Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL condamnă alierea unor forţe democratice cu PCRM şi cheamă partidele româneşti la un dialog pentru o Platformă politică unionistă

|versiune pentru tipar||
PNL / 24 ianuarie 2015
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal urmăreşte cu adâncă tristeţe evoluţiile politice din Republica Moldova. Evenimentele de după 30 de noiembrie au demonstrat, la modul absolut, — pentru partea de populaţie orientată spre România şi Europa — cât de necesară a fost alierea forţelor cu adevărat democratice, proromâneşti/proeuropene la răscrucea din 30 noiembrie 2014 — crucială pentru destinul celui de-al doilea stat românesc.

PNL este unicul partid din R.Moldova, care a propus clasei politice tot felul de blocuri politice, electorale, semnarea unei Declaraţii Snagov comune pentru Europa, ce ar fi însemnat şi nealierea cu cei ce se numesc azi comunişti.

Iar ideea semnării unei Declaraţii Snagov a clasei politice din România pentru parcursul european al Chişinăului, formulată, de asemenea, de către PNL.md, a fost preluată şi propulsată în spaţiul politic românesc şi de noul Preşedinte al României, Klaus Iohannis, când a fost prezidenţiabil din partea PNL.ro.

Dacă nu existau interese egoiste, antinaţionale, proruseşti şi de altă natură negativă, se realiza dezideratul consolidării forţelor proeuropene sau, cel puţin, româneşti. Nimeni, însă, nu a reacţionat şi societatea a fost manipulată de forţele proruseşti mascate cu retorică şi frazeologie goală proeuropeană, forţe cu Europa pe buze şi cu frica de justiţie şi de puşcării europene până în măduva oaselor. După alegeri, după perioada lungă de negocieri intransparente şi meschine, s-a ajuns EXACT unde a prevăzut PNL.md — la o aliere a forţelor pretins europene cu bolşevicii, în pofida sloganelor “Moldova fără Voronin”, “Moldova fără comunişti”.

Incontestabil, Republica Moldova are nevoie de o alianţă proeuropeană, naţională, proromânească. De aceea este regretabilă — dincolo de orice argument — o coalizare, făţişă sau ascunsă cu PCRM. Comuniştii au fost şi au rămas antieuropeni, antiromâni şi vor împiedica reformele democratice şi specifice economiei capitaliste.

NICI O FORŢĂ NU POATE FI, TOTODATĂ, CONSIDERATĂ PROEUROPEANĂ DACĂ NU ESTE ŞI PROROMÂNEASCĂ, DACĂ NU ESTE ŞI UNIONISTĂ. Din păcate, însă, în Parlament nu a fost aleasă nicio forţă care să pledeze pentru Reîntregirea cu România.

O mare vină pentru aceasta o au toate forţele din politică, partea activă din sectorul asociativ şi persoanele neafiliate, care nu au sprijinit nici coagularea forţelor proeuropene şi româneşti, nici unicul partid unionist — PNL — care, în aceşti ani, a luptat sincer pentru obiectivul unionist. Toţi aceştia au votat pentru alte partide şi, în opinia noastră, au greşit. La fel a procedat echipa liberală, care s-a proclamat europenistă, ghidându-se de ideea că “nu trebuie să le arătăm ruşilor intenţiile noastre unioniste adevărate, nu trebuie să scoatem din mânecă toţi aşii, e mai bine să ne ascundem după deget, în loc să spunem răspicat că dorim reîntregirea românească”.

S-au gândit mulţi la Unire, dar au votat europenismul. Şi unde s-a ajuns? Şi echipa liberală a procedat la fel, aducându-i pe proruşi la putere. Adică, din rău în mai rău.

Astfel, este foarte regretabil că unicul partid, care se revendică doar proromânesc, nu şi unionist, al liberalilor, nu a avut capacitatea de coagulare a tuturor forţelor liberale româneşti în jurul obiectivului Unirii, ca să se obţină o altă reprezentativitate în Parlament şi să se poată negocia altfel poziţiile şi principiile pentru parcursul european, să se obţină alte rezultate în negocieri. PNL.md este un partid cu acţiuni doar de demnitate, rezistă în opoziţia extraparlamentară de opt ani şi nu există pentru a sprijini alte partide în alegeri, cu mesaj duplicitar, nesincer.

PNL sprijină, totodată, acţiunile societăţii civile, care vor pune presiune publică pentru a nu se deturna orientarea europeană a celui de-al doilea stat românesc.Totodată, PNL a pledat mereu şi pledează pentru a treia cale — nici Est, nici “integrarea europeană” la sfântu-aşteaptă, ci Reunirea cu România — cea mai scurtă cale de integrare în NATO şi UE, unde este justiţie, unde se combate corupţia, unde hoţii ajung la puşcărie, adică legea e în capul mesei. Vedem acest lucru cu ochii noştri pe exemplul României. Adevăraţii proeuropeni pot fi numai proromâni şi unionişti, pentru că România este Europa, iar Europa este şi România.

PNL pledează pentru coagularea forţelor de dreapta în jurul mesajului unionist, cheamă PL la dialog pentru regăsirea proromânilor pe o platformă comună şi crede că Platformele unioniste din societatea civilă vor saluta această poziţie — unica având viitor şi perspectivă pentru întreaga naţiune română.

Conducerea Partidului Naţional Liberal
Sursa: www.pnl.md

A plecat la Domnul un român adevărat — Tudor Arseni, vicepreşedinte al PNL Orhei Preşedintele PNL: Cu Leancă s-au furat BEM şi Aeroportul, a scăzut nivelul de trai. Viitorul Guvern va fi tot unul corupt