Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Componentele Consiliului Unirii s-au inclus în campania “Vorbesc româneşte, sunt, deci, român!”

|versiune pentru tipar||
PNL / 17 martie 2014
Partidul Naţional Liberal

Duminica, 16 martie, a avut loc o intrunire a reprezentantilor entitatilor politice si civile care si-au exprimat interesul, dorinta si intentia de a participa, prin eforturile proprii, atit cit au posibilitatea, la promovarea unui recensamint corect, in special existind trista experienta a celui fraudat din anul 2004, cind cetatenii Republicii Moldova au fost impiedicati sa se autoidentifice liber identitar si lingvistic.

Actiunea de duminica a fost stabilita de comun acord de catre reprezentantei Platformei civice “Actiunea 2012” / “Tinerii Moldovei” si reprezentantii Consiliului Unirii, din care fac parte mai multe entitati politice si obstesti, printre care PNL si AVR “Tiras-Tighina”. Consiliul Unirii a stabilit, in ultima sa sedinta din anul 2013 si in prima sedinta din anul 2014, ca prioritate in activitatea din primele luni ale anului curent participarea si sprijinirea unui recensamint obiectiv, in special tinind delimba romana si nationalitatea de roman. La inceputul acestui an, Redactia Cotidianului national “Timpul” a lansat campania “Vorbesc romaneste, sunt, deci, roman”, sprijinita de tinerii unionisti, care au elaborat un plan amplu de actiuni pe intreg teritoriul Republicii Moldova, pentru a-i incuraja pe basarabeni sa se declare ca romani fara frica de autoritati, adica nestingherit. Si componentele Consiliului Unirii, inclusiv national-liberalii, care au participat la intrunire cu reprezentanti din aproape toate raioanele republicii, se includ in aceasta campanie.

Conditia implementarii programului anuntat, care cuprinde actiuni in multiple planuri de informare, documentare, incurajare, este de a identifica un grup coordonator in fiece unitate administrativa, pentru a coagula grupuri de voluntari ce vor discuta din casa in casa cu romanii basarabeni, le vor remite materiale informative, vor difuza videoclipuri, vorcolecta semnaturi pentru campanie, vor instala si discuta cu oamenii in corturi amenajate special in acest scop.

Cei prezenti au venit cu intrebari si sugestii, cu idei si propuneri. Sunt lansate site-uri in acest scop, unul fiind romanism.ro/recensamint/, programul curpinde manifestari culturale, concerte, precum si intruniri de initiere la care vor fi prezenti si prieteni din Romania, inclusiv politicieni, dat fiind ca membrii platformelor unioniste “Actiunea-2012” si “Consiliul Unirii” pledeaza pentru omogenizarea spatiului romanesc de pe ambele maluri ale Prutului. Romania este cel mai activ prieten al celui de-al doilea stat romanesc pe calea democratizarii si europenizari acestuia, recensamintul fiind un exercitiu de libertate ale cetateanului, pe care societatea civila are dreptul sa il pretinda nemanipulat politic si electoral.

Va exista si o modalitate de colectare a cazurilor de incalcare a procedurilor desfasurarii corecte a recensamintului, diferite modalitati de premiere a persoanelor si a comunelor in care cetatenii isi vor exprima liber identitatea lingvistica si etnica.

SP al Consiliului Unirii
Sursa: www.pnl.md

Declaraţia PNL privind imperativul asigurăriii securităţii cetăţenilor “Consiliul Unirii” îi îndeamnă pe tinerii basarabeni să se alăture pe 6 aprilie “Tinerilor Moldovei”