Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Hotărârea Delegaţiei Politice Naţionale cu privire la imuabilitatea valorilor naţional-liberale în stânga Prutului

|versiune pentru tipar||
PNL / 13 decembrie 2014
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal din Republica Moldova se revendică, istoric, de la Partidul Naţional Liberal fondat în România pe 24 mai 1875, care a activat şi între Prut şi Nistru, în perioada interbelică.

PNL s-a constituit, în stânga Prutului, în anul 1993, ca organizaţia Chişinău în cadrul Filialei PNL-Iaşi din România, evoluând spre alte formule politice urmare a modificării legislaţiei în al doilea stat românesc şi răspunzând imperativului de coagulare a forţelor anticomuniste.

În titulatura PNL sunt îngemănate două concepte — “naţional” şi “liberal”. “Naţional” înseamnă — şi acum, în stânga Prutului, — recuperarea identitară, prin întregirea Statului Român în atributele suveranităţii şi dezvoltării sale economice, culturale, educaţionale. “Liberal” a exprimat mereu natura regimului politic şi social-economic, bazat pe proprietate şi libertate, prin căutarea continuă a echilibrului în societate. Este chintesenţa a două curente de gândire politică, din care s-a edificat Statul Român modern, contopite în ideologia şi practica PNL care, după 1866, au însemnat Modernizarea şi Reîntregirea României.

Partidul Naţional Liberal promovează, conform Programului său, imperativul omogenizării politice a spaţiului de pe cele două maluri ale Prutului, ca o premiză pentru înfăptuirea obiectivului major de unitate naţională a românilor, prin reunificarea celor două state româneşti.

PNL a salutat Amendamentul Quintus, adoptat de Congresul PNL din România, care stipulează că denumirea, identitatea, tradiţia istorică şi unitatea sunt valori imuabile ale partidului — prevedere introdusă în Statut în contextul negocierilor şi fuziunii dintre PNL.ro şi PDL.ro.

În acest scop şi având în vedere procesul de consolidare a segmentului naţional-liberal în societatea din Republica Moldova, prin extinderea numărului de sprijinitori ai acestui curent de gândire, Delegaţia Politică Naţională a PNL statuează:

Denumirea, identitatea, tradiţia istorică şi obiectivul de refacere a unităţii naţionale româneşti ale Partiului Naţional Liberal se declară valori imuabile şi nu se modifică în procesul de negocieri pentru coagularea forţelor naţionale.

Delegaţia Politică Naţională înaintează Comisiei de Statut pentru viitorul Congres al PNL propunerea privind consfinţireaa, în Statutul PNL, a valorilor naţional-liberale drept imuabile.

Naţional-liberalii promovează Reîntregirea neamului, după care PNL din stânga Prutului se va contopi în PNL-ul din întreg spaţiul românesc.

Sursa: www.pnl.md

Comunicat de presă în legătură cu dosarul “Pavlicenco vs R.Moldova (în cauza VP vs V.Voronin)”, câştigat la CEDO La Chişinău, avem un Sistem antiromânesc şi o conducere fals proeuropeană. PNL protestează contra interdicţiei impuse unionistului George Simion de a trece Prutul