările postcomuniste manifestă ticuri proruseşti, antiromâneşti, încearcă să promoveze mesaje proeuropene evitând apropierea determinantă de România, de frica pierderii Puterii sau a scaunelor, în condiţiile când situaţia geostrategică poate identifica doar reunificarea celor două state româneşti drept salvare de o nouă dominaţie ruseasca.

Când înalţi demnitari din Guvernul Rus, mesageri ai lui Putin, ameninţă cu apărarea militară a conaţionalilor în zona nistreană ocupată, unde Chişinăul nu are acces, acesta va fi pus în situaţia în care va trebui, odată şi odată, să adopte o poziţie clară în faţa dilemei Est-Vest. Când SIS confirmă riscurile pentru R.Moldova, aceasta trebuie să decidă — este cu Ucraina, România, UE, NATO şi SUA ori cu CSI, cu Putin şi cu Tiraspolul, în speranţa că numai întâmplarea ne va salva de o catastrofă? PNL cere o poziţie clară din partea Chişinăului oficial, care să fie univoc de partea Vestului, pledând pentru soluţionarea paşnică a tuturor incidentelor, dar fiind, totodată, pregătit să asigure împreună cu partenerii occidentali, în primul rând cu România, securitatea propriilor cetăţeni.

PNL este ferm convins că numai ieşirea Republicii Moldova din CSI — în care conflictele separatiste nu au fost reglementate, rapturile de teritorii de către Rusia continuând (zona nistreană, Abhazia, Osetia de sud, Crimeea), iar războiaele stând să înceapă — şi anunţarea disponibilităţii de aderare la NATO, prin deschiderea unui dialog strâns cu România ar servi drept o pavăză şi un obstacol în intenţia Rusiei de a reconstitui frontierele sferei sale de influenţă şi de a împiedica statele independente să-şi urmeze destinele alese.

Sursa: www.pnl.md

PNL le felicită pe toate doamnele din cele două state româneşti Componentele Consiliului Unirii s-au inclus în campania “Vorbesc româneşte, sunt, deci, român!”